Bevaka
Sectra

Astra Zeneca, Nobinas bussar och Stockholmsbörsen. TT
Dagens börs

USA-siffror sänkte börsen – Sectra slaktades på rapport

Stockholmsbörsen vände till minus efter att siffror från den amerikanska industrin kommit in lägre än väntat. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,2 %
• OMXS30: –0,1 %


Stockholm och de globala börserna dök vid 16-tiden när ISM:s inköpschefsindex för den amerikanska industrin släpptes. Indexet sjönk till 49,1 i augusti jämfört med 51,2 i juli, vilket var betydligt sämre än väntat. En siffra under 50 signalerar avmattning.

Rapporterande Sectra var dagens stora förlorare efter att ha redovisat ett negativt kassaflöde och en fallande orderingång. Aktien rasade knappt 18 procent. Bussoperatören Nobina rusade i sin tur drygt 13 procent efter en stark köprekommendation från Nordea.

En anonym källa uppger för TT att den bankskatt som regeringen la fram i helgen ska bygga på det befintliga systemet med resolutionsavgift som bankerna regelbundet betalar in för att hantera finansiella kriser. Nordea tappade 1,2 procent medan Handelsbanken och SEB sjönk marginellt. Swedbank steg 0,2 procent.

Astra Zeneca backade 1,5 procent efter att ha fått en säljrekommendation från tyska DZ Bank. Defensiva aktier stod sig annars klart bättre än konjunkturkänsliga för dagen. Tele2 steg 1,1 procent och Swedish Match avancerade 0,7 procent. I motsatt ände av storbolagsindexet föll Autoliv och SKF 1,5 respektive 1,1 procent.

Credit Suisse meddelade under morgonen att man återupptar bevakning av SSAB, med rekommendationen outperform och riktkursen 40 kronor. Aktien steg 0,5 procent. Dagens vinnare i OMXS30 var byggjätten Skanska som klättrade 2,5 procent.

3 sep
TT
Dagens börs

Miljardsmällen sänkte SAS – Tele2 vinnare på börsen

Stockholmsbörsen backade även under veckans andra handelsdag och båda huvudindexen stängde under nollan:
• OMXS30: –0,3 %
• OMXSPI: –0,04 %
Utvecklingen var i linje med de större börserna i Europa och innebär att OMXS30 nu backat 6,6 procent i maj. Det breda indexet är ner 4,7 procent under månaden.

SEB:s chefsstrateg Johan Javeus noterade börsens breda nedgångar i maj i ett nyhetsbrev i fredags:

”Just nu ser det alltså ut som om det gamla talesättet ’Sell in May and Go away’ kommer bli en vinnande strategi 2019”.

SAS tyngdes av pilotstrejken och gjorde en förlust före skatt på 1,2 miljarder kronor i det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Bolaget meddelade att det blir svårt att nå ett positivt resultat före skatt för helåret 2018/2019. Aktien rasade 10 procent.

I botten av storbolagsindexet låg storbankerna Handelsbanken, Nordea och Swedbank som alla backade drygt 1 procent. Även SEB landade under nollan. Detta efter FI:s besked att det i höst kan bli nya kapitalkrav på fastighetsutlåning, skriver Direkt.

Allra sämst gick Swedish Match som backade 2 procent.

I toppen av storbolagslistan steg Tele2 1,5 procent efter en höjd riktkurs från Morgan Stanley. Även Autoliv, Essity och Volvo gick starkt.

Medicinteknikbolaget Sectra ökade vinsten och omsättningen med 15 respektive 33 procent i det fjärde kvartalet februari–april, jämfört med samma period året innan. Aktien rusade 8,7 procent.

28 maj
LANTMÄNNEN
Lantmännen

Forskare: Så kan broccoli motverka diabetes

Typ 2-diabetes är idag ett stort hälsoproblem och Världshälsoorganisationen WHO uppskattar att 500 miljoner människor kommer att ha typ 2-diabetes år 2030. I Sverige lider cirka 500 000 personer av någon form av diabetes, och sjukdomen står för tio procent av vårdkostnaderna. Lantmännen satsar därför på forskning för att ta tillvara på hälsoegenskaper i broccoli, som visat sig kunna sänka blodsockernivåerna hos personer med typ 2-diabetes.

Genom ett forskningsprojekt som finansieras av Lantmännens Forskningsstiftelse har forskare vid Lunds Universitet och Sahlgrenska akademin funnit en viktig antioxidant i broccoli. Antioxidanten – en naturlig substans i broccoli - har enligt studien en positiv effekt på blodsockernivåerna hos patienter med diabetes typ 2.

– Resultaten ser lovande ut och det här kan bli ett viktigt komplement till andra läkemedel, säger Anders Rosengren, docent vid Göteborgs universitet.

Ambitionen nu är att se om det går att förebygga diabetes typ 2 med preparatet, det vill säga motverka sjukdomen hos de som är i riskzonen.

För Mats Larsson, forskningsdirektör på Lantmännen, är det pågående arbetet av stor vikt då diabetes är en aktuell och global utmaning.

– Lantmännen fokuserar på hälsosamma livsmedelsprodukter och har en ambition att bidra till en bättre folkhälsa, säger Mats Larsson.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, bland annat forskning kring perenna sädesslag – grödor som ska klara ett förändrat klimat, och SamZoner – odlingsremsor på åkrarna som gynnar den biologiska mångfalden.

Projektet görs av Lantmännen i samarbete med forskare vid Lunds universitet och Göteborgs universitet.

29 nov