Tre eller fler ägg per vecka ökar risken för förtida död
Ägg tycks vara betydligt farligare än vad man hittills har trott, visar ny forskning publicerad i JAMA. Personer som äter tre eller fyra ägg per vecka löper ökade risk för att drabbas av hjärtsjukdom och förtida död än personer som äter färre.
Orsaken till den ökade risken tros vara kolesterolet, eftersom en enda äggula kan innehålla hela 186 milligram kolesterol.
– Vår studie visar att om två personer har exakt samma diet och enda skillnaden är ägg, kan vi direkt mäta den effekt äggkonsumtionen har på risken för hjärtsjukdom, säger en av forskarna, Norrina Allen, i ett pressmeddelande.
Mer om studien
I studien, som gjorts av forskare vid Northwestern University Feinberg School of Medicine, ingår nästan 30 000 vuxna från sex olika prospektiva eller framåtsyftande undersökningar där deltagarna följdes i upp till 31 år.
Rättelse
I en tidigare version av den här artikeln stod det att tre till fyra ägg per dag ökar risken, vilket är felaktigt.