Spara till barn – värt att tänka på innan du börjar
Förutsättningarna att spara till barn ser olika ut beroende på hur många barn man har och hur familjens ekonomiska situation ser ut. Innan man sätter igång kan det vara bra att fundera på hur mycket man har råd att spara och på vilken sikt.
– Många tänker att spara till barnen gäller en kontantinsats till lägenhet, men alla barn har större utgifter under året som exempelvis vinteroverall eller cykel som det kan vara bra att planera för, säger sparekonomen Sharon Lavie till SvD.
Hon betonar att barnbidraget i första hand är tänkt för att täcka löpande utgifter för barnen och att man exempelvis inte ska låna pengar för att kunna spara till barnen.
När man vet hur mycket man kan avvara, är fråga är vilken sparform som lämpar sig för de olika ändamålen.
För det kortsiktiga sparandet, från nu och tre år framåt, är ett sparkonto med insättningsgaranti det bästa alternativet. För det långsiktiga sparandet, 10–20 år, bör man välja att spara i aktiefonder. Fondandelarna kan placeras i en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto, ISK.
Privata Affärer har en pedagogisk genomgång av för- och nackdelar med olika former. ”En stor fördel med kapitalförsäkring är att du kan välja barnet som förmånstagare”, skriver tidningen. Den som väljer kapitalförsäkring ska dock tänka på att välja en utan fasta avgifter.
Den som har flera barn bör överväga att ha ett och samma konto för alla barn, för att undvika orättvisor om olika sparanden utvecklas olika.
Sharon Lavie rekommenderar att föräldern tecknar konto i sitt namn.
– Sparar du i eget namn har du full kontroll över pengarna och bestämmer själv när och till vad pengarna ska användas, säger hon till Aftonbladet.
Att spara i eget namn underlättar även vid deklarationen eftersom man då slipper deklarera separat för varje barn samt har möjlighet att kvitta eventuella förluster mot egna kapitalinkomster.