En kvinna i Italien under en värmebölja. Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
Klimatförändringarna

Studie: Klimatförändringar slår hårt mot Medelhavet

Klimatförändringarna kommer att slå hårt mot Medelhavsområdet, där temperaturerna kommer att höjas mer än jordens genomsnitt. Det framgår av en ny studie som gjorts av expertgruppen MedECC, skriver AFP.

Temperaturerna i regionen har stigit med 1,5 grader sedan industrialiseringens början. Vid år 2040 kommer den ha ökat med 2,2 grader för hela området och vid år 2100 kommer ökningen landa på 3,8 grader i vissa områden.

Den ökade värmen kommer att leda till fler och värre torkor, varnar forskarna.

Toppnyheter

Meghan Markle och prins Harry. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Harrys och Meghans beslut

Brittiska kungahuset: Prins Harry och Meghan slutar använda sina kungliga titlar

Prins Harry och Meghan Markle har nått en uppgörelse med kungafamiljen som bland annat innebär att de inte längre kommer att kalla sig kungliga högheter. Det skriver Buckingham Palace i ett pressmeddelande.

Paret kommer inte formellt att ingå i kungafamiljen och har därmed inte rätt till något apanage. Förändringarna kommer att träda i kraft under våren 2020.

Drottning Elizabeth skriver i uttalandet att hon är nöjd med att ha nått en överenskommelse.

”Hela kungafamiljen hoppas att dagens uppgörelse ska låta dem påbörja ett lyckligt och fridfullt nytt liv”, skriver hon.

1 tim
Prins Harry och Meghan Markle på bröllopsdagen. Chris Jackson / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Prinsparet måste betala tillbaka 29 miljoner kronor

Dagens uppgörelse med den brittiska kungafamiljen innebär att prins Harry och Meghan Markle måste betala tillbaka motsvarande 29 miljoner kronor till den brittiska staten.

Efter vigseln användes offentliga medel för att renovera parets bostad Frogmore Cottage, som ligger i anslutning till slottet Windsor. De kommer att behålla bostaden men betala tillbaka pengarna, skriver Buckingham Palace i sitt pressmeddelande.

Uppgörelsen innebär att de inte längre är formella medlemmar av kungafamiljen och därmed har de inte heller rätt till något apanage.

1 tim
Drottning Elizabeth hälsar på den nyfödde Archie i maj 2019. Chris Allerton / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Drottningen: De kommer alltid att vara högt älskade

Prins Harrys och Meghan Markles önskan om ett mer självständigt liv är fullt förståeligt med tanke på den mediebevakning som man fått utstå, skriver drottning Elizabeth i sitt pressmeddelande.

”Jag vill tacka dem för deras hängivna arbete över hela vårt land och samväldet, och jag är särskilt stolt över hur snabbt Meghan har blivit en del av familjen”, skriver hon.

I formell mening är paret inte längre medlemmar av kungafamiljen, men drottningen tillägger:

”Harry, Meghan och Archie kommer alltid att vara högt älskade medlemmar av min familj”.

31 min
Läs mer om Harrys och Meghans beslut
 Gui Congyou / Hans Wallmark TT
Sveriges relation med Kina

Moderaterna vill inte se utvisning av Gui Congyou

Moderaterna tycker att det är fel taktik att utvisa Kinas ambassadör Gui Congyou. Partiet är dock starkt kritiskt till Kinas agerande.

– Att kasta ut en ambassadör kommer inte ändra Kinas förhållande till Sverige och frågan är vilka motreaktioner de kommer att genomföra mot oss, säger Hans Wallmark, M:s utrikespolitiske talesperson, till SVT.

Partiet vill i stället att man tillsammans med andra länder har ett gemensamt förhållningssätt till Kina.

Frågan har återaktualiserats efter SVT:s granskning om att ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar. V, KD och SD upprepar nu sina krav på en utvisning medan L tycker att man bör börja med att UD kallar till sig Gui Congyou, skriver SVT.

Utrikesministern meddelade under lördagen att hon kommer kalla till sig Gui Congyou.

1 tim
Ann Linde (S) Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde om Kinas försök att påverka media: ”Allvarligt”

Uppgifterna om att den kinesiska ambassaden försökt påverka svenska mediers publiceringar gör att utrikesminister Ann Linde (S) kommer att kalla till sig Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, rapporterar SVT.

– I Sverige råder yttrandefrihet och det som Kinas ambassadör nu gör är väldigt allvarligt, säger Linde till SVT.

Hon påpekar att UD flera gånger påtalat att yttrandefriheten är grundlagsskyddad i Sverige.

Enligt en enkät som SVT gjort har den kinesiska ambassaden försökt påverka bland annat SR, SVT, SvD och Expressen. Under fredagen publicerade ambassaden kritik mot den svenska medierapporteringen på sin hemsida och kallade den för ”frekventa illasinnade attacker” mot det kinesiska kommunistpartiet.

5 tim
Arkivbilder.  TT
undefined

Kina utövar påtryckning mot svenska medier

Flera svenska medier har kontaktats av den kinesiska ambassadören i Sverige i syfte att försöka påverka publiceringar. Det visar en enkät som SVT Nyheter har skickat ut till landets åtta största nyhetsredaktioner.

Enligt svaren har Svenska Dagbladet, Expressen, Sveriges Radio och Sveriges Television kontaktats under de senaste två åren. Kontakterna har skett via mejl och brev och har både innehållit kritik och påtryckningar kring publiceringar.

Bland annat har Expressen tagit emot kritik och hotfulla formuleringar som rör tidningens rapportering om den fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai.

Idag 10:07
Läs mer om Sveriges relation med Kina
En koala passar på att dricka lite vatten efter regnvädret i Moree i New South Wales. Social Media / TT NYHETSBYRÅN
Markbränderna i Australien

Australiska regnvädret släcker fler och fler bränder

Regnet fortsätter att vräka ner på den australiska östkusten och dämpa bränderna som plågat delstaterna New South Wales och Victoria, skriver Channel 9 News.

I New South Wales har över 25 stora bränder släckts under de senaste dagarna. Samtidigt har delstaten drabbats av översvämningar och elavbrott till följd av ovädret. I Queensland är situationen ännu värre – Gold Coast-regionen har fått mer regn de senaste 12 timmarna än man normalt får under hela januari.

Minst 28 personer har dött sedan bränderna startade i september, skriver BBC.

2 tim
Bilderna visar stora översvämningar på djurparken. Australian Reptile Park
undefined

Efter eldinfernot: Koalor räddas från regnkaoset

Efter de kraftiga bränderna i Australien möter djurlivet nu ett nytt hot: översvämningar. I en del områden som varit svårt drabbade av torka och bränder har regnet nu öst ner, skriver AFP. I en djurpark utanför Sydney har personalen tvingats hjälpa dyngsura koalor i säkerhet.

Vattnet har också stigit upp till staketet i de dammar där parkernas alligatorer hålls. På bilder som djurparken släppt ser man hur personal lutar sig över staketet och med en kvast försöker pressa tillbaka en alligator som ser ut att vara på väg att försöka rymma.

– Det här är otroligt. Vi har hela teamet ute, genomblöta. De försöker agera snabbt för att hålla våra djur trygga från vattnet, säger parkchefen Tim Faulkner.

Igår 06:09
Läs mer om Markbränderna i Australien
Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson och Donald Trump. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: Johnson planerar handelssamtal med USA

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA i Washington redan i februari, uppger källor för Daily Telegraph. Tjänstemän på båda sidor Atlanten uppges redan ha börjat fila på upplägget.

Att starta förhandlingar med USA innan man håller handelssamtal med EU kan uppfattas som en stark signal till unionen att britterna vill bryta sig loss från EU:s regleringar, skriver tidningen.

2 tim
Finansminister Javid. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Kommer inte ha nära band till EU:s ekonomi

Storbritanniens ekonomi kommer att fjärma sig från EU:s i och med att brexitprocessen avslutas vid årsskiftet, säger finansminister Sajid Javid i en intervju med Financial Times.

– Vi kommer inte att anpassa oss, vi kommer inte att foga oss till andras regler, vi kommer inte att finnas på den inre marknaden och vi kommer inte att vara kvar i tullunionen, säger Javid till FT.

Finansministerns kommentarer tillsammans med uppgifter till Daily Telegraph om att Boris Johnson väntas inleda handelssamtal med USA redan i februari – före samtalen med EU – antyder att britterna vill sätta press på unionen i förhandlingarna, skriver Bloomberg.

4 tim
Läs mer om Brexit
Khalifa Haftar (höger) hälsar på Tyskland utrikesminister Heiko Maas under fredagen. Xander Heinl/photothek.net / TT NYHETSBYRÅN
Våldet i Libyen

Krigsherren sätter hamnar i blockad inför fredssamtal

Styrkor trogna den libyske krigsherren Khalifa Haftar har blockerat flera oljehamnar i landet under lördagen, skriver AFP.

Blockaden är ett svar på Turkiets beslut att skicka militär till landet som stöd till regeringschefen Fayez al-Sarraj, som Haftar försöker störta. Utvecklingen försvårar förutsättningarna för morgondagens fredskonferens om Libyen som hålls i Berlin.

Rysslands, Turkiets och Frankrikes regeringschefer kommer att närvara på morgondagens konferens.

4 tim
Recep Tayyip Erdogan. TT
undefined

Erdogan: Terrorn kan nå Europa om regeringen faller

Om den internationellt erkända regeringen i Libyen faller riskerar det att skapa en grogrund för terrorism som kan slå mot Europa, menar Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

I en artikel i Politico, som publiceras i samband med helgens fredskonferens om våldet i landet, framhäver Erdogan Turkiets roll i konflikten. Han menar att övriga Europa har misslyckats med att få stopp på våldet – något som kan få förödande konsekvenser.

”Terrororganisationer som IS och al-Qaida, som åkt på militära förluster i Syrien och Irak, kommer få en bas där de kan komma på fötter igen”.

Idag 09:50
Merkel och Putin. Arkiv. Pavel Golovkin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Putin kommer till Merkels fredsmöte om Libyen

Rysslands president Vladimir Putin kommer att medverka i helgens fredskonferens om Libyen. Beskedet kommer från hans stab i Kreml, rapporterar TT. Mötet äger rum i Berlin.

USA har bekräftat att utrikesminister Mike Pompeo ska medverka vid samtalen som arrangeras av Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Syftet är att få de två konkurrerande styrena i det krigshärjade Libyen att enas om vapenvila.

Förra helgen höll Putins regering ett liknande möte i Moskva. Den gången slutade det med att den ena parten, krigsherren Khalifa Haftar, lämnade förhandlingarna utan att ha gått med på någon överenskommelse.

Igår 12:39
Läs mer om Våldet i Libyen
Skogskyrkogården i Stockholm där Branislav ligger begravd. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dödsfallet på Södermalm

Branislavs släkting: Fint om han begravs vid sin mor

Mannen som låg död i tre år innan han hittades i sin lägenhet på Södermalm lämnade dåvarande Jugoslavien på 60-talet, skriver Aftonbladet som hittat en släkting till Branislav på Balkan.

När tidningen tecknar hans livshistoria är det en berättelse som präglas av krig, förflyttade gränser och brutna relationer. Sista livstecknet från honom till släkten var två brev på 60-talet där han meddelade att han lämnat Jugoslavien för att söka jobb utomlands, uppger Jovica, son till Branislavs kusin.

Nu ligger han för evig vila på Skogskyrkogården men Jovica hoppas att släktingen till slut kan få komma hem.

– Jag tänker att det skulle vara fint om man kunde flytta hans kvarlevor till Bosnien, och begrava honom bredvid hans mor, säger han till Aftonbladet.

4 tim
Illustrationsbild. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Släkting har hittats till man som låg död i tre år

Mannen som låg död i tre år i sin lägenhet på Södermalm i Stockholm kan ha släktingar i livet, skriver DN. En man bosatt på Balkan har kontaktat områdespolisen Viktor Adolphson och uppgett att mannen var hans morbrors halvbror. Adolphson driver Twitterkontot YB_Södermalm och har uppmärksammat den 81-årige mannens död.

– Jag ställde den typen av kontrollfrågor man kan ställa i ett sådant läge och gjorde bedömningen att mannen verkar trovärdig, säger Adolphson till DN.

På Twitter skriver han att släktskapet nu håller på att fastställas.

”Hade inte detta uppmärksammats hade vi förmodligen aldrig hittat de anhöriga. Själv tycker jag det känns fint och viktigt att det trots allt fanns anhöriga, om än avlägsna. Och att dom nu fått information om vad som hänt”.

15 jan
Läs mer om Dödsfallet på Södermalm