Studenter: Läge för Harrison att sluta sparka nedåt
”Om Dick Harrison vill bidra till att öka kvaliteten i högre utbildning är det läge att sluta sparka nedåt och istället välkomna studenternas engagemang och studentkårernas inflytande.” Det skriver företrädare för Lunds universitets studentkårer på SvD Debatt som svar till ett inlägg från historieprofessorn där han kallade högre utbildning i Sverige för ”ett haveri”. I sin artikel skrev Harrison även att ”studenterna kan i princip ljuga ihop hur mycket som helst om en lärare” och att ledningen gjort det allt lättare för studenter att klara tentor.
Studenterna ger Harrison rätt i att det finns ett problem med sjunkande examinationskrav men menar att studentkårerna snarare är en ledande kraft i kampen för att öka kvaliteten.
bakgrund
Dick Harrison
Wikipedia (sv)
Dick Walther Harrison, ursprungligen Harrysson, född 10 april 1966 i Huddinge församling i Stockholms län, är en svensk författare och professor i historia vid Lunds universitet sedan 2003.
Dick Harrison är, vid sidan om Peter Englund, en av de mest uppmärksammade svenska populärhistorikerna med akademisk forskarbakgrund. Hans huvudområde är medeltiden och modern historia. Harrison skriver, förutom en stor produktion av böcker, regelbundet artiklar i tidningen Populär Historia, och har varit knuten till Nationalencyklopedin som expert och granskare av historiskt material från Nyare tiden.
Dick Harrison är huvudredaktör för Sveriges historia, ett nytt standardverk i åtta band om Sveriges historia, som ges ut av Norstedts förlag från och med hösten 2009. Samtidigt gjorde TV4 en TV-serie med samma namn, där Harrison var vetenskaplig konsult och programledare tillsammans med Martin Timell. Serien bestod av 12 delar uppdelade på två säsonger våren 2010 och hösten 2011.
^ Sjöstrand, Johan (2009-09-19). ”Sanningar ställda på huvudet”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/sanningar-stallda-pa-huvudet_3540457.svd. Läst 2010-04-29.
^ Populär Historia (nr 11). 2007.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen