Bevaka
Göran Eriksson

HENRIK MONTGOMERY / TT / TT Nyhetsbyrån
Valet 2018 Turerna kring Nya Karolinska

Analys: Tanken är förstås att Alliansen ska pekas ut

Regeringen meddelade vid en pressträff att de tillsätter en kriskommission av bygget av Nya Karolinska i Solna. Enligt Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach är sjukhuset nu ”ett slagträ i den politiska debatten” från båda sidor.
Den utredning som Alliansen själva tillsatt, som ska vara klar 2020, är enligt Furtenbach ”en slags krishantering från deras sida för att det här inte ska stänka på det moderata finanslandstingsrådet Irene Svenonius”.
Samtidigt säger han att regeringen gör politik av alla problem som kopplas till NKS, eftersom de tillsatt en utredning trots att det redan pågår en samt att den ska få fram en ansvarig för haveriet.
”Tanken är väl förstås att den ska visa att det är Alliansen som bär ansvar för det”, säger Furtenbach.
SvD:s politiska kommentator Göran Eriksson menar i en analys att NKS är ett ”oemotståndligt vapen i valrörelsen” för Socialdemokraterna. Han kallar rapporteringen för ”ett politisk kinderägg” till Stefan Löfven, eftersom den uppfyller tre önskningar. En av dem är att NKS tar fokus från rapporteringen om problemen inom vården.
Sju månader före valet tillsätter regeringen en kommission som ska granska turerna kring Nya Karolinska. För Socialdemokraterna är sjukhuset i Solna
För Ekot betonar DN:s reporter Anna Gustavsson att planeringen av sjukhuset har pågått i tjugo år. Enligt henne är det svårt att peka ut en ansvarig.
”Beslutet att sjukhuset skulle byggas togs 2008, så det är många politiker som varit med och fattat de här besluten”, säger hon.

16 feb