Bevaka
Walt Disney

Arkivbild. Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Dagens börs

Vaccinhopp lyfte flyg- och resebolag på Wall Street

Nyheten om att läkemedelsbolaget Moderna nått positiva studieresultat med ett coronavaccin gjorde att börshandeln på Wall Street tog fart direkt och fortsatte att öka in i stängning. De ledande indexen stängde på:
• S&P 500: +3,2 procent
• Nasdaq: +2,4 procent
• Dow Jones: +3,9 procent
Moderna rusade även i börsöppningen men sjönk sedan något och landade vid stängning på plus 20 procent.

De positiva studierna kring coronavaccin i kombination med att verksamheter ska återstarta sin produktion har också lett till att andra bolag hängt med i racet.

Såväl flyg- och resebolag gick upp på nyheter om återöppnande av flyglinjer och vaccinframgångar. Flygbolagen United Airlines stängde på plus 21,1 procent och American Airlines på 9,2 procent. Flygplanstillverkaren Boeing gick bäst på Dow Jones och stängde på plus 12,9 procent. Resebolagen Expedia stängde på 18,6 procent och Booking på 12,5 procent. Och även hotelljätten Marriott stannade på plus 17,4 procent och var en av dagens stora vinnare.

För videokonferenslösningen Zoom har det dock varit en dålig nyhet. Bolaget som gynnats av coronapandemin och människors behov av att kunna jobba hemifrån avslutade sin börsdag med ett fall på 5,8 procent.

Walt Disney stängde på plus 7,2 procent. Bolaget har meddelat att de ska återöppna ett shoppingområde vid en av anläggningarna i Florida. Men självklart inte utan en rad säkerhetsåtgärder såsom masker och kontaktlösa betalningsmetoder, skriver CNBC.

Flera banker öppnade också börsveckan starkt. Vid stängning var Wells Fargo upp 8,7 procent, Bank of America på plus 6,9 procent och Citibank stiger med 8,9 procent.

18 maj
Arkivbild: Amazon-leverans i Kalifornien. CHRIS DELMAS / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stanna hemma-aktier steg på fallande Wall Street

Wall Street faller på måndagen och tappar därmed en del av förra veckans uppgångar när investerarna förbereder sig för den kommande rapportsäsongen. Efter att större delen av dagen handlats omkring två procent ner återhämtade sig indexen på slutet och strax före stängning står de ledande indexen så här:

  • S&P 500: - 1,0%
  • Nasdaq: +0,5%
  • Dow Jones: −1,4%

Energibolag stod emot till en början efter att Opec+ i helgen nådde en historiskt omfattande uppgörelse om minskad produktion. De två största amerikanska oljejättarna, Chevron och Exxon, steg i öppningen men har sedan pendlat strax över respektive under nollan. Så även Devon Energy, medan Marathon Oil är klart upp, 6,6 procent.

Bland bolagen så går stanna hemma-bolag som Netflix och Amazon starkt. Netflix stängde till slut 7 procent upp, medan Amazon, som dels tvingats stoppa onlineförsäljning av matvaror och sätta kunder i kö, för att efterfrågan blivit ohanterlig och dels gått ut med att man anställer 75 000 personer, steg 6,2 procent.

Tesla steg nära 14 procent, något som även det bidrog till Nasdaqs positiva siffror.

Gilead Sciences som försöker ta fram ett botemedel mot covid-19, remdesivir, har sett lyckade resultat i sina initiala tester, rapporterar New England Journal of Medicine. Aktien steg drygt 2 procent.

Walt Disney har permitterat över 40 000 arbetare vid sin anläggning i Florida och aktien backade omkring knapp procent.

Enligt källor till CNBC så letar Boeing efter olika sätt att kapa lönekostnader med 10 procent. Aktien steg i öppning men föll snabbt tillbaka och är vid stängning nere knappa 3 procent.

Volvokonkurrenten Caterpillar är den aktie på Dow Jones-indexet som går sämst. Detta efter en nedgradering från Bank of America. Aktien stämplas ”underperform” från tidigare ”neutral”. Aktien stängde 8,7 procent ner.

13 apr
Arkivbild: På Wall Street. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Nytt virusfall sänkte Wall Street – Intel rusade

New York-börserna öppnade uppåt på fredagen, men indexen föll brant efter att ett andra fall av coronaviruset bekräftats i USA och vid stängning stod de ledande indexen klart lägre:
• S&P 500: −0,9%
• Nasdaq: −0,9%
• Dow Jones: −0,6%
Walt Disney tappade 1,5 procent efter att bolagets resort i Shanghai stängs tills vidare på grund av coronaviruset. Även flera flygbolag tappade på virusoron.

Att USA:s finansminister Steven Mnuchin uttryckte optimistisk kring snara förhandlingar med Kina om ett så kallat fas 2-avtal gav inte mycket bränsle åt börsen.

Inte heller årsboksluten lyckades sätta särskilt mycket färg på börstillvaron i New York. Kreditkortsföretaget American Express rapporterade en något bättre vinst än väntat i det fjärde kvartalet och aktien steg 2,9 procent.

It-företaget Intels delår kom in betydligt bättre än analytikerna väntat sig. Vinsten blev 1,52 dollar per aktie mot väntade 1,25 dollar per aktie, skriver CNBC. Aktien rusade 8,1 procent.

Boeing handlades inledningsvis ner efter Bloombergs rapport om att företaget överväger att ytterligare sänka produktionen av flygplanet 787 Dreamliner. Men efter signaler om att den amerikanska flygmyndigheten FAA kan upphäva olycksplanet 737 Max flygförbud före mitten av året vände aktien upp och stängde i stället 1,7 procent högre.

Apple kämpade i motvind trots höjda rekar från Wedbush och Rosenblatt Securities. Aktien stängde en bit under nollan.

Inte heller Tesla hade någon bra dag – elbilstillverkaren som rusat rejält på slutet backade 1,3 procent.

24 jan