Donald Trump NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trump efter inställda mötet: ”Militären är redo”

Den amerikanska militären är redo om Nordkorea skulle göra något dåraktigt eller vårdslöst. Det säger Donald Trump efter torsdagens beslut om att ställa in mötet med den nordkoreanske ledaren Kim Jong-Un, rapporterar flera medier. Samtidigt öppnade han för fortsatt dialog med Kim Jong-Un, och uteslöt inte att mötet kan hållas vid ett senare tillfälle.
– Om Kim Jong-Un väljer att delta i konstruktiva samtal och handlingar så är jag redo, sa Donald Trump.
Till dess kommer USA att sätta press på landet och fortsätta sina hårda sanktioner, meddelade presidenten.

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansrundorna
Valet 2018 Talmansrundorna

Lööf: ”Ulf Kristersson är vår statsministerkandidat”

Centerpartiets Annie Lööf var den tredje partiledaren som träffade talmannen under förmiddagen. Hon håller just nu en pressträff.
– Som jag sa i lördags på presskonferensen så är ett nej till en liten moderatregering inte ett ja till Stefan Löfven, utan ett ja till fortsatta alliansgemensamma samtal över blockgränsen, säger Lööf.
Hon säger att Centerpartiets statsministerkandidat fortfarande är M-ledaren Ulf Kristersson och att hon meddelat talmannen att han bör få förlängt sonderingsuppdrag.
Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund gav i lördags beskedet att de tänker rösta nej till en M- eller M-KD-regering, om det skulle föreslås i riksdagen. Detta efter M-ledaren Ulf Kristersson i ett inlägg på Facebook presenterat det som regeringsförslag.
Texten uppdateras

7 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Åkesson: ”Vi kan inte hålla på att sondera i fyra år”

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson tycker inte att det är ”orimligt” att talmannen ger Stefan Löfven i uppdrag försöka bilda regering.
– Jag har också sagt att jag tycker att Stefan Löfven kanske inte behöver lika mycket tid som Ulf Kristersson (...) Talmannen bör ge honom rimlig tid. Men sedan tycker jag att det är dags för talmannen att börja pröva skarpt i kammaren. Vi kan inte hålla på och sondera i fyra år, säger Åkesson på pressträffen i riksdagen.
Åkesson fick frågan vad som skulle krävas för att släppa fram Löfven som statsminister.
– Om han avser föra en politik som är bra och ger oss garantier för det så kan vi tänka oss att släppa fram honom, men tillägger att det alternativet i ”inte är särskilt troligt”.

1 tim
Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansrundorna

Löfven: Jag är redo att försöka bilda ny regering

Stefan Löfven var först ut att träffa talmannen Andreas Norlén under morgonen och höll en presskonferens direkt efteråt.
– Under det här mötet har jag redogjort för Socialdemokraternas hållning framåt, inledde S-ledaren.
– Det bästa för Sverige vore en blocköverskridande lösning. Jag står till förfogande att leda processen, fortsatte Löfven.
Han vill inte låsa fast sig i vilken form av blocköverskridande samarbete han vill ha, det kan både handla om regeringssamarbete och annat.
– Men samlingsregering är till för betydligt mer allvarliga situationer än den här, sa Löfven apropå att Centerledaren Annie Lööf och Liberalernas ledare Jan Björklund talat om det.
Löfven fick också frågan om hur han ser på möjligheten att få med sig C och L.
– Jag har svarat generellt vad jag helst vill ha, men talmannen har inte delat ut något sonderingsuppdrag. Jag vill avvakta den här dagen.

1 tim
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Göran Hägglund.  Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Hägglund har inte gett upp hoppet om alliansregering

Kristdemokraternas tidigare partiledare Göran Hägglund har inte gett upp hoppet om en alliansregering, säger han i P1 Morgon.
– Det som är möjligt just nu kanske kan leda till något annat längre fram när man har prövat fler alternativ, säger han.
Hägglund tillägger att partierna måste ”klättra ner från stridsställningarna”.
M-ledaren Ulf Kristersson meddelade i helgen att han ger upp försöket att bilda regering, efter att C och L sagt nej till hans regeringsförslag. I dag ska talmannen passa över sonderingsuppdraget.

2 tim
Sverigedemokraterna var ju faktiskt med och röstade bort Stefan Löfven, TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

M-kritik mot C och L: Då gick det bra att ta SD-stöd

Moderatledaren Ulf Kristersson meddelade på söndagen att han nått vägs ände i försöken att bilda en regering. Beslutet får stöd av partikamrater – och i stället riktas nu kritiken mot Centerpartiet och Liberalerna.
En av dem som är kritiska är Muf-ledaren Benjamin Dousa, som kritiserar C:s och L:s förhållande till SD.
– Sverigedemokraterna var ju faktiskt med och röstade bort Stefan Löfven, då gick det alldeles utmärkt att ta stöd av SD. Men nu går det inte att ta stöd av samma parti för att bilda en borgerlig regering, säger han till Ekot.
I ett uppmärksammat Twitterinlägg på lördagen, efter Annie Lööfs och Jan Björklunds besked, skrev Dousa att en S-M-regering heller inte är ett alternativ för honom: ”Då lämnar jag partiet och röstar på något annat 2022”.

4 tim
SVT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kristersson: Förstår om alliansväljare är besvikna

Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde vad han kunde för att bilda en Alliansregering, säger han i SVT:s Agenda.
– Jag känner mig frustrerad, för det finns så mycket att ta tag i som vi nu inte kan göra, säger Kristersson.
– Jag förstår om en och annan alliansväljare är besviken, fortsätter han.
Han säger att han hoppades att C och L skulle godta det förslag han lade fram på Facebook, om en regering som inte bestod av alla allianspartier.
– Men jag insåg att det fanns en risk att det inte skulle fungera, säger han.
Ulf Kristersson säger att hans förslag inte handlade om att bilda en konservativ regering utan att hans syfte var att regeringen skulle driva hela Alliansens politik, oavsett om alla allianspartier ingick.
– Vi har ett komplicerat läge, då måste man våga pröva sin politik. Vi kan inte hålla på och låtsasbilda regeringar, säger Kristersson.
Han är inte öppen för en lösning där S och M regerar tillsammans.
– Jag är mycket rädd för regeringar som bara kan bli överens om en enda sak: Att regera.
Se programmet via länken nedan.

Igår 19:18
Läs mer om Valet 2018
Brexit Förhandlingarna
Illustrationsbild.  HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Strandade samtal irriterar Belfast: Missgynnas redan

Det nordirländska näringslivet motsätter sig skarpt idén om att det brittiska EU-utträdet ska innebära hinder och gränser, framför allt mot resten av Irland. Det menar en grupp näringslivsrepresentanter som TT har talat med.
– Med kontroller kommer administration. Med administration kommer förseningar. Med förseningar kommer kostnader. Och de kostnaderna måste läggas någonstans, säger Aodhan Connelly från den nordirländska detaljhandelorganisationen NIRC.
Han fortsätter:
– Jag är orolig för att Nordirland inte klarar det här. Vi är redan missgynnade.

2 tim
Boris Johnson. Theresa May. TT
Brexit Förhandlingarna

Johnson till May: ”Stå upp mot EU-mobbarna”

Storbritanniens tidigare utrikesminister Boris Johnson menar att brexitförhandlingarna nu går in i ett kritiskt skede och uppmanar i en kolumn i The Telegraph premiärminister Theresa May att ändra taktik.
”Det kommer till en punkt när du måste stå upp mot mobbarna. Efter mer än två år av att skoningslöst ha knuffats runt av EU, är det nu dags för Storbritannien att göra motstånd”, skriver Johnson.
Inför folkomröstningen var Johnson var en av de främsta företrädarna för brexitsidan. Han vill se ett frihandelsavtal liknande det som tecknades mellan EU och Kanada.

5 tim
Den osynliga gränsen mellan Irland och Nordirland. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

Här är gränsen som sätter käppar i hjulet för brexit

Gränsen mellan Nordirland och Irland uppges vara knäckfrågan i förhandlingarna om Storbritanniens EU-utträde. Efter uppgifter om att ett avtal var klart tidigare på söndagskvällen kom beskedet att gränsfrågan ännu inte är löst.
EU vill att Storbritannien ger garantier om att Nordirland ska stanna i EU:s tullunion och den inre marknaden. Theresa May har sagt nej eftersom gränsen mot EU då dras i havet mellan fastlandet och Nordirland/Irland, vilket hon menar skulle störa den brittiska gemenskapen.
”Trots intensiva försök är vissa frågor inte lösta”, twittrade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier i kväll.

Igår 19:49
Läs mer om Brexit

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund