Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skidskytte-VM i Östersund

Sverige sjua i stafetten – Samuelsson sköt bort sig

Sverige slutade sjua i herrarnas VM-stafett. Sebastian Samuelsson sköt bort Sveriges chanser till medalj på den sista sträckan. Norge vann stafetten före Tyskland och Ryssland.

Sverige fick en drömstart i stafetten. Fredrik Lindström stod för en strålande förstasträcka och sköt både fullt och snabbt.

– Jag har aldrig sett honom skjuta så där snabbt, sa SVT:s expert Björn Ferry.

Lindström växlade över till Jesper Nelin som sjua och i det första skyttet hade Nelin problem på skjutvallen, men lyckades lösa det med extraskott. Nelin hade även en bom i andra skyttet, men sköt snabbt och körde upp sig ett par placeringar efter urstark åkning. Martin Ponsiluoma sköt totalt två bom under tredjesträckan, men klarade sig med extraskott.

Sebastian Samuelsson låg fyra inför sitt första skytte men bommade två skott i liggande och två skott i stående och sköt bort Sverige chanser till medalj.

Toppnyheter

Nyamko Sabuni och Annie Lööf.  TT
Svenska tillväxten

Analys: S kommer inte att rikta hot mot liberala krav

Finansminister Magdalena Andersson (S) kommer att säga att det inte är en lågkonjunktur utan en normal nedgång som syns i Sveriges ekonomi, tror Sveriges Radios politiska kommentator Fredrik Furtenbach. I eftermiddag presenterar Andersson en prognos för Sveriges ekonomi.

– Jag tror också att hon kommer att säga att det finns ett visst utrymme för reformer, säger han men pekar på att regeringen också kommer att behöva presentera besparingar.

Göran Eriksson skriver i en analys i SvD att Centerns och Liberalernas ”liberala revolutionen” genom krav i januariöverenskommelsen riskerar att sammanfalla med en ekonomisk kris. ”Sedan avtalet skrevs under har flera ekonomiska indikatorer börjat peka i fel riktning”, menar han.

Samtidigt tror han inte regeringen kommer förorda besparingar som hotar C:s och L:s reformer: ”Reformeringen av arbetsrätten, hyresmarknaden, Arbetsförmedlingen och a-kassan – kostar inte några pengar”.

34 min
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bedömning av Sveriges ekonomi läggs fram

Under eftermiddagen presenterar finansminister Magdalena Andersson (S) regeringens bedömning av det ekonomiska läget från det årliga mötet på Harpsund.

Eftersom den senaste prognosen från statliga Konjunkturinstitutet, KI, pekade på en snabb inbromsning av högkonjunkturen under våren väntas även finansministern presentera en dystrare prognos än i april, skriver TT. Samtidigt lär ministern tala om en normal avmattning snarare än en ekonomisk tvärnit, skriver nyhetsbyrån.

Anledningen till de mer dämpade förväntningarna är händelseutvecklingen under sommaren, med ett upptrappat handelskrig och ökad risk för en avtalslös brexit.

4 tim
Läs mer om Svenska tillväxten
Satellitbilder visar bränderna i Amazonas. TT
Bränderna i Amazonas

”Jordens lungor” brinner – forskare varnar för svåra konsekvenser för klimatet

Tusentals skogsbränder rasar i Amazonas regnskog – och en ny brand uppstår i Brasilien en gång i minuten, skriver New York Magazine.

Brasiliens president Jair Bolsonaro har utan bevis anklagat ideella organisationer för att bränna ner regnskog i syfte att skada hans regering. ”Surrealistiskt”, säger Øyvind Eggen, generalsekreterare för den norska organisationen Regnskogfondet till Dagbladet.

– Jag kan inte ens förstå hur ett sådant påstående kan uppstå.

Nu fruktar många forskare och organisationer att vi närmar oss en ”brytpunkt” som innebär att klimatförändringarna inte kan stoppas och att jordbruket i Brasilien bryter samman, skriver tidningen.

– Forskning visar mycket tydligt att det finns en punkt där regnskogen tappar sin förmåga att återskapa sig själv. När det händer kommer skogen att försvagas ytterligare, oavsett vad vi gör, säger Eggen.

Mellan torsdag och tisdag förra veckan noterades 9 507 nya bränder, varav merparten i regnskogen, som ofta beskrivs som ”jordens lungor” och som oumbärlig om den globala uppvärmningen ska stoppas.

2 tim
Bruno Kelly / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolsonaro skyller bränder i Amazonas på aktivister

De många bränderna i Amazonas regnskog kan vara anlagda av grupper och föreningar som försöker ge Brasiliens regering ett sämre rykte. Det säger landets president Jair Bolsonaro enligt flera nyhetsbyråer.

Bolsonaro gav inga belägg för sitt påstående, utan hävdade att ”det är så det går till”. Hans kommentarer får hård kritik från miljöorganisationer och den brasilianska oppositionen.

– Det är ett sjuk och ynkligt uttalande, säger Marcio Astrini vid brasilianska Greenpeace och tillägger att Bolsonaros brist på miljöpolitik och regleringar gör skogsbränderna fler och värre.

Igår 17:40
Bild från Novo Progresso i Amazonas i dag. NACHO DOCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

#prayforAmazonas sprids: ”Om jorden dör, dör vi med”

De många bränderna i Amazonas regnskog har lett till stor uppmärksamhet och oro på sociala medier, skriver AFP. Hashtaggen #prayforAmazonas har twittrats 249 000 gånger under onsdagen och är den mest spridda på Twitter i dag, enligt nyhetsbyrån.

”Om jorden dör, dör vi också”, skriver en Twitteranvändare.

Brasilien har drabbats av 72 843 bränder i år, flertalet i Amazonas. Det är en ökning med 80 procent jämfört med samma period förra året. Rök från bränder i Amazonas har nått ända till Sao Paulo, över 200 mil längre bort, skriver CNN.

Igår 18:02
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Trumps USA G7-mötet i Biarritz
Vladimir PUtin och Angela Merkel. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA G7-mötet i Biarritz

EU-källa: Inte på väg att släppa in Ryssland i G7

Skälen att hålla Ryssland utanför G7-gruppen står fast, uppger en EU-källa för nyhetsbyrån Reuters.

Landet uteslöts ur dåvarande G8-gruppen efter annekteringen av Krim 2014. Trump öppnade i veckan för att Moskva åter skulle kunna ta plats bland de övriga länderna.

Enligt Trump vore det naturligt att Ryssland ingår i gruppen eftersom ”många av de frågor vi behandlar tangerar Ryssland”. USA:s president hävdade också att det var föregångaren Barack Obama som slängde ut Ryssland, eftersom Obama enligt Trump ska ha ”överlistats” av Vladimir Putin.

G7-länderna ska mötas i franska Biarritz i helgen.

1 min
Macron och Putin, arkivbild. Ian Langsdon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ryssland kan ”utreda” att återvända till G7-gruppen

Ryssland kan ”utreda” möjligheten att återvända till G7-gruppen, skriver AFP. Landet uteslöts efter annekteringen av Krim 2014.

I tisdags uttryckte USA:s president Donald Trump stöd för tanken att Moskva skulle återvända till G7, eller G8 som gruppen heter innan Ryssland lämnade. Den består i dag av USA, Italien, Japan, Kanada, Frankrike, Tyskland och Storbritannien.

Trump väckte frågan inför toppmötet som ordnas i Biarritz i Frankrike till helgen. En lösning i Ukrainafrågan är en förutsättning för att Ryssland skulle återupptas i gruppen, enligt Trump.

– Om ett beslut tas där om Ryssland kommer vi att utreda det och svara, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

4 tim
Läs mer om Trumps USA
En kvinna deltar i protesterna i provinsen. SONNY TUMBELAKA / AFP
Protesterna i Västpapua

Indonesien skickar 1 000 poliser för att stävja ilskan

Indonesien sätter in 1 000 poliser i provinsen Papua Barat i den västligaste delen av indonesiska Nya Guinea, skriver AFP.

Missnöjet mot det indonesiska styret har pyrt i årtionden men blossat upp de senaste dagarna efter ett polistillslag mot papuanska studenter på Java i helgen. Polisen anklagades för övervåld och rasism.

Landets säkerhetsminister Wiranto reste till området sent på onsdagen i ett försök att dämpa spänningarna. Även president Joko Widodo väntas göra ett besök.

5 000 människor uppges under onsdagen ha protesterat i och omkring staden Timika. En AFP-reporter vittnar om att demonstranter kastat stenar mot det lokala parlamentet.

2 tim
Oroligheter i Fafkak i provinsen Papua Barat. Beawiharta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blockering av internet på Västpapua efter protester

Indonesien blockerar internet i provinsen Papua Barat i den västligaste delen av indonesiska Nya Guinea, rapporterar Al Jazeera. Åtgärden vidtas efter oroligheter som fått staten att sätta in ett stort antal militärer och poliser i regionen.

Yttrandefrihetsorganisationer och journalister larmar om konsekvenser av att den digitala infrastrukturen stryps.

– Vi har svårt att hitta nyheter, skicka artiklar och verifiera vad som sker på marken, säger Angela Flassy som är chefredaktör för tidningen Tabloid Jubi.

Protesterna i Papua Barat utbröt förra veckan efter att studenter påstod sig ha blivit utsatta för övervåld och rasism av polisen.

Idag 05:21
Läs mer om Protesterna i Västpapua