Illustrationsbild. Frank Augstein / TT / NTB Scanpix
Opinion

”Språkpoliser hjälper ingen med sina ordförbudskrav”

Opinion Språkaktivister kräver förbud av vissa ord, men sådant löser ingenting. Tvärtom riskerar nya konstruktioner att framhäva negativa egenskaper. Det skriver språkforskaren Lars Melin på DN Debatt.

Ta exempelvis principen ”person först”, som ska göra egenskapen till en bisak, det vill säga inte en döv person utan en person med nedsatt hörsel. Men konstruktionen används bara för negativa egenskaper – vi säger fortfarande geni, inte en person med geniegenskaper, menar han.

”Språkpoliserna” finns numera överallt, men enligt Lars Melin kommer förbud av ord inte hjälpa någon. I stället riskerar svenskar som får sitt språkbruk kritiserat att bli ängsliga och rädda för att kallas exempelvis sexist, homofob eller rasist.

Om debattören

Opinion Lars Melin, docent i svenska vid Stockholms universitet och populärvetenskaplig skribent

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Utservering. Illustrationsbild. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Orust fyllt av påskfirare: ”Man är en pesthärd”

Systembolagsköerna ringlar långa och på Orusts uteserveringar njuter påskfirare av solen. Detta trots Folkhälsomyndighetens och regeringens uppmaning att hålla sig hemma i påsk, rapporterar GP och GT.

– Man är inte bara stockholmare längre. Nu är man en pesthärd också, säger Johan Molnö från Stockholm, till GP.

Turisttillströmningen till väskustpärlan bekymrar kommunalrådet Catharina Bråkenhielm (S) som intervjuats av båda tidningarna. Hon tycker inte att storstadsborna respekterar påbudet från myndigheterna och statsministern.

– De flyr väl storstäderna, säger Bråkenhielm till GT.

11 min
Per Follin, smittskyddsläkare i region Stockholm / Statsepidemiolog Anders Tegnell TT
undefined

Smittskyddsläkaren: Delar inte bilden av utplaning

Det är för tidigt att tala om en utplaning av coronasmittspridningen i Stockholm. Det menar Per Follin, smittskyddsläkare i regionen, som i en intervju med Aftonbladet säger att han inte delar Folkhälsomyndighetens bild av läget i huvudstaden.

I onsdags sa statsepidemiolog Anders Tegnell att det finns tecken på en ”väldigt tydlig avplaning” i Stockholm. Samtidigt registrerades 298 nya fall av smitta, den största ökningen i regionen hittills.

– Jag tror att det var lite tidigt, vi skulle nog vilja vänta kanske en vecka och se vart det har tagit vägen. Det är möjligt att vi har uppnått en platåfas, men vi har inte riktigt sett den än, säger Per Follin till tidningen.

2 tim
Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

77 nya dödsfall i covid-19 – ingen kraftig uppgång av smittfall de senaste dygnen

Ytterligare 77 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet. Det innebär att den totala dödssiffran uppgår till 870, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin senaste uppdatering.

Antalet bekräftade smittfall har ökat med drygt 550 personer och Sverige närmar sig därmed 10 000 fall. Det är för tidigt att dra några slutsatser om en eventuell avmattning, säger Karin Tegmark-Wisell, chef för avdelningen mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

– Dock är det bra att det inte sker någon kraftig uppgång i de senaste dagarnas rapporter. Vi får se den kommande veckan, säger hon och tillägger att det finns en eftersläpning i rapporteringen.

749 personer har intensivvårdats, en ökning med 30 sedan i går. För närvarande intensivvårdas 469 patienter.

Idag 12:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Donald Trump.  Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Trump: Kommer lämna ett WHO-besked nästa vecka

Någon gång under nästa veckan ska USA komma med ett besked vad gäller stödet till världshälsoorganisationen WHO. Det säger president Donald Trump vid den dagliga pressträffen på fredagen.

– Vi kommer ha mycket att säga om det, säger han.

Trump har vid flera tillfällen de senaste dagarna hotat med att dra in stödet till WHO. Han har bland annat sagt att färre hade dött i pandemin om organisationen gjort en ”korrekt analys” av viruset i ett tidigt skede.

22 min
Arkivbild.  Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Majoritet av amerikaner vill inte gå på sport utan vaccin

En klar majoritet av amerikaner vill inte besöka några sportevent förrän det finns ett vaccin mot coronaviruset, rapporterar AFP med hänvisning till en undersökning från Seton Hall University.

Över 70 procent av de 762 svarande säger att de skulle känna sig osäkra. Även bland de som identifierar sig som fans svarar en klar majoritet att det skulle kännas allt för osäkert.

12 procent skulle kunna tänka sig att gå om evenemangen var anpassade för social distansering, medan 13 procent skulle känna sig säkra oavsett vad.

1 tim
Hart Island utanför Bronx i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

New York begraver offer för coronasmittan i massgrav

Bilder från New York visar hur människor i skyddsdräkter begraver enkla furukistor i en massgrav. Gravplatsen ligger på Hart Island utanför Bronx, där New York-bor som saknar anhöriga eller inte haft råd att själva ordna en begravning jordsätts.

En normal vecka begravs omkring 25 döda på Hart Island – efter coronautbrottet i staden är antalet nu uppe i omkring 25 per dag, fem dagar i veckan, rapporterar Reuters.

Över 5 000 personer i staden New York – 7 000 i delstaten – har hittills dött i coronarelaterade sjukdomar. Om bårhus och ordinarie kyrkogårdar blir överfulla har New York planer på att använda Hart Island som tillfällig begravningsplats även för dem som egentligen ska begravas någon annanstans.

Idag 05:39
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Personal i ett provtagningstält utanför infektionsmottagningen utanför Östra sjukhuset i Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

18 000 personer ska testas för viruset i Stockholm

All vårdpersonal i Stockholm som inte redan har testats positivt för corona kommer att erbjudas tester, rapporterar TT. De omfattande testerna av omkring 18 000 vårdanställda och patienter inleds under nästa vecka och leds av Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Anledningen till att studien görs i Stockholm beror på att läget anses vara som mest allvarligt där just nu.

– Vi tror att det är jätteviktigt att man börjar tänka systematiskt och storskaligt. Nu ska vi samla in kunskap om vad testning ger och hur pass användbart det är för sjukvården och samhället, säger Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi och ansvarig forskare för studien, till TT.

Studien kommer att pågå under två veckor.

3 tim
Illustrationsbild. Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nu inleds coronainspektion av Stockholms krogar

Miljöförvaltningen i Stockholm stad ska kontrollera att allt går smittsäkert till på krogarna i huvudstaden. Inspektionerna inleds under påskhelgen efter att man fått uppdraget från Smittskydd i Stockholm. Detta efter larm till Folkhälsomyndigheten om att det finns krogar som inte följer riktlinjerna om bordsservering och armlängds avstånd mellan gäster. Helene Jansson, restaurangägare på Strandvägen i centrala Stockholm, välkomnar kontrollerna.

– Vi har satt upp lappar på olika ställen som säger att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationerna och det har fungerat jättebra, säger hon till Ekot.

3 tim
Ulf Kristersson/Stefan Löfven TT
undefined

Kristersson avbröt möte med Löfven om nya lagen

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade plötsligt ett möte om den nya smittskyddslagen med statsminister Stefan Löfven och de övriga partiledarna tidigare i veckan, rapporterar Expressen.

Enligt tidningen ska Kristersson ha varit missnöjd med att regeringen gett oppositionspartierna endast omkring 45 minuter att godta den reviderade smittskyddslagen, som man ansåg innehöll flera brister.

Moderaterna valde dock senare att ge grönt ljus efter att ha fått igenom en ändring som ger större möjligheter till ersättning för företag som tvingats stänga sin verksamheter till följd av den nya lagen.

Idag 07:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
Tedros Adhanom Ghebreyesus  - / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

WHO: Risk för ”dödlig ökning” om karantän lyfts

Att lyfta restriktioner för snabbt kan skapa en kraftig ökning av antalet dödsfall i covid-19, säger WHO:s generalsekreterare Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

– Inget land är immunt, fortsätter han och säger att det spelar ingen roll om man har ett bra sjukvårdssystem – inget land är oberört.

Vägen till att öppna samhällen kan vara lika farlig som vägen till att stänga dem, sa generalsekreteraren.

3 tim
Illustrationsbild: Kvinna med Iphone. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apples och Googles ny app larmar om smittade

Techjättarna Apple och Google ska samarbeta kring en ny app som berättar om du varit i närheten av personer med coronaviruset. Smittspårningsprojektet ska bidra till att bekämpa pandemin. Det skriver bolagen i ett gemensamt pressmeddelande.

Apples IOS-system och Googles Android ska från och med mitten av maj kunna utbyta information med hjälp av bluetooth-teknik. Om de som bär på smittan lagt in informationen i de hälsoappar som godkänts av myndigheterna ska användare som befunnit sig i deras närhet de senaste dagarna att få en notis.

”Alla vi på Apple och Google tror att det aldrig tidigare har funnits en viktigare tidpunkt att arbeta tillsammans för att lösa ett av världens mest brådskande problem”, skriver techjättarna.

Längre fram ska funktionen byggas in i operativsystemen.

23 min
Kvinna i Teheran.  Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Smittfallen i Iran ökar igen inför möjliga viruslättnader

Iran har rapporterat 122 nya dödsfall i covid-19 det senaste dygnet, vilket gör att det totala antalet döda under pandemin nu överstiger 4 200 personer. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Över 68 000 har rapporterats smittade och enligt landets hälsodepartement har man sett en ökning av antalet sjukdomsfall i flera turistprovinser det senaste dygnet.

Ökningen kommer bara en dag innan man planerat för att återigen öppna upp vissa verksamheter där risken för smittspridning bedöms som låg, skriver TT. Detta för att lindra konsekvenserna för landets ekonomi.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Socialminister Lena Hallengren (S)  Erik Simander / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska vården

Respiratorslangar på väg till Sverige fast i Turkiet

Andningsslangar till respiratorer som var på väg till Sverige sitter fast i Turkiet, rapporterar Expressen. Svenska medicinbolaget Sylak vädjar nu till socialdepartementet för att få slangarna till Sverige trots Turkiets exportrestriktioner. Det är oklart hur många slangar det rör sig om, men enligt Sylak ska det röra sig om ”höga kvantiteter”.

Socialminister Lena Hallengren (S) skriver i en kommentar till Expressen att ”regeringen gör sitt yttersta, i samarbete med andra EU-länder, för att svensk sjukvård och svenska företag inte ska drabbas av den här typen av exportrestriktioner.”

Region Stockholm uppger för tidningen att man nu försöker styra om till andra leverantörer.

2 tim
Taha Alexandersson. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Antalet IVA-platser ökar med 1 till 3 procent per dag

Den svenska sjukvården ökar dagligen kapaciteten för intensivvård, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen, på dagens pressträff.

Enligt Alexandersson ökar antalet platser med mellan 1 och 3 procent varje dag.

– Den senaste siffran är 1 001 disponibla intensivvårdsplatser. Det är ett bevis på att det dagligen bedrivs det här enorma omställningsarbetet, säger hon.

För närvarande intensivvårdas 469 covid-19-patienter i Sverige.

6 tim
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regioner stoppar cellprov för kvinnor under krisen

Ett tiotal regioner har stoppat cellprovtagningar för kvinnor under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Socialstyrelsens enhetschef Mattias Fredriksson handlar det dels om att man vill begränsa antalet patienter som besöker vården för att hindra smittspridning. Dels vill man frigöra vårdpersonal till covid-19-patienter.

Socialstyrelsen undersöker nu om man ska erbjuda fler kvinnor hemtester.

– Det kommer att krävas ändringar i våra föreskrifter men vi gör det så skyndsamt det bara går, säger Mattias Fredricson.

Idag 10:21
Läs mer om Coronaviruset
Trump under presskonferensen. YURI GRIPAS / TT NYHETSBYRÅN
Ostadiga oljemarknaden

Trump bekräftar: Försöker hjälpa Mexiko med oljan

USA kommer att hjälpa Mexiko efter oenigheten med Opec om nedskärningarna av oljeproduktionen, sa president Donald Trump under kvällens presskonferens.

Eftersom Mexiko bara vill skära ner 100 000 fat per dag mot de 400 000 som Opec krävt kommer USA att gå in och ta mellanskillnaden på 250 000–300 000 fat, svarade Trump på en fråga från pressen.

– Och de kommer att gottgöra oss vid ett senare tillfälle, sa presidenten.

Trump underströk också att USA redan kapat sin produktion.

– Vi är en marknadsdriven ekonomi. Vi har kapat oljeproduktionen överallt, sa Trump.

Detta för att de inte har plats att lagra mer olja, samtidigt som coronapandemin gör att efterfrågan har minskat, förklarade presidenten.

Däremot visste han inte om Opec skulle godta uppgörelsen.

24 min
Arkivbild: Mexikos president Andrés Manuel López Obrador.  Marco Ugarte / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mexikos president: Är överens med USA om oljetak

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har kommit överens med USA:s president Donald Trump om att minska sitt oljeutbud. Det sa han under en presskonferens på fredagen, rapporterar AFP.

Men inte de 400 000 faten per dag som Opec+ hade begärt – utan 100 000 fat.

Enligt López Obrador ska Trump ha gått med på att kapa USA:s produktion med 250 000 fat per dag för att kompensera för Mexikos lägre minskning, skriver AFP.

Mexiko ska ha lämnat förhandlingarna med Opec+ efter nio timmar i går kväll.

Reuters har rapporterat att Saudiarabien, Ryssland och deras allierade planerar att sätta press på Mexiko under fredagen, i syfte att få landet att ställa sig bakom Opec+-avtalet.

21 min
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

Idag 05:17
Läs mer om Ostadiga oljemarknaden
Coronaviruset Smittan i Europa
Människor applåderar för brittisk sjukvårdspersonal.  JUSTIN TALLIS / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Storbritanniens topp inte nådd – nästan tusen nya fall

Ytterligare 980 personer har dött i covid-19 i Storbritannien, rapporterar brittiska medier. Det innebär att det nu totalt dött 8 958 personer.

Hälsominister Matt Hancock sa vid den dagliga presskonferensen att patienterna var mellan 27 och 100 år gamla, och att 56 inte hade några underliggande, kända sjukdomar.

Vid presskonferensen uppgavs också av experter att det är alldeles för tidigt att fastställa att Storbritannien nått toppen.

2 tim
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i regionens huvudort Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

Idag 07:56
Läs mer om Coronaviruset