Hem

”Studenterna kan ljuga ihop hur mycket som helst”

På SvD Debatt riktar historieprofessorn Dick Harrison hård kritik mot utbildningen vid Sveriges universitet. I artikeln listar han ”en rad besynnerligheter” som han råkat ut för sedan han kom tillbaka till Lunds universitet efter sin föräldraledighet. Bland annat anklagades Harrison för mobbning när han krävde att eleverna skulle delta i obligatoriska diskussionsövningar:
”Studenterna kan i princip ljuga ihop hur mycket som helst om en lärare utan att hon eller han kan försvara sig annat än genom en polisanmälan om ärekränkning (som är dömd att bli resultatlös).”
Harrison skriver också hur ledningen uppmanar honom att göra det enklare för eleverna att klara sina tentor. Han menar att universiteten har drabbats av samma betygsinflation som gymnasieskolan.
”Ingen vill att de här problemen skall offentlig­göras. Att höja rösten är tabu. Det gäller att sitta stilla i båten, gilla läget och – framför allt – sätta ­högre betyg på tentorna. Annars riskerar studenterna att försvinna, institutionen att förlora pengar och de anställda att förlora jobben.”

bakgrund
 
Dick Harrison
Wikipedia (sv)
Dick Walther Harrison, ursprungligen Harrysson, född 10 april 1966 i Huddinge församling i Stockholms län, är en svensk författare och professor i historia vid Lunds universitet sedan 2003. Dick Harrison är, vid sidan om Peter Englund, en av de mest uppmärksammade svenska populärhistorikerna med akademisk forskarbakgrund. Hans huvudområde är medeltiden och modern historia. Harrison skriver, förutom en stor produktion av böcker, regelbundet artiklar i tidningen Populär Historia, och har varit knuten till Nationalencyklopedin som expert och granskare av historiskt material från Nyare tiden. Dick Harrison är huvudredaktör för Sveriges historia, ett nytt standardverk i åtta band om Sveriges historia, som ges ut av Norstedts förlag från och med hösten 2009. Samtidigt gjorde TV4 en TV-serie med samma namn, där Harrison var vetenskaplig konsult och programledare tillsammans med Martin Timell. Serien bestod av 12 delar uppdelade på två säsonger våren 2010 och hösten 2011. ^ Sjöstrand, Johan (2009-09-19). ”Sanningar ställda på huvudet”. Svenska Dagbladet. http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/sanningar-stallda-pa-huvudet_3540457.svd. Läst 2010-04-29. ^ Populär Historia (nr 11). 2007.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen