Arkivbild.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Lärarbristen

Skolverket: Lös lärarbrist med mer fjärrundervisning

Skolverket vill tillåta fjärrundervisning i fler ämnen och årskurser i skolorna, som ett sätt att komma runt bristen på behöriga lärare på vissa platser. Det rapporterar Ekot.

– Vi har en stor lärarbrist i Sverige och det här är ett sätt att möjliggöra för alla elever att få tillgång till kurser som de inte har kunnat läsa annars, säger Camilla Thinz Fjellström, enhetschef på Skolverket.

Hon menar att fjärrundervisning ska användas som ”ett andrahandsval”.

Lärarförbundet är dock kritiska till idén och menar att fjärrundervisning gör det svårare att anpassa undervisningen efter elevers behov.

Toppnyheter

Lena Hallengren, Ardalan Shekarabi och Stefan Löfven deltog vid pressträffen Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Landsbygdsdebatten

Regeringen föreslår system för att minska klyftorna

Förslaget om kostnadsutjämning mellan kommunerna, som regeringen presenterade på en pressträff i dag, innebär en ökad omfördelning mellan kommunerna. Från totalt 9,7 miljarder kronor till 11,5 miljarder kronor, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Med det nya förslaget ska större hänsyn tas till gles bebyggelse men också faktorer som kort utbildningsbakgrund, låg inkomst och ohälsa hos befolkningen.

– Alla invånare ska ha tillgång till välfärdstjänster av god och likvärdig kvalitet, oberoende av var man bor, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Om förslaget går igenom i riksdagen kan det träda i kraft 1 januari 2020.

2 tim
Hallengren, Löfven, Shekarabi Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Det ska bli mer pengar till glesbefolkade områden”

Regeringen vill förändra utjämningssystemet till Sveriges kommuner och landsting. Syftet är att minska klyftorna mellan landets kommuner, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff inför dagens sommartal i Kristinehamn.

– Det ska bli mer pengar för glesbefolkade områden. Bara till Värmland kan det ge pengar i 250-miljonersklassen, säger han.

Förslaget ska gälla från årsskiftet, rapporterar TT.

3 tim
I publiken fanns bland andra S partisekreterare Lena Rådström Baastad och utrikesminister Margot Wallström Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: En känsla att samhället dragit sig tillbaka

Under söndagseftermiddagen höll Stefan Löfven sitt sommartal i Björneborg i Värmland. Tidigare under dagen presenterade han ett förslag om ett nytt utjämningssystem med syfte att minska klyftorna mellan stad och landsbygd. Ett tema han sedan spann vidare på i talet.

– Att flytta kan ju vara roligt och positivt, men det är ju inte roligt om det grundar sig i den maktlösa övertygelsen att jag saknar val, sa han.

Andra ämnen var människors oro för mer kriminalitet och lägre pension.

– Mycket av den besvikelse som finns har sin grogrund i känslan av att samhället dragit sig tillbaka, och vi har också verkliga problem, sa Löfven i talet.

21 min
Läs mer om Landsbygdsdebatten
Fönster i lokalen som attackerades WAKIL KOHSAR / AFP
Våldet i Afghanistan

IS säger sig ligga bakom attack mot bröllop i Kabul

Terrorrörelsen IS säger sig ligga bakom attentatet mot en bröllopsfest i Kabul på lördagen där 63 människor dödades, rapporterar AFP.

Attacken bär kännetecken som är typiska för IS, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge som intervjuades av Ekot tidigare under dagen.

– Eftersom det skedde i ett område som bebos huvudsakligen av shiamuslimer, och att talibanerna har tagit avstånd från det, så pekar mycket på att det är IS eller en grupp affilierad med IS som ligger bakom, säger han till SR.

3 tim
Män i Kabul bär kistor för offren för lördagens attack MOHAMMAD ISMAIL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

En av de värsta attackerna någonsin i Afghanistan – fredssamtalen ifrågasätts

Lördagens attack i Afghanistan, då 63 bröllopsgäster dödades av en självmordsbombare, är en av landets värsta sedan kriget med talibanerna började för 18 år sedan, skriver AFP.

Trots att talibanerna säger att de inte ligger bakom attacken ifrågasätts nu fredssamtalen mellan terrororganisationen och USA från flera håll. Det skriver Reuters som bland hänvisar till den afghanska journalisten Tabish Forugh.

”De är skyldiga i det afghanska folkets ögon. De har förvandlat ett land med 30 miljoner invånare till ett slakthus”, skriver Forugh.

6 tim
Skor som lämnats kvar i lokalen efter attentatet Rafiq Maqbool / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Kvinnor och barn bland offren: ”Skrek och grät”

Kvinnor och barn finns bland offren för explosionen vid en bröllopsfest i Kabul på lördagskvällen. Det uppger en talesperson för landets inrikesminister Nasrat Rahimi, skriver Reuters.

63 människor dog och 182 skadades i explosionen som inträffade i vad som beskrivs som en fullpackad festlokal. Mohammad Hasan, som bor i området, rusade till platsen för att hjälpa till efter explosionen.

– Jag såg kvinnor och barn som skrek och grät, berättar han för nyhetsbyrån.

Idag 05:59
Läs mer om Våldet i Afghanistan
Demonstranter under dagens protest. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Hongkongprotesterna

Demonstrant: ”Brinner vi så brinner Kina med oss”

Det allt hårdare tonläget från Fastlandskina har inte skrämt demonstranterna i Hongkong, som på söndagen slöt upp i tiotusentals på gatorna för att protestera. BBC har talat med demonstranter som trotsade dagens oväder och anslöt sig till protesterna.

– Så snart de (Kina) skickar sina trupper till Hongkong eller använder sin makt för att trycka ner oss så kommer Kinas ekonomi att bryta samman – och vi är nöjda med det, säger en maskerad demonstrant till TV-kanalen.

Han tillägger att ”om vi brinner så brinner Kina med oss”.

1 tim
Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Trots oväder och hårdare tag – tiotusentals samlas

Efter flera sammandrabbningar med polisen under de senaste veckorna kallade demonstranter i Hongkong till en fredlig demonstration på söndagen, skriver internationella medier. Tiotusentals Hongkongbor har intagit gatorna, med paraplyer för att skydda sig mot det kraftiga regnet.

Protesterna går i dag in på sin elfte vecka och tonen från Fastlandskina har hårdnat avsevärt under den senaste tiden. På grund av detta, och ovädret, var arrangörerna oroade över minskad uppslutning i dag – men de farhågorna kom på skam, skriver Washington Post.

3 tim
Polisen håller isär grupperna i Vancouver DON MACKINNON / AFP
undefined

Hongkongprotester stöter på patrull i Kanada

Pro-kinesiska motdemonstranter uttryckte sitt missnöje i flera städer i Kanada mot demonstrationer som samlade tusentals till stöd för protesterna i Hongkong, skriver AFP. I Vancouver, som har en stor kinesisk minoritet, fick grupperna hållas isär av polis.

– Vi hade tillstånd för att hålla en fredlig demonstration men innan vi kunde börja gå så upptäckte vi en väldigt välorkestrerad motdemonstration från de pro-kinesiska sidan, säger en av demonstranterna Gloria Fung.

Demonstrationerna sker samtidigt som protesterna i Hongkong går in i sin elfte vecka.

4 tim
Läs mer om Hongkongprotesterna