Hem
Wine AffairANNONS

Sangiovese från Toscana – smaken av Italien

I Toscana odlas en av regionens i särklass viktigaste druvor, sangiovese. Druvan, vars namn betyder Jupiters blod, stortrivs på de böljande kullarna i kalkrik jord på ett par hundra meters höjd.

Cecchi Sangiovese är ett tillgängligt vin som är skapat för att njutas ungt. Sangiovesedruvorna har här fått sällskap av tio procent Merlot för ökad komplexitet. Vinet jäser på temperaturkontrollerade ståltankar och lagras inte på fat utan endast på flaska – allt för att bevara fruktigheten och fräschören. Familjen Cecchi har tillverkat vin i 130 år. 1893 blev Luigi Cecchi professionell vinprovare och grundade familjeföretaget som i dag drivs av de två bröderna Andrea och Cesare Cecchi och som numer omfattar flera olika vinanläggningar i Toscana. Basen för verksamheten är egendomen Villa Cerna som ligger i staden Castellina i hjärtat av Chianti Classico.

Doften i vinet har nyanser av skogshallon, körsbär, jordgubbar, viol, salvia och lakrits. Smaken är rik och elegant med lätta tanniner och en krispig, matvänlig syra. Cecchi Sangiovese passar utmärkt till italienska favoriträtter som charkuterier, pizza, pasta, risotto och vegetariska rätter med inslag av tomat och kryddörter.

Cecchi Sangiovese finns i Systembolagets fasta sortiment i samtliga butiker. Vinet har fått ovanligt fina betyg av svenska och internationella kritiker i förhållande till sitt låga pris och det är topprankat hos Vinbetyget i klassen “Röda viner under 100 kr”.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.