Kampanjaffisch inför valet i Tahiland. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Thailand

Thailändsk tv-kanal tvingas stänga ner inför valet

Thailands telekommyndighet har dragit in sändningstillståndet för tv-kanalen Voice TV i 15 dagar, skriver Reuters. Beslutet kommer med bara veckor kvar till det första valet i landet sedan militären tog makten 2014.

Kanalen ägs av två barn till tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra, som störtades i en statskupp 2006. Beslutet motiveras med att kanalen har spridit information som ”skapar förvirring och splittring i landet”.

Tv-kanalens chef, Mekin Petchplai, säger att beslutet är orättvist och att man kommer att kräva ekonomisk ersättning.

Toppnyheter

Firande i Khartoum den 4 augusti när parterna skrev under ett avtal om att dela makten.  TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Protesterna i Sudan

Historiska milstolpen: Fredsavtal signeras i Sudan

Ett historiskt avtal mellan militärrådet och den civila oppositionen signeras i dag i Sudan. Förhoppningen är att landet ska gå in i en fredlig era, efter en tid av våldsamheter, skriver Sveriges Radio. Avtalet som undertecknas under dagens ceremoni är en deklaration om en övergång till civilt styre i det våldshärjade landet enligt TT.

Ledare för de två parterna möts i huvudstaden Khartoum. Enligt radions korrespondent på plats är det ett stort säkerhetspådrag. Utländska dignitärer och tusentals sudaneser är i staden för att följa ceremonin.

Demonstrationer pågick i landet under flera månader. Enligt AFP dödades omkring 250 personer.

6 min
Omar al-Bashir under ett tal i februari tidigare i år.  Mohamed Abuamrain / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Ex-diktatorn Omar al-Bashir ställs inför rätta

Omar al-Bashir ställs i dag inför rätta för ekonomiska brott, som korruption och innehav av utländska valutor, skriver TT.

al-Bashir anklagas också för folkmord, krigsbrott och brott mot mänskligheten som Internationella brottmålsdomstolen i Haag riktat mot honom, men det är alltså inte detta han åtalas för nu. Förtryck, tortyr och utomrättsliga avrättningar har skett i landet under hans tid vid makten säger Jehanne Henry, Sudanexpert vid Human Rights Watch, till SVT.

I trettio års tid styrde diktatorn landet med järnhand och han anklagas bland annat för folkmord i Darfur. I samband med folkets protester avgick al-Bashir i april.

6 min
Läs mer om Protesterna i Sudan
Hanif Bali/Gunnar Strömmer. TT.
Debatten om Hanif Bali

Interna kritiken växer – krav på att Bali stoppas

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har upprepade gånger hamnat i blåsväder efter kontroversiella Twitter-inlägg. Nu ökar pressen på ledningen att agera, skriver Expressen som har intervjuat flera såväl anonyma som namngivna partiföreträdare.

Partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till tidningen att Hanif Bali är begåvad och driver många viktiga frågor men att han ibland har ”ett destruktivt tonläge”.

”Det är ett problem för både honom och partiet”, skriver Strömmer och berättar att partiet därför har startat ett arbete som ska tydliggöra var gränserna går och vilka konsekvenserna blir om de överträds.

3 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

3 tim
Läs mer om Debatten om Hanif Bali