Klimatprotesterna/Peter Fredriksson. TT
Klimatförändringarna

Skolverket om klimatstrejk: ”Får göra det på fritiden”

Svenska elever stoppas från att delta i de stora manifestationerna för klimatet som ska hållas på fredagen, skriver Aftonbladet. Kommer inte ungdomarna till skolan räknas det som ogiltig frånvaro.

– Det är inte särskilt svårt. Vi har skolplikt och med det menas att eleverna ska vara i skolan, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson till tidningen.

Fredriksson menar att barnen får engagera sig på fritiden i stället.

”Global strike for future” kommer att ske i över 1 000 städer i upp till 100 länder i morgon.

Toppnyheter

EU-valet Svenska valrörelsen
Kristina Winberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

SD stryker Winberg inför EU-valet: ”Ingen lojalitet”

Sverigedemokraterna stryker kandidaten Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Hon har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

I pressmeddelande står också att Winberg givits en andra chans och erbjudits en fjärdeplats på listan men att hon ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”.

Man skriver också att det framkommit belägg för att Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

24 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Björk (V): Vi måste sluta anpassa oss till Orbán

Vänsterpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet, Malin Björk, vill att de länder som vill ta emot flyktingar går samman och hittar en gemensam lösning, och lämnar länder som Polen, Ungern och Italien utanför. Hon påpekar att en majoritet av EU:s länder faktiskt vill ta emot migranter.

– Naturligtvis ska vi sluta anpassa oss till (Viktor) Orbán och (Matteo) Salvini. Är vi 15–20 länder så räcker det väldigt långt, säger Björk.

Björk får också frågor om abort, och säger att hon betraktar abort som en mänsklig rättighet, men att hon ändå inte vill att EU ska lagstifta om abort.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner om mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet och mänskliga rättigheter förs hade vi kanske kunnat lagstifta, säger Björk.

15 min
Mikael Tofvesson. TT
EU-valet Svenska valrörelsen

Varningen inför valet: Tänk efter om du blir riktigt arg

Med en vecka kvar till EU-valet är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) på helspänn för eventuella påverkansförsök, rapporterar Ekot.

Enhetschef Mikael Tofvesson säger att man inte sett någon långsiktig påverkanskampanj inför valet. Men det MSB oroar sig för under den sista veckan är en specifik attack med syftet att få snabb och stor effekt.

En kampanj som på falska grunder hänger ut en politiker eller ett parti för exempelvis ett brott kan bli viral, säger han.

– Ser man någonting som gör att man blir upprörd, riktigt arg, och vill lösa problemet på en gång genom att gå och att rösta bort en politiker direkt, då bör man kanske också tänka till: Är det här korrekta uppgifter, var kommer det ifrån, är det någon som tjänar på att jag känner så här och vem är det?

4 tim
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
De Grönas kandidater Ska Keller och Bas Eickhout. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

De gröna på uppgång – kan spela roll i splittrat Europa

De gröna i EU, gruppen som svenska Miljöpartiet sitter med i, ser ut att kunna göra sitt starkaste val hittills när Europa går till val nästa vecka, skriver The Guardian.

– Vi kommer att sitta med i förhandlingar, säger den nederländska ledamoten Bas Eickhout, som ställer upp för sitt lands parti Grön vänster, och fortsätter:

– Vi har goda möjligheter att bestämma över de nya majoriteterna. Och vi kommer att framföra våra krav om gröna frågor, sociala frågor och rättsstatsprincipen.

Gröna partier är på frammarsch på flera håll i Europa samtidigt som de partier som tidigare varit störst ser ut att förlora sin majoritet och högerpopulisterna är på uppgång.

33 min
Kvinna demonstrerar i Berlin. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

Tiotusentals protesterar mot nationalism inför valet

Tiotusentals personer demonstrerade i dag mot högerpopulism och nationalism inför EU-valet nästa helg, skriver AP.

Demonstrationerna hölls under parollen ”Ett Europa för alla: Din röst mot nationalism” i tyska städer som Berlin, Köln, Leipzig, Frankfurt, München och Hamburg. Tillsammans skanderade demonstranterna ”Inget hat, ja till förändring”.

– Jag är här eftersom jag inte vill återuppleva det ett nationalsocialistiskt parti redan gjort under min livstid. Det borde aldrig hända igen, säger 74-årige Renate Foigt till AFP och refererar till Nazityskland.

Flera demonstrationer var planerade runt om i Europa.

2 tim
Frankrikes president Emmanuel Macron och hans fru. Bob Edme / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet Europa röstar

”Macron har ingen chans att göra som i Frankrike”

Frankrikes president Emmanuel Macron måste sänka sin ambitionsnivå för Europa, skriver AP:s Sylvie Corbet och Angela Charlton i en analys.

Macron vill att Europaparlamentsvalet ska vara det ögonblick som på sikt leder till ett starkare Europa – men i stället möter han en växande grupp av nationalister och populister som vill motsatsen, skriver de. Och inte nog med det så är dessutom inte presidenten lika stark, ens i sitt eget land, som han varit tidigare med anledning av bland annat proteströrelsen Gula västarna, skriver Corbet och Charlton. En rörelse som dessutom planerar nya demonstrationer samma dag som landet röstar.

”Macron har små chanser att upprepa det han gjorde i Frankrike på Europanivå: Riva upp den politiska kartan genom att skapa en kraftfull mittenrörelse som försvagade den traditionella vänster- och högerrörelsen.”

2 tim
Läs mer om EU-valet
Illustrationsbild. TT
Säpos tillslag mot imamer

Imamens advokat: Säpos sekretess är problematisk

Advokaten till Abu Raad, den frihetsberövade Imamen i Gävles moské, säger att hans klient bestrider anklagelserna om att han utgör ett hot mot rikets säkerhet.

Säpo har inte gått ut med på vilka grunder Abu Raad frihetsberövades. Inte heller advokaten, Aplarslan Tügel, kan säga något om grunderna eftersom han fått ta del av dem under löfte om att inte sprida dem, något han är kritisk till.

– Det är naturligtvis problematiskt eftersom han inte har möjlighet att gå ut och berätta om sin version eller hur han ser på det här, och vad han tycker är fel.

3 tim
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Säpos tillslag mot imamer

Expo: Terrordömd har ordnat demonstrationen

I dag hålls en demonstration i Stockholm till stöd för de fem personer ur den islamistiska miljön som gripits av Säkerhetspolisen. Enligt tidningen Expo har en av arrangörerna tidigare dömts för terrorbrott i Grekland.

Enligt källor till Expo ska mobiliseringen inför demonstrationen ha ägt rum i miljöer där det misstänks pågå rekrytering till terrorgrupper och radikalisering.

Den terrordömde mannen greps 2016 i Grekland och uppges då ha varit på väg till gränsen mellan Turkiet och Grekland för att senare ansluta sig till IS. Han dömdes först till 15 års fängelse för medlemskap i en terrororganisation och innehav av krigsmaterial, men fick sedan sitt straff sänkt till sju år och tre månader och blev till sist plötsligt frisläppt och återvände till Sverige. Det är oklart varför han släpptes.

Igår 12:47
Läs mer om Säpos tillslag mot imamer

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Fredrik Ulvestad jublar efter 2-0-straffen. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Dif vinner med 2–0 efter kaotisk match mot Elfsborg

Djurgården vann med 2–0 mot Elfsborg efter en högst dramatisk match, skriver Sportbladet. Det blev totalt åtta gula kort, ett rött kort, en otäck huvudskada och en tvivelaktig straff.

Efter bara fyra minuter fick Fredrik Ulvestad in ett välplacerat avslut och Djurgården fick 1–0-ledning. Första halvlek blev lång, 61 minuter, efter att Elfsborgs Joakim Nilsson träffats illa i en situation med Djurgårdens Buya Turay. Nilsson låg utslagen på gräset i nära tio minuter och C More valde inledningsvis att inte visa bilderna på händelsen i repris.

Efter situationen ersattes Nilsson av Jon Jönsson, som direkt fick en mycket tveksam straff emot sig. Den förvaltade Ulvestad som därmed fastställde slutresultatet med sitt andra mål.

– Vi gör en bra match efter förutsättningarna, säger matchhjälten till C More.

1 tim
Joakim Nilsson leds ut efter sin otäcka olycka. KENTA JÖNSSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Otäcka scener på Tele 2 – Elfsborgsspelare knockad

Hela Tele2 Arena höll andan när Elfsborgs Joakim Nilsson olyckligt sparkades i huvudet av Djurgårdens Mohamed Buya Turay vid ett försök till cykelspark. Nilsson föll handlöst och lagkamraterna kallade omedelbart på medicinsk personal.

Buya Turay å sin sida tog sig chockad för ansiktet och hölls om av motspelare och C More valde att inte visa reprisbilder på den otäcka händelsen under nära tio minuter, innan Nilsson till sist kunde sätta sig upp.

Till sist lyckades han, med hjälp av två personers assistans, ta sig av planen och byttes ut mot Jon Jönsson.

Matchen pågår.

3 tim
PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Herrallsvenskan 2019

Christiansen frälste Malmö – behåller serieledningen

Efter en halvleks spel var det fortfarande mållöst mellan Malmö och Kalmar – och det dröjde till den 74:e minuten innan Anders Christiansen satte dit 1–0 för MFF.

Det blev också slutresultatet och Malmö behåller därmed den allsvenska serieledningen.

Christiansen var tillbaka i startelvan efter en matchs avstängning och spelar på intermittfältet tillsammans med Bonke Innocent, som efter en tid i frysboxen gör sin andra match i rad från start.

Idag 12:18
Läs mer om Herrallsvenskan 2019