Hem
Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN

SD:s krav under debatten: ”Låt oss ha ett nyval”

Just nu pågår debatten om regeringens budgetproposition i riksdagen. Till slut kom så Decemberöverenskommelsen upp för diskussion.
– Låt oss ställa regeringschefen och statsråden till arbetsmarknadens förfogande och låt oss ha ett nyval, säger Sven-Olof Sällström (SD).
Han kritiserade Decemberöverenskommelsen och Allianspartierna för att inte stoppa en budget som de själva anser är samhällsfarlig.
– Men man kan väl inte riskera att Sverigedemokraterna blir största parti, säger han.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Hadzialic: Komvux ska bli tillgängligt för alla

Regeringen avsätter 537 miljoner kronor årligen i höstbudgeten för att till 2017 göra komvux tillgängligt för alla, skriver gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S) i ett inlägg på DN Debatt. Syftet med satsningen, som sägs leda till 51 000 nya utbildningsplatser, är att skapa jämnvikt på arbetsmarknaden. ”Chansen till jobb för de med kort utbildning är i dag sämre än någonsin. [...] Bland Sveriges 20–34-åringar saknar var femte person en fullständig gymnasieutbildning. Det innebär 340.000 unga”, skriver hon. Regeringen understryker även betydelsen av att tillgängligheten inte är beroende av boendeort. ”Den som saknar utbildning, har fel utbildning eller en gammal utbildning ska få möjlighet till rätt utbildning. Oavsett var i landet den bor”, skriver Hadzialic.

Andersson: ”Får inte vara ideologiskt låst”

Efter att finansminister Magdalena Andersson i går fick sin och regeringens budgetproposition godkänd av Riksdagen säger hon att utöver tilläggsbudgeten kan det bli aktuellt att låna ännu mer pengar för att lösa problem i flyktingsituationen. –  Det här kommer att kosta statskassan mer i närtid, och det kommer att krävas lån även kommande år, säger Magdalena Andersson, säger hon till Dagens Nyheter. Hon tonar ner betydelsen av att krona-för-krona-principen övergetts. – Det får vi se. Det finns inget egenvärde i att ha en krona för krona-princip. Framför allt så bör den inte tillämpas när det händer oväntade händelser, säger Magdalena Andersson.

M utesluter ”kortsiktiga segrar” i budgetdebatten

I dag diskuteras regeringens höstbudget i riksdagen, som väntas säga ja till budgetramarna i eftermiddag. Efter det blir det tre veckors budgetarbete i utskotten fram till att hela budgeten ska klubbas den 17 december. Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson säger till SvD att man inte har för avsikt att förstöra budgetprocessen för några ”kortsiktiga segrar” men tillägger att han är orolig för att regeringen tappat kontroll över de offentliga finanserna. – Det är i mångt och mycket en överspelad budget. Siffror gäller inte längre, vi väntar bara på ändringsbudgetar, och delar av politiken gäller inte heller längre, eftersom vi har gjort överenskommelser om exempelvis rut.
Annons