Debattörerna efterlyser bättre ordning i skolan TT
Opinion

”Slopa elevinflytandet – och skapa ordning i skolan”

Opinion Disciplinen i den svenska skolan är eftersatt och det gör det svårt att både rekrytera lärare och för eleverna att lära sig det de ska. Det skriver läraren Isak Skogstad och psykologen Carl Hellström på DN Debatt.

Debattörerna föreslår åtgärder för att förbättra disciplinen och ordningen i skolan. Dels vill de ta bort kravet på elevinflytande över skolors ordningsregler.

”Det utgår från en felaktig idé om att barn besitter den kognitiva och sociala mognad som krävs för att förstå vilka regler som måste finnas för att studiemiljön i skolan ska säkras”, skriver de.

Dessutom vill de förtydliga skolledarens ansvar att vidta disciplinära åtgärder samt främja lärarnas roll som auktoriteter. Debattörerna efterlyser också ordningsbetyg.

Debattörerna

Opinion Isak Skogstad, lärare

Carl Hellström, psykolog

Bakgrund

Toppnyheter

TT
Kobe Bryant 1978–2020

Vittne till dödskraschen: ”Det var ett stort eldklot”

Dåliga väderförhållanden kan ha varit en orsak till olyckan på söndagen där basketspelaren Kobe Bryant och åtta andra människor dog, skriver amerikanska medier. Polisen berättar för CNN att man på grund av dimman valde att låta sina helikoptrar stå under morgonen.

Los Angeles-bon Jerry Kocharian som blev vittne till olyckan berättar för Los Angeles Times att helikoptern flög lågt och att den inte lät som den skulle. Han såg helikoptern falla i den tjocka dimman – och sedan hörde han en smäll.

– Det var ett stort eldklot. Ingen skulle kunna överleva det, säger han till tidningen.

3 tim
TT
undefined

Presidenterna hyllar Kobe: ”Livet hade just börjat”

Den tidigare amerikanske presidenten Barack Obama hyllade basketspelaren Kobe Bryant efter att han dött i en tragisk helikopterolycka tillsammans med åtta andra människor på söndagen.

”Kobe var en legend på planen och hade precis kommit i gång med vad som skulle ha blivit en lika meningsfull andra akt”, skriver han på Twitter.

Några timmar senare kommenterade även den nuvarande presidenten Donald Trump dödsfallet.

”Trots att Kobe Bryant var en av historiens största basketspelare så hade livet precis börjat. Han älskade sin familj så mycket och hade en så stark passion för framtiden”, skriver han.

2 tim
Uppträdande från nattens Grammisgala Matt Sayles / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Los Angeles, USA och världen har förlorat hjälte”

Sångaren Alicia Keys och den legendariska r’n’b-gruppen Boyz II Men hyllade basketspelaren Kobe Bryant med sången ”It’s So Hard to Say Goodbye to Yesterday” under nattens Grammygala i USA, bara timmar efter att Bryant dött i en helikopterolycka. Det rapporterar flera amerikanska medier.

– Tidigare i dag förlorade Los Angeles, USA och hela världen en hjälte. Och vi står bokstavligt talat med brustna hjärtan i det hus som Kobe Bryant byggde, sa Alicia Keys i samband med uppträdandet som skedde i Bryants hemstad Los Angeles.

Även många andra amerikanska kändisar hyllade basketspelaren under söndagen, bland annat rapparen Lil Nas X, sångaren Jennifer Lopez och skådespelaren Jack Nicholson som i en sällsynt telefonintervju beskrev Bryants död som ”en fruktansvärd händelse”.

5 tim
Läs mer om Kobe Bryant 1978–2020
Flygbild över ett sjukhusbygge i Wuhan förra veckan. TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Kina ska bygga sjukhus för över 400 miljoner kronor

Kina planerar att bygga sjukhus i den coronavirusdrabbade mångmiljonstaden Wuhan till ett värde av 300 miljoner yuan, motsvarande 414 miljoner kronor. Det rapporterar Reuters med hänvisning till kinesiska medier.

Myndigheterna har också meddelat att ledigheten kring det kinesiska nyåret förlängs med tre dagar. Många behöver därför inte återvända till sina arbeten förrän 3 februari. I industristaden Sushou i östra Kina kommer fabrikerna att stå stilla fram till 8 februari.

Förlängd ledighet är en av flera åtgärder som har vidtagits för att minska spridningen av viruset. Flera städer har satts i karantän och många busslinjer har stoppats. Trots det varnade Kina i går för att viruset har blivit bättre på att sprida sig.

3 tim
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Resandet i Kina har fallit med nästan 30 procent

De ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset börjar bli kännbara i Kina, skriver CNBC. På söndagen höll myndigheterna en presskonferens som klargjorde att virusutbrottet kommer att vara i fortsatt fokus under överskådlig tid, skriver sajten.

En av de första konsekvenserna för den kinesiska ekonomin är en tydlig nedgång i resandet som föll 28,8 procent jämfört med motsvarande dag förra året, den första lördagen på det kinesiska nyåret.

Det kinesiska nyåret är normalt sett en stor reshelg, men nu har myndigheterna uppmanat människor att stanna hemma och har även ställt in allmänna firanden och begränsat rörligheten för miljontals människor.

Den civila flygtrafiken backade med 41,6 procent och järnvägstrafiken med 41,5 procent.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
Trumps USA Riksrätten mot Trump
Donald Trump och John Bolton i Bryssel den 12 juli 2018. Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrätten mot Trump

Trump nekar på nytt: ”Bolton vill bara sälja fler böcker”

USA:s president Donald Trump förnekar sin tidigare säkerhetsrådgivare John Boltons uppgifter om att Trump villkorade Ukraina-biståndet med en utredning av den politiska rivalen Joe Biden. Uppgifterna från Bolton framkommer i läckta utdrag från en kommande bok.

”I själva verket klagade han aldrig över detta vid sin mycket offentliga uppsägning. Om John Bolton sa det här var det bara för att sälja böcker. Med det sagt: Utskriften av mina samtal med president Zelenskyj är alla bevis som behövs”, skriver Trump på Twitter.

Presidenten betonar också att både Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och landet utrikesminister Vadym Prystaiko har sagt att ingen press placerades på landet. Han skriver också att det militära biståndet till Ukraina gavs i god tid utan krav på motprestationer.

17 min
John Bolton i Ovala rummet med Donald Trump LEAH MILLIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolton: Trumps villkor för bistånd var Bidenutredning

Donald Trump sa till sin tidigare säkerhetsrådgivare John Bolton att han ville att stödet till Ukraina skulle vara fortsatt fryst tills dess att landet bistått med en utredning av Demokraterna och Joe Biden, skriver New York Times. Tidningen har kommit över ett utkast till en kommande bok av Bolton där Trump knyter Ukrainabiståndet till utredningen av sin rival.

Utkastet ger en bild av vad Bolton kommer lägga fram om han kallas att vittna i riksrättsrättegången mot Trump i senaten. Bolton har tidigare sagt att han kan tänka sig att förhöras.

Trump sparkade John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare i september förra året.

Igår 23:44
Läs mer om Trumps USA
Sofia Damm  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

KD: Visar att det är bättre att avskaffa ebo-lagen

Att flera kommuner försöker undvika att ta emot asylsökande visar att det är bättre att avskaffa ebo-lagen, skriver KD-riksdagsledamoten Sofia Damm på Twitter.

”Kommunernas reaktion visar att Kristdemokraternas förslag är bättre, det vill säga avskaffa ebo-lagen till förmån för asylboenden i områden med integrationskapacitet”, skriver hon på Twitter.

Enligt SR Ekot försöker många kommuner runda ebo-lagen genom att peka ut hela kommunen som ett utsatt område, vilket gör att asylsökande som väljer att flytta dit då kan bli av med sin dagersättning. Miljöpartiet och Centerpartiet är kritiska till kommunernas agerande eftersom de menar att detta kan urholka systemet.

1 tim
Landskrona kommunstyrelseordförande Torkild Strandberg och lokalpolischef Anneli Manneli på ett besök i Karlslund i staden – ett område som klassas som särskilt utsatt. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kommuner rundar lagen för att locka färre asylsökande

Flera kommuner planerar att runda den så kallade ebo-lagen för att på så sätt få asylsökande att söka sig till andra kommuner, rapporterar Ekot.

Bakgrunden är att regeringen i höstas identifierade 32 kommuner som får peka ut särskilt utsatta områden. Om asylsökande väljer att flytta till de områdena kan de bli av med sin dagersättning. Tanken med undantaget i lagen var att minska segregationen.

Nu planerar flera av kommunerna att peka ut hela kommunen som ett utsatt område. Landskrona har redan fattat beslutet, och fler kommuner väntas följa.

– För att vi ska kunna fullgöra vårt integrationsuppdrag så behöver vi ett andrum i själva mottagandet, säger Torkild Strandberg (L), kommunstyrelseordförande i Landskrona.

5 tim
Asylsökande som flyttar till vissa socialt utsatta områden kan mista sin dagersättning. TT
undefined

Miljöpartiet och Centern är kritiska: ”System urholkas”

Miljöpartiet och Centerpartiet är kritiska till att flera kommuner planerar att runda ebo-lagen för att på så sätt ta emot färre asylsökande, säger företrädare till Ekot. Regeringen införde ett undantag till lagen i höstas, som gick ut på att 32 kommuner fick peka ut socialt utsatta områden i vilka asylsökande blev utan dagersättning om de bosatte dig.

Nu planerar bland annat Landskrona att peka ut hela kommunen som utsatt.

– Jag tror att det skulle urholka systemet, säger Jonny Cato, Centerns migrationspolitiska talesperson.

MP:s dito Rasmus Ling säger att lagstiftningen måste ses över om lagens intentioner inte efterlevs.

5 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Damberg besviken över få polisstudenter: ”Inte bra”

Inrikesminister Mikael Damberg (S) är inte nöjd med att polisutbildningen inte lyckas fylla sina platser, skriver TT. Endast 651 av de sökande klarade kraven för att kvalificera sig till de 1 021 utbildningsplatserna som finns – vilket innebär hundratals tomma platser.

– Det är inte bra, säger Damberg till nyhetsbyrån.

I likhet med Polisförbundet vill han att utbildningen ska bli mer attraktiv genom att kunna leda till akademisk examen, men han konstaterar samtidigt att något förslag om det inte är på gång då det ”historiskt sett inte funnits en politisk majoritet för det”.

4 tim
Illustrationsbild FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trendbrott: Färre poliser väljer att säga upp sig

Statistik från Polismyndigheten visar att antalet poliser som väljer att sluta av andra skäl än pension minskar, skriver Ekot. Förra året var det 403 poliser som slutade, vilket kan jämföras med 458 poliser året innan. Samtidigt har antalet anställda i myndigheten ökat med 3 464 personer sedan 2015.

Men det är ändå en bit kvar till regeringens löfte om totalt 10 000 fler poliser mellan 2015 och 2024. Inrikesminister Mikael Damberg (S) är ändå hoppfull.

– Rikspolischefen säger till mig att det är ett utmanande jobb, men att att han gör bedömningen att det ska gå, säger han till radion.

3 tim
Explosionen i Sofielund i Malmö i november beskrivs av The Guardian. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Guardian: Blodiga strider och bomber skakar Sverige

Brittiska tidningen The Guardian skriver i helgen om explosionerna som har skakat Sverige. Guardian har träffat Malmöbor som berättar om explosionen i Sofielund i november. En kraftig sprängladdning blåste då ut flera fönsterrutor i området.

Tidningen skriver att gängskjutningarna ökat chockartat med 41 dödliga skottlossningar under 2019 och att 257 brott som har koppling till sprängningar skedde under förra året.

– Det är inte normalt men den här typen av sprängningar för ett land i fredstid, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på Nationella operativa avdelningen, till The Guardian.

Igår 21:48
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Lega-kandidaten Lucia Borgonzoni röstar i regionvalet. Stefano Cavicchi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Valdeltagande sköt i höjden i det viktiga italienska valet

Valdeltagandet blev högt i det viktiga regionvalet i Emilia Romagna i Italien, något som verkar ha gynnat den sittande vänstermittenkoalitionen. Cirka 67 procent röstade i valet, att jämföra med bara 37 procent i valet 2014.

Regionen ses som ett vänsterfäste och tillströmningen av väljare tros därför ha gynnat partierna till vänster. Om främlingsfientliga Lega hade vunnit regionvalet hade partiet haft mandat nog för att kräva nyval, men man ser ut att misslyckas att ta segern med sin högerkoalition.

1 tim
Italienare röstar i Emilia Romagna. FLAVIO LO SCALZO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvinis Lega ser ut att förlora i viktiga lokalvalet

De första siffrorna från regionvalet i Emilia Romagna i Italien visar på ett nederlag för Matteo Salivinis främlingsfientliga parti Lega, skriver flera medier.

Regionen ses som ett starkt vänsterfäste och enligt statliga tv-kanalen Rai ser vänsterkoalitionen i regionen ut att gå mot seger, med siffror på mellan 47 och 51 procent. Högerblocket får enligt Rai mellan 44 och 48 procent. Slutligt valresultat väntas under måndagen, skriver TT.

Hade Lega tagit hem segern i regionen hade partiet kunnat kräva ett nyval eftersom man då hade tagit makten i en majoritet av Italiens regioner.

Igår 22:57
Legas kandidat  Lucia Borgonzoni lägger sin röst. Stefano Cavicchi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lokalval i Italien kan tvinga fram hela regeringens fall

I den italienska regionen Emilia Romagna har det under söndagen hållits lokalval. Men hela Italien följer valet noga eftersom det har potential att slutligen spräcka den allt bräckligare regeringskoalitionen, skriver AFP.

Högerkonservativa Lega ser ut att växa rejält i den traditionellt vänsterstyrda regionen och har i opinionsmätningarna varit jämnstora med center-vänsterpartiet PD. Skulle Lega ta hem segern lär partiet kräva ett nyval eftersom det då är med och styr i en stor majoritet av landets regioner, skriver Ekot.

PD styr Italien i koalition med Femstjärnerörelsen, som vägrat att samarbeta för att stoppa Legas framfart i Emilia Romagna, vilket tärt på det redan tidigare spända samarbetet. Koalitionen hålls i nuläget främst ihop av en gemensam rädsla för ett nyval, eftersom Lega ligger klart före i opinionsmätningarna nationellt.

Igår 18:04
Läs mer om Italiens nya regering

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund