Bevaka
Adam Cwejman

Emil Källström (C), finansmarknadsminister Per Bolund (MP), finansminister Magdalena Andersson (S) och Mats Persson (L) presenterar regeringens krispaket riktat till svenska småföretag vid onsdagens pressträff om nya budgetåtgärder med anledning av coronaviruset. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Röster om viruset

Ledare: Krispaketen duger inte – ge skatteamnesti nu

Opinion Egenansvar, regeringens stödpaket och felaktiga analyser av orsaken bakom den svenska beredskapsbristen är några av de corona-relaterade ämnen som tas upp på torsdagens ledarsidor.

Om Sveriges befolkning inte följer uppmaningarna om att inte resa och inte besöka äldre anhöriga riskerar vi att få samma scenario som Italien, varnar Jenny Wennberg på Aftonbladets ledarsida.

”För att vi ska kunna klara det här, oavsett var i landet vi bor och vilken kommun och region det handlar om kokar det ner till samma sak; vi måste ta ansvar nu”, resonerar Wennberg.

Regeringens stödpaket bygger till alltför stor del på lån vilket riskerar att stjälpa mer än det hjälper, anser GP:s Adam Cwejman. Han vill i stället se att staten inför en tillfällig skatteamnesti för företag trots att detta skulle bli dyrt på kort sikt.

”Men vikta det mot kostnaden om ett halvår eller ett år när de uppsagda personerna ska försörjas av det offentliga, utbildas eller på annat sätt vara beroende av ekonomiskt bistånd”, skriver Cwejman.

Att det skulle vara marknadens fel att Sverige har en bristande beredskapskapacitet stämmer inte, skriver Erik Helmerson på DN:s ledarsida.

Han pekar på att det svenska skattenivån innebär att politiker har förhållandevis mycket resurser att spendera. Därför är det snarare tveksamma politiska prioriteringar och inte avregleringar som är boven i dramat, argumenterar Helmerson.

26 mar