Bevaka
San Francisco

Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

29 nov
Andy Wong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Dagens börs

Wall Street vänder upp på nytt hopp om handelsavtal

Efter tre dagars nedgångar såg Wall Street länge ut att vända upp på onsdagen efter positiva handelssignaler. Men vid stängning var det blandat resultat för huvudindexen:
• S&P 500: –0,1%
• Nasdaq: +0,3%
• Dow Jones: +/–0,0%

Ett handelsavtal mellan Kina och USA är till 90 procent klart, uppgav USA:s finansminister Steven Mnuchin under dagen. Men om inget avtal nås blir det ytterligare tullar på kinesiska varor, lovade samtidigt Donald Trump i en intervju i Fox Business. I intervjun uppgav han även att USA borde ta hårdare tag mot teknikjättar som Twitter och Google.

– Twitter är fruktansvärt [...] de borde bli stämda för att vara partiska [...] de är totalt partiska till Demokraternas fördel, sa han i intervjun.

Googles moderbolag Alphabet backade 0,6 procent medan Twitter i stället steg 1,4 procent.

Apple bekräftade i natt att de köpt Drive.ai som producerar AI-teknik för självkörande bilar. Aktien steg 2,2 procent och dämpade Dow-indexets fall tillsammans med Intel som steg 2,9 procent.

Tech hade överlag en bra dag efter att halvledarbolaget Micron levererat ett positivt delår och dessutom meddelat att de nu ”lagligen” kan återuppta försäljning till svartlistade kinesiska Huawei, skriver CNBC. Aktien rusade 13,3 procent. Andra halvledarbolag rycktes med och Nvidia steg exempelvis 5,1 procent.

San Francisco fattade sent på tisdagen ett beslut om att förbjuda e-cigarretter. E-cigarettjätten Juul menar att det kommer leda till en ”blomstrande svart marknad”.
Philip Morris backade 1,8 procent och Altria ungefär lika mycket.

Fedex släppte i går kväll en rapport som var bättre än marknaden väntat sig – aktien steg 2,5 procent.

26 jun