Illustrationsbild. Isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

”Staten klarar inte målen för sjukvården”

Opinion Staten förmår inte leva upp till de nationella målen för hälso- och sjukvården som alltmer framstår som innehållslös retorik. Det skriver tre vårdchefer på DN Debatt.

Målen – som bland annat handlar om hälsa på lika villkor och om lättillgänglig vård – kommer inte att uppnås med den nya kömiljarden, skriver debattörerna. De föreslår staten tar över ansvaret för vården från landstingen och bland annat upprättar ett nationellt primärvårdssystem.

”Med staten som huvudman finns förutsättningar för att successivt skapa en bättre sjukhusvård över landet”, skriver de.

Debattörerna

Opinion Axel Bergh, tidigare beställare och utvecklingschef, Västra Götalandsregionens sjukvårdsledning

Bo Hallin, organisationsforskare och tidigare primärvårdschef, kommunchef, hälso- och sjukvårdsstrateg

Christer Wettervik, tidigare bland annat chefläkare, Södra Älvsborgs sjukhus och strateg, regionkansliet, Västra Götalandsregionen

Läs mer

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

2 tim
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

Idag 17:06
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

Idag 16:06
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Brexit Valet i Storbritannien
Brittiska underhuset/montage.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att alla alternativ är dåliga och väljer att inte stödja något parti.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

3 tim
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa band utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Idag 12:24
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Idag 11:00
Läs mer om Brexit
Publikhavet på Friends aren/Bild på Avicii som projicerades under konserten. TT
Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018

Avicii-konserten satte nytt publikrekord för Friends

58 163 personer kom på kvällens välgörenhetskonsert på Friends arena i Stockholm, till hyllning för Tim "Avicii" Bergling, skriver TT. Enligt Stockholm Live är det nytt publikrekord för arenan.

En rad artister, flera av de internationella, samt ett liveband på runt 30 personer var på plats för att framföra Aviciis låtar. Artistens pappa Klas Bergling tackade också alla som kommit på konserten.

– Vi saknar Tim, men han finns hos oss här ikväll genom sin musik, sade han.

1 min
David Guetta/Rita Ora/Kygo. TT
undefined

Storstjärnor spelar Aviciis låtar under minneskonsert

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Bland storstjärnorna som ska framföra Aviciis låtar finns bland andra David Guetta, Kygo och Rita Ora, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

De 57 000 biljetterna till konserten sålde slut på 30 minuter, skriver Expressen. Konserten arrangeras av stiftelsen som Tim Berglings föräldrar startat i hans minne, som kommer skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen.

5 tim
Klas Bergling/Muralmålning av Tim ”Avicii” Bergling  TT
undefined

Aviciis familj skänker 30 miljoner till självmordslinje

Stiftelsen som Tim ”Avicii” Berglings familj startade efter artistens död ska skänka tio miljoner kronor om året i tre år till Självmordslinjen. Det rapporterar TT.

I samarbete med den ideella föreningen Mind är målsättningen att stödfunktionen Självmordslinjen ska kunna hålla öppet dygnet runt.

– Det är den bästa insatsen vi kan göra för att minska antalet självmord, säger Aviciis pappa Klas Bergling.

Nyheten kommer drygt en vecka efter beskedet om att nationella hjälplinjen, som erbjuder samtalsstöd för människor i kris, läggs ner.

I kväll hålls välgörenhetskonserten ”Avicii Tribute for Mental Health Awareness” på Friends arena i Stockholm. Intäkterna går till stiftelsens arbete att förebygga psykisk ohälsa.

Idag 07:41
Läs mer om Tim ”Avicii” Bergling 1989-2018