Illustrationsbilder. TT
Krisen på Sahlgrenska

Stopp för nya patienter till kölista för könskorrigering

Västra Götalandsregionen har beviljats åtta miljoner kronor för att korta vårdköerna inom vården för transpersoner – trots det inför Sahlgrenska sjukhuset stopp för nya patienter på kölistan till hormonbehandling vid könskorrigering, skriver Aftonbladet.

Anledningen är enligt Per-Ove Stotzer, verksamhetsansvarig för medicin på Sahlgrenska, att man inte vill ställa personer i kö till en livslång behandling om man inte vet att det finns finansiering. Men beslutet kritiseras av RFSL Göteborg som kallar vårdstoppet ”väldigt ovanligt och kontroversiellt”.

– Politikerna har gett väldigt tydliga direktiv om att köerna ska kortas, då är det bedrövligt att Sahlgrenska som vårdinstans säger nej, säger Andreas Hernbo, RFSL:s ordförande i Göteborg, till tidningen.

Jonas Andersson (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen, menar att det ekonomiska beslutet feltolkats av Sahlgrenska.

Toppnyheter

Klassrum. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
OECD:s lärarrapport

Var tionde lärare i Sverige ångrar sitt yrkesval

Den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete, visar att var tionde lärare ångrar sitt yrkesval, skriver TT.

Undersökningen visar samtidigt att de flesta svenska lärare fortfarande skulle välja att bli lärare om de fick välja om på nytt.

Lärarförbundet framhåller att svenska lärare fortfarande har en väldigt hög arbetsbelastning, samtidigt som undervisningstiden ökar utan att tiden för planering gör det. Enligt förbundet tycker 90 procent av lärarna att yrket har låg status.

17 min
Anna Ekström (S) Lisa Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ekström om lärarrapport: ”Mer behöver göras”

Enligt OECD-undersöknigen Talis som kom i dag är svenska lärare nöjda med sina jobb. Fler lärare anser också att deras yrke har hög status jämfört med tidigare år. Det är glädjande besked, skriver utbildningsminister Anna Ekström (S) i ett pressmeddelande.

Men hon ser fortfarande möjlighet till förbättringar.

– Det är positivt, även om mer behöver göras för att vi ska ta oss tillbaka till världens bästa och mest jämlika skola, säger hon.

10 min
Klassrum. Arkivbild. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska lärare överlag nöjda med sitt jobb

Över 90 procent av svenska lärare är nöjda med sina jobb, rapporterar TT. Det visar den internationella undersökningen Talis, som fokuserar på lärares och rektorers arbete.

Svenska lärare byter dock ofta arbetsplats, vilket Skolverket tycker är bekymmersamt eftersom det inte gynnar elevers lärande.

Omsättningen på lärare beror dels på lärarbrist som gör det lätt att byta jobb – vilket också är ett sätt för lärare att få upp sin lön.

3 tim
Läs mer om OECD:s lärarrapport