Hem
Hamburgare. Illustrationsbild. (Gene J. Puskar / AP)

Skräpmat står för tredjedel av ungas energiintag

Mer än en tredjedel av svenska ungdomars energi kommer från skräpmat som bullar, pizza, piroger och sötade drycker. Samtidigt äter de allt mindre frukt och grönt. Det visar en analys från Livsmedelsverket, skriver SvD.

Totalt handlar det om 36 procent av ungas energiintag som kommer från livsmedel som klassas som energitäta eller näringsfattiga. Målet fram till 2035 är att halvera mängden skräpmat som unga – liksom resten av Sveriges befolkning – äter.

Det är ambitiöst, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket till tidningen.

– Vi skulle behöva komma ännu längre egentligen, men det är ett mål som vi bedömer är realistiskt eftersom vi vet att det är svårt att få till förändringar, säger hon.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen