Brasiliens president Michel Temer och de tidigare presidenterna Dilma Rousseff och Luiz Inacio Lula da Silva.  PAULO WHITAKER / TT NYHETSBYRÅN
Korruptionsskandalen i Latinamerika

Supervalår kan skaka om Latinamerika efter härva

Den enorma korruptionsskandalen som nystats upp kring den brasilianska byggjätten Odebrecht har skakat makten i land efter land i Latinamerika. Med val i sex länder kan 2018 bli ett avgörande år för regionen, skriver TT.

Totalt har Odebrecht medgett att man mutat sig till byggprojekt i över hälften av länderna i Latinamerika. I Brasilien tycks nästan hela den politiska klassen vara inblandad – från den avsatta expresidenten Dilma Rousseffs Arbetarpartiet till efterträdaren Michel Temer och flera ministrar i hans högerregering.

– Detta kommer att ha genomslagskraft på nästa politiska cykel, säger Fiona Mackie, Latinamerika-analytiker vid tidskriften The Economist, till AFP.

I Brasilien har den politiska krisen öppnat för extremhögerkandidaten Jair Bolsonaro, som är entusiastiskt inställd till militärdiktaturen som föll 1985. Enligt mätningarna lockas omkring 20 procent av hans rop på hårda tag. Överlägsen favorit i oktober-valet är dock den socialdemokratiske expresidenten Luiz Inácio Lula da Silva. Men om en korruptionsrelaterad dom mot honom står sig igenom turerna av överklaganden stoppas han från att ställa upp.

Valen i Latinamerika 2018

4 februari, Costa Rica: Val till presidentposten och parlamentet.

19 april, Kuba: Den nyvalda nationalförsamlingen utser Raúl Castros efterträdare på presidentposten.

11 mars, Colombia: Val till båda kamrarna i landets kongress.

17 maj, Colombia: Första omgången i landets presidentval. Om ingen av kandidaterna får mer än hälften av rösterna äger en avgörande omgång rum den 17 juni mellan de två som fått flest röster.

22 april, Paraguay: Val till presidentposten och parlamentet.

1 juli, Mexiko: Val till presidentposten och parlamentet.

7 oktober, Brasilien: Första omgången i landets presidentval, samt val till stora delar av senaten. Eventuell andra presidentvalsomgång den 28 oktober.

Venezuela: Enligt konstitutionen ska president- och parlamentsval hållas under 2018. Landets president Nicolás Maduro har försäkrat att de ska hållas någon gång under slutet av året.

Toppnyheter

Bertil Enevåg Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

”Vänder trenden blir hon hyllad som frälsare”

SVT: politiske kommentator Mats Knutson konstaterar att Liberalerna endast får 3,6 procent i SVT/Novus nya väljarbarometer. Han anser att den utsatta positionen kan innebära både möjligheter och utmaningar för Nyamko Sabuni, som under fredagen väntas bli vald till partiets nya ledare.

”Lyckas hon vända trenden och öka partiets väljarstöd kommer hon att hyllas som en liberal frälsare.”

Samtidigt kan inte Sabuni räkna med några snabba förändringar i opinionen, skriver Knutson och exemplifierar med Ebba Busch Thor, som fick vänta länge med ökat väljarstöd.

Aftonbladets Lena Mellin skriver att L:s nedgång är en följd av partiets ”inre konvulsioner”:

”Än så länge ledarlösa och dessutom djupt splittrade. Ingen önskesits direkt”.

1 tim
Veronica Palm.  Vilhelm Stokstad / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Palm (S): ”Ett betydligt radikalare L med Sabuni”

Att Nyamko Sabuni i morgon väljs till Liberalernas nästa partiledare uppskattas inte i alla läger. Bland annat har flera socialdemokrater uttryckt oro över hur det kan påverka L-samarbetet med regeringen.

Tidigare S-ledamoten Veronica Palm gratulerar Nyamko Sabuni till posten, men menar att valet kommer att innebära en ”ganska tydlig högersväng”.

– Vad det innebär är att ett litet, litet parti som har skakat på gränsen till riksdagen, väljer att vara betydligt radikalare än det Folkparti vi känner, säger Palm i P1-morgon.

Hon tror att Sabuni för stunden kommer att hedra januariavtalet.

– Men jag satsar inte några pengar på att hon kommer stå bakom det ända fram till valet.

Lars Stjernkvist, som tidigare var partisekreterare i S, konstaterar att Ullenhag ligger närmre honom rent politiskt. Men han delar inte riktigt Palms oro.

– Jag tycker ändå att man ska vara oerhört försiktig med att dra slutsatser om hur Nyamko kommer att vara som partiledare.

3 tim
Carl B Hamilton  LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

L-veteranen: Jag betalade för tidig Sabuni-mätning

Nu kliver L-veteranen Carl B Hamilton fram och säger till Dagens Opinion att han betalade för en tidig Nyamko Sabuni-mätning som skapade ett narrativ om hennes popularitet.

Efter att Erik Ullenhag hoppat av striden om vem som ska bli ny L-ledare för Liberalerna publicerades en ledare i liberala Eskilstuna-Kuriren som undrade vem som legat bakom Nyamko Sabunis kampanj.

Ledaren skrev att någon eller några betalat för den opinionsmätning, utförd i april av enkätföretaget Inizio, som sedan användes för intern påverkan i partiet. Att tidigt sprida en sådan mätning som visade ett försprång för Sabuni är ett typiskt PR-knep för att skapa en framgångsvåg, skriver Eskilstuna-Kuriren.

Nu säger Carl B Hamilton att han var en av finansiärerna.

6 tim
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Ola Rollén.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Friande domen mot Rollén

Rollén efter domen: Har varit en mycket tung tid

Mätteknikbolaget Hexagons vd Ola Rollén har för andra gången frikänts från alla anklagelser om insiderbrott, efter sitt köp av aktier i norska biometribolaget Next Biometrics hösten 2015 via investmentbolaget Greenbridge.

”Det har varit en mycket tung tid som självklart inte går att beskriva i några rader”, skriver Ola Rollén i ett mejl till Di.

På den direkta frågan om han nu kommer att passa på att sluta på topp svarar Rollén att han trivs bra och är stolt att vara vd för ett så fint bolag som Hexagon.

Han säger vidare att han minskat sitt engagemang i Greenbridge och att han numera bara är extern styrelseledamot men att Greenbridge har fortsatt investera i Next Biometrics så sent som i vintras.

16 min
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rollén: Lättad av domstolens beslut

Ola Rollén är lättad över beskedet att han frias även av borgarting lagmannsrett i Oslo, säger Hexagons vd i ett pressmeddelande.

– Jag är än en gång lättad av domstolens beslut att bekräfta vad jag och mina advokater har sagt från allra första början, att jag inte gjorde något fel, säger han och fortsätter.

– Jag vill återigen visa min stora tacksamhet och uppskattning för det överväldigande stöd som jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid. Det gör mig stolt och motiverar mig att vara Hexagons vd och koncernchef.

Styrelseordförande Gun Nilsson säger i pressmeddelandet att varken hon eller styrelsen hyste något tvivel om Ola Rolléns oskuld.

Igår 18:47
Läs mer om Friande domen mot Rollén