Sparekonomer: Bufferten är viktigare än att amortera
Sedan 2016 gäller amorteringskrav för alla som lånar över 50 procent av köpeskillingen vid ett bostadsköp. DN beskriver amorteringskravet som ett slags tvångssparande. Enkelt uttryckt tvingar Finansinspektionen (FI) människor att bygga upp motståndskraft i samhällsekonomin.
I våras när coronapandemin sänkte världens ekonomier, beslutade FI att tillfälligt slopa amorteringskravet. Cirka 200 000 hushåll har använt möjligheten att pausa sina amorteringar, enligt SVT.
Nu tyder allt på att amorteringskravet sannolikt kommer att återinföras den sista augusti i år. Men vad säger sparekonomerna? Bör man ta chansen till några amorteringsfria månader innan kravet återinförs?
Det beror på vad man tänkt göra med de pengarna. Det viktiga är att man har en plan, tycker ekonomerna.
– Har man inte byggt upp en [buffert] kan en amorteringspaus vara ett bra tillfälle att ta de här pengarna och lägga på ett sparkonto, säger Nordnets sparekonom Frida Bratt i Expressen TV.
I stället för att betala av på sina lån, bygger man alltså upp ett sparkapital för oförutsedda utgifter.
Johanna Kull på Avanza kallar bufferten för ”vår privatekonomiska flytväst” och håller med om att en amorteringspaus för att bygga buffert är ett klokt beslut.
Men för den som redan har en buffert, stabil ekonomi och därtill inte är för högt belånad (belåningsgrad under 75 procent), kan det ändå vara intressant att minska på amorteringarna för att i stället spara i fonder.
”Långsiktigt är ju den förväntade avkastningen i en väldiversifierad fond- eller aktieportfölj betydligt högre än bolåneräntan”, skriver Kull i ett blogginlägg.