Bevaka
Luxemburg

Blue origin, som tillhör den privata marknadens hårdast satsande företag, skickar upp en raket. Blue origin
Passion: Människan i rymden

Rymdens regelverk pressas av privat rymdkapplöpning

Vem äger rymden? Svaret är ingen, och alla. Månen, asteroiderna och stjärnorna tillhör hela mänskligheten. Men nu kan de privata rymdföretagens galna rymdrally vända upp och ner på allt.

Den juridiska ryggraden är rymdfördraget från 1967. Över 100 av jordens länder kom överens om att utforskningen av rymden ska ske “för hela mänsklighetens” skull. I praktiken har det bland annat lett till att sovjetiska forskare, mitt under kalla kriget, fick undersöka det insamlade materialet från USA:s månlandning 1969.
Men det ingen räknade med för 50 år sedan var att även privata bolag – inte bara nationer – skulle göra anspråk på ledarvästen i rymdkapplöpningen, skriver Financial Times. Nu tar företag efter företag sikte på rymden.

En het diskussion kring reglerna har därför blossat upp, enligt The Conversation. På ena sidan står länder som USA och Luxemburg, vars nya lagar tillåter privata entreprenörer med rätt tillstånd att tjäna pengar i rymden, genom bland annat gruvdrift. Helt fel, tycker bland annat Ryssland, som fortsatt betonar att rymdens vinster ska gälla för hela mänskligheten.

– Det blir allt mer akut att se över det juridiska ramverket som handlar om yttre rymden, sa tidskriften Space Journals redaktör Jill Stuart till BBC Future redan 2015, men de huvudsakliga frågeställningarna är ännu inte lösta.
BBC uppmärksammar också en annan juridisk fråga som gränsar till filosofin. Om vi träffar främmande liv som har helt egna lagar, vilket regelverk gäller egentligen då? Det är en av flera andra frågor som ännu saknar svar.

12 mar