Morgan Johansson. Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rapporten om Brå

SD KU-anmäler Johansson efter rapporten om Brå

SD har KU-anmält justitieminister Morgan Johansson (S) efter uppgifterna om politiskt styrda forskningsresultat från Brottsförebyggande rådet, uppger TT.

– Det är så klart oroväckande och väldigt allvarligt, säger Adam Marttinen, rättspolitisk talesperson för SD, till TT.

En rapport från Linköpings universitet har visat att Brå i vissa fall tycks ha ändrat forskningsresultat efter påtryckningar. Marttinen vill att det undersöks vem på justitiedepartementet som ska ha utövat påtryckningarna.

Morgan Johansson säger till TT han inte känner igen kritiken, och att han inte utövat några påtryckningar på Brå.

– Sedan kan jag naturligtvis inte svara för mina företrädare men det skulle förvåna mig om min företrädare Beatrice Ask (M) skulle göra något liknande, säger han.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: ”Kommande veckan den tuffaste – många döda”

Antalet bekräftade dödsfall orsakade av covid-19 i USA har nu stigit till över 8 000. På en presskonferens säger president Donald Trump att den kommande veckan kommer bli ”den tuffaste” för landet, skriver Bloomberg.

– Många kommer tyvärr att dö, säger han.

Tusentals personer från armén kommer också att skickas till delstater runt om i landet för att assistera i arbetet mot virusspridningen. 1 000 av dem kommer skickas till den hårt drabbade staden New York.

39 min
Sjukvårdspersonal för bort en avliden person i New York. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Cuomo: New York är fyra till åtta dagar från toppen

I New York har 10 841 nya fall av coronaviruset konstaterats det senaste dygnet, meddelade guvernör Andrew Cuomo på lördagen enligt AFP. Ytterligare 630 personer har dött. Båda siffrorna är de högsta hittills. Den totala dödssiffran är nu över 3 500.

Cuomo sa också att han bedömer att New York är fyra till åtta dagar från toppen på utbrottet. Han har också utfärdat en exekutiv order som gör det möjligt för läkar- och sjuksköterskestudenter att rycka in och arbeta.

– På ett sätt vill jag nå toppen så att vi kan ta oss över till andra sidan och börja röra oss ner för berget, sa Cuomo.

5 tim
Pink. Jordan Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pink frisk från corona – donerar en miljon dollar

Den amerikanska popstjärnan Pink diagnostiserades med covid-19 och har efter två veckor blivit frisk från sjukdomen. Det skriver hon själv på Twitter.

Hon passar även på att ge Trump-administrationen en känga för sin hantering av smittspridningen i landet. ”Det är ett fullständigt skämt och misslyckande att vår regering inte gjort testning allmänt tillgängligt”, skriver hon.

Artisten kommer nu donera en miljon dollar till hjälpfonder som jobbar med att hjälpa sjukvårdare i kampen mot viruset.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Lena Hallengren.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Hallengren hoppas ha ny lag på plats redan 10 april

Socialminister Lena Hallengren (S) hoppas att regeringens nya lagförslag ska bli verklighet redan 10 april, säger hon till Aftonbladet. Hon menar att lagen syftar till att regeringen snabbt ska kunna fatta beslut i kampen mot coronaviruset. Man vill till exempel kunna tvinga regioner att dela med sig av skyddsmaterial, skriver Expressen.

– Folk ska inte känna att vi gjorde saker för sent för att vi hade en beredningsprocess att hänsyn till.

Tidigare i dag meddelade regeringen att man ändrat förslaget så att riksdagen i efterhand ska kunna häva beslut. Detta efter kritik från oppositionen.

3 tim
Isabella Lövin (MP) och Stefan Löfven (S) Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Regeringen vill inte hamna i kollision i kristider

Regeringen vill inte bråka med oppositionspartierna i kristider. Den slutsatsen drar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson i en analys efter att regeringen ändrat det kritiserade lagförslaget, som syftar till att ge regeringen ökad makt under en period på tre månader.

Men regeringen kommer fortfarande kunna fatta lika snabba beslut, skriver han.

”Den enda skillnaden är att riksdagen i efterhand ges möjlighet att korrigera eller riva upp åtgärden.”

Tidigare under lördagen, innan regeringen ändrat i förslaget, beskrev DN:s Ewa Stenberg det som kontroversiellt. Sveriges Radios Fredrik Furtenbach menar att det är unikt i efterkrigstiden.

– Det har aldrig gjorts något liknande.

3 tim
Lena Hallengren, Stefan Löfven och Isabella Lövin.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter kritiken: Regeringen backar – ett nytt lagförslag ska hanteras rekordsnabbt

Regeringen backar kring den lag som förbereds om att ge ökad makt under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter. Detta efter kritik från bland annat Moderaterna, Vänsterpartiet och Liberalerna.

Nu har man skrivit om lagförslaget så att riksdagen ska kunna ändra eller helt och hållet häva beslut i efterhand. Det omskrivna förslaget ska skickas ut på snabbremiss på lördagskvällen.

Under 24 timmar får flera myndigheter möjlighet att lämna synpunkter – vilket gör det till en historiskt kort remissrunda.

Förslaget skulle ge regeringen möjlighet att komma med nya restriktioner utan att först få det godkänt i riksdagen.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Polis ber människor lämna stranden i Brighton och hålla sig hemma. Gareth Fuller / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Brittisk polischef varnar för ”isoleringsutmattning”

Mycket pekar mot att Storbritannien kommer förlänga den tre veckor långa karantänen och nu varnar Derbyshires polischef Hardyal Dhindsa för att frustration och ”isoleringsutmattning” kan hota åtgärderna. Det skriver The Guardian.

Han menar att människor i isoleringens inledande fas agerat rätt medvetna, men att de kommer bli alltmer frustrerade över att inte kunna göra som de vill ju längre tiden går.

– Eldprovet kommer om två eller tre veckor. Hur länge till kan vi hålla igång karantänen? säger han.

2 tim
Illustrationsbild. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Femåring virusets yngsta dödsoffer i Storbritannien

Ett femårigt barn i Storbritannien har dött av coronaviruset – det än så länge yngsta offret i landet, enligt flera medier. Barnet är ett av över 700 brittiska dödsoffer det senaste dygnet och ska ha haft en underliggande sjukdom.

Det är fortfarande ovanligt att unga personer drabbas allvarligt av viruset, men sedan smittan började spridas i världen har flera unga dött. Den yngsta är ett spädbarn i USA, som enligt Expressen led av tarmvred och organsvikt.

5 tim
Brittisk sjukvårdare tar hand om en patient. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ännu en dyster dag för Storbritannien – 708 döda

Ytterligare 708 personer har dött av covid-19 i Storbritannien, enligt Sky News. Det är den högsta dygnssiffran hittills, som fyra dagar i rad ökat successivt.

Vädret i helgen väntas bli soligt och fint – men sedan en tid tillbaka får britter lämna hemmet endast om det är absolut nödvändigt. Enligt uppgift överväger Johnsonregeringen att stänga offentliga utrymmen så som parker om människor ändå samlas utomhus.

Storbritannien vänta heller inte kunna lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj.

Idag 13:10
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Arkivbild.  ROGER VIKSTRÖM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Riskgrupper kan nu handla sin medicin från trottoaren

Apoteket gör det möjligt för personer över 70 år eller de som tillhör någon annan riskgrupp att handla medicin utan att gå in i butikerna, rapporterar SVT Nyheter.

I Ulricehamn har man installerat en särskild ringklocka för att man ska kunna få hjälp, något som snart ska finnas på alla kedjans apotek. Men redan nu ska alla butiker erbjuda hjälp utan att man behöver kliva in genom dörren.

– Gå till apoteket, knacka på och ropa in så kommer det någon och hjälper dig, säger kommunikationschefen Markus Sjöqvist.

2 tim
Björn Eriksson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trots larmen: Är än så länge gott om platser i Stockholm

Trots varningar om att intensivvårdsplatserna i Stockholm skulle kunna ta slut i helgen finns det än så länge gott om platser i regionen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson till Aftonbladet.

I ett tidigare internt nyhetsbrev beskrevs läget som kritiskt när det gäller intensivvårdavdelningen på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det kanske var rätt där och då för den avdelningen, men vi har tagit i ordentligt så vi har fått lite marginal, säger Eriksson.

Han beskriver läget som ”så nära normalt det kan vara”, och säger att det just nu inte finns någon risk för att intensivvården ska behöva avslutas för vissa patienter.

Även i Region Östergötland, som hör till de hårdast drabbade, är läget just nu under kontroll. Det skriver SVT Nyheter Öst.

Idag 15:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Sara Lei.  TT/Privat
Coronaviruset Svenska vården

Läkaren trotsade reglerna – ordnade tiotusentals skydd

Läkaren Sara Lei som jobbar på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge har på egen hand ordnat fram över 50 000 munskydd och 5 000 skyddsvisir till personalen, skriver SvD.

Men för att lyckas har hon tvingats kringgå byråkrati och regler om upphandling. Hon postade ett inlägg om behovet av utrustning i en grupp på Facebook och dagen därpå strömmade hjälpen in.

En läkare från Kinesiska riksförbundet ordnade fram skydd från Kina som både skänktes och såldes till sjukhuset till självkostnadspris. Trots att hon kringgått reglerna har hon fått stöd från sina chefer.

– Man kan inte låta sig stoppas av en jättebyråkrati när det är kris, säger hon.

3 tim
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Medel för att söva patienter med covid-19 är snart slut

I Stockholm råder stor brist på läkemedlet Propofol, som används för att söva patienter med covid-19 när de andas med hjälp av respirator. Det rapporterar SVT Nyheter med hänvisning till interna mejl i regionen.

I ett mejl till ett av stadens större sjukhus uppmanas personalen att använda narkosmedlet Pento i stället, trots att det innebär större risker för patienterna.

Gerd Lärfars, enhetschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, säger att man nu ligger på läkemedelstillverkare för att de ska öka produktionen av Propofol.

19 min
Johan Styrud.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: Stockholmsvården bör aktivera katastrofläge

Flera vårdanställda i Stockholm vill att regionen går upp i katastrofläge för att bättre hantera situationen under coronapandemin, skriver Dagens Nyheter. En av dem är Johan Styrud som är överläkare på Danderyds sjukhus.

– Man skulle kunna flytta om folk på ett helt annat sätt och nyttja de knappa resurser vi har på ett mer effektivt sätt, säger han till DN.

Han tror däremot inte att ett sådant beslut skulle göra det lättare för personalen att fatta beslut om prioriteringar av patienter. Enligt Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen, är det ännu inte aktuellt att gå upp i katastrofläge.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Christer Fuglesang, arkivbilder.  TT
Coronaviruset Röster om viruset

Fuglesangs isoleringstips: Är bara att acceptera läget

Astronauten Christer Fuglesangs viktigaste tips till den som känner sig isolerad under coronapandemin är att ha rätt inställning och ”acceptera situationen som den är”. Det säger han i en intervju med Aftonbladet.

– Om man inte kan göra något för att ändra det, ja, då är det bara att acceptera det.

Fuglesang har med sina rymdresor god erfarenhet av begränsade sociala kontakter, och han har även att par andra tips till den som tycker det är jobbigt just nu: Planera tiden, håll igång fysiskt och håll kontakt med bekanta via telefon och internet.

1 tim
Arkivbild.  JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Större behov av TV4 – SVT talar med etablissemanget”

Opinion Behovet av TV4:s nyhetsbevakning har blivit större under coronakrisen eftersom SVT till större del nu agerar statstelevision. Det hävdar Björn Rosengren, tidigare näringsminister och tidigare ordförande för Sveriges Radiokoncernen i ett inlägg på DN Debatt.

Han beskriver sig själv som en flitig nyhetskonsument och har låtit en analysgrupp i ett av sina företag ta en titt på hur tv-rapporteringen sett ut senaste tiden.

Han tycker sig se ett mönster där SVT lutar sig mot Regeringskansliet i sin nyhetsrapportering, något som han inte ser hos TV4. Därför tycker han att det vore olyckligt om ägaren Telia låser TV4 bakom betalvägg.

”För TV4 är lejonparten av kommentarerna hämtade från fristående experter och medborgare.”

2 tim
Brian May. Chung Sung-Jun / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Queen-gitarristen: ”Hoppas vi minns krisens lärdomar”

Queen-gitarristen Brian May sitter för tillfället i karantän hemma i Storbritannien på grund av coronaviruset. Han hoppas att mänskligheten kommer ha tagit lärdom av pandemin när den väl är över. Det skriver NME.

– Jag hoppas att vi kommer minnas lärdomarna, som att vi kan jobba hemifrån, att bilar och flygplan kan stå still och att luften bli renare, säger han.

För att få tiden att gå har Brian May bland annat lärt fansen spela klassiska Queen-låtar på gitarr genom en serie lektioner på sitt Instagramkonto.

Idag 14:53
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Spanien
Flyktingar från Venezuela som bor på La Ciguena i Madrid. SERGIO PEREZ / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Spanien

Hotellägare ger migranter rum under viruskrisen

Efter att ha behövt stänga ner hotellkomplexet La Ciguena i Madrid på grund av coronaviruset spridning i Spanien, ger ägaren nu flyktingar tak över huvudet under den pågående krisen. Det skriver Reuters.

Ett 60-tal personer, huvudsakligen från Venezuela, bor på La Ciguena – och trots att anställda fått sluta på grund av krisen hjälper de till att förse de tolv barnfamiljerna med mat på volontärbasis.

– Det här är vårt sätt att försöka bidra med något under den här pandemin, säger hotellägaren Miguel Angel Carnero.

2 tim
Spanjorer i karantän. Manu Fernandez / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Spaniens karantän kan förlängas till slutet på april

Efter att Spanien registrerat färre dödsfall i covid-19 två dagar i rad, planerar regeringen nu att ändå förlänga den karantän som gällt sedan mitten på mars. Det skulle i så fall bli andra gången som åtgärderna förlängs, skriver AFP.

Landets premiärminister Pedro Sánchez menar att åtgärderna haft önskad effekt, och en förlängd karantän fram till 25 april skulle enligt honom ge den spanska sjuvården tid att återhämta sig.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset