Trump i dag. KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Venezuela

Trump manar militären att ta sin hand från Maduro

Donald Trump fortsätter att sätta tryck på Venezuelas president Nicolás Maduro. Under dagens möte med Brasiliens Jair Bolsonaro sa Trump att man ”överväger alla alternativ” i Venezuelafrågan.

På en efterföljande pressträff uppmanade Trump Venezuelas militär att ta sin hand från presidenten.

– Vi uppmanar alla i den venezuelanska militären att dra tillbaka sitt stöd för Madro, som inte är något mer än Kubas marionett, sa Trump.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Illustrationsbild från Frankrike.  TT
Coronaviruset Globala spridningen

WHO-expert: Restriktioner kan behövas till nästa vår

Restriktionerna som införts runt om i världen till följd av coronaviruset kan behöva kvarstå fram till nästa vår, tror WHO-epidemiologen Richard Peabody.

– Tills dess att det finns ett vaccin behövs fortfarande de åtgärder som olika länder infört för att se till att viruset inte börjar spridas igen, säger han i en intervju i SVT:s Agenda.

Peabody tror också att de låga antikroppssiffrorna som synts på olika håll innebär att vi kan vänta oss en andra smittovåg.

3 tim
Surfare gör sig redo för att inta Bondi Beach i Sydney den 28 april. Rick Rycroft / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sex miljoner har virusappen – har hjälpt en enda gång

Sex miljoner australiensare har under våren laddat ner smittspårningsappen ”Covidsafe” efter återkommande uppmaningar från landets styrande politiker. Antal gånger som appen faktiskt har gjort någon nytta? En gång. Det skriver The Guardian.

Tanken med appen är att användare ska kunna skriva in om de blir sjuka. Data om hur den insjuknade personen har rört sig under de senaste tre veckorna är sparad i appen, och andra personer kan då varnas.

Premiärminister Scott Morrisson beskrev appen som helt nödvändig för att samhället skulle kunna återgå till det normala. Hälsoministern Greg Munt uppmanade invånarna att ladda hem den.

Igår 15:38
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Ekonomiska effekterna
Torbjørn Røe Isaksen: ”Många har blivit arbetslösa, det slår socialt skevt.” Berit Roald/TT
Coronaviruset Ekonomiska effekterna

Norsk minister: Risk för en ny permanent underklass

Norge har den högsta arbetslösheten på 75 år och landet står inför en ”extrem situation”. Det säger Norges arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen i en intervju med Dagens Nyheter.

Nu varnar han för att landet kan får en ny permanent underklass.

– Ingenjörer och ekonomer har också förlorat jobbet, men det är den ensamstående mamman som jobbar i handeln som får det svårast, säger han till DN.

17 min
Kevin P. Coughlin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare: USA behöver anställa 184 000 smittspårare

USA behöver anställa minst 184 000 personer till att arbeta med smittspårning om ekonomin ska kunna återstartas på ett säkert sätt. Det menar forskare på George Washington-universitetet, skriver Wall Street Journal.

Jobbet går bland annat ut på att kartlägga vilka personer en coronasmittad person har varit i kontakt med under sjukdomstiden, och försöka att isolera potentiella smittspridare.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo har redan flaggat för att 17 000 smittspårare kommer att anställas i delstaten under de närmaste månaderna. 150 000 personer anmälde sig till en onlineutbildning som startade i mitten av maj, varav 20 000 tog sig igenom den och certifierades.

1 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nationalekonom: Krisen öppnar för viktiga reformer

Nationalekonomen Tore Ellingsen, verksam vid Handelshögskolan i Stockholm, efterlyser en diskussion om vilka långsiktiga krisåtgärder som behövs för att ta Sverige genom coronakrisen. För han är en av dem som anser att en kris innebär en chans till förändring och pekar i en intervju med TT bland annat på Lindbeckskommissionen.

– Vad som behöver förändras är en demokratisk fråga, säger han och fortsätter:

– Jag tror att det kommer att finnas utrymme för intressanta diskussioner framöver, särskilt om transporter, infrastruktur och energi.

Igår 19:30
Läs mer om Coronaviruset
Illustrationsbild.  TT
Smittan i Storbritannien

Champions League-match tros ha lett till 41 dödsfall

Den sista stora fotbollsmatchen som spelades i England före nedstängningen tros ha lett till 41 dödsfall i covid-19, rapporterar Sunday Times.

Matchen stod mellan Liverpool och Atlético Madrid i Champions League och bland annat hade 3 000 spanska supportrar rest för att se mötet.

Enligt tidningen visar analyser av vårddata att matchen kan kopplas till 41 coronarelaterade dödsfall på sjukhus i närområdet månaden efter matchen.

2 tim
Boris Johnson och Dominic Cummings TT
undefined

Analys: Chansar – men han är bra på att känna av folket

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tar en politisk chansning när han väljer att ställa sig bakom rådgivaren Dominic Cummings trots dennes långa resor under nedstängningen. Det skriver BBC:s Nick Eardly i en analys efter Johnsons pressträff.

Visst, fortsätter Eardly, Johnsson och Cummings är kända för att känna av folkets känslor på ett bra sätt, men samtidigt tror många att det här är ett felbeslut.

”Det finns dessutom många obesvarade frågor. När fick premiärministern redo på att hans rådgivare hade åkt till Durham?” skriver han.

Tidigare i dag skrev The Times skribent Rachel Stevenson en analys. Hon är själv uppvuxen i staden Durham, dit Cummings körde från London.

”Nästa vecka begravs en av mina skolkompisar, något som sker online, för till skillnad från Cummings kan vi inte åka till Durham”, skriver hon.

Igår 18:28
Keir Starmer. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labourledaren: Ett prov – och Johnson misslyckades

Den brittiske Labourledaren Keir Starmer går till hårt angrepp mot premiärminister Boris Johnson sedan Johnson uttryckt sitt fulla stöd för rådgivaren Dominic Cummings.

”Det här var ett prov för premiärministern, och han misslyckades”, twittrar Starmer efter Johnsons presskonferens. Han skriver vidare att det är en förolämpning mot det brittiska folket att inga åtgärder vidtas mot Cummings som gjort långa resor trots landets nedstängning.

Han ställer också krav på en omedelbar utredning.

Igår 17:55
Läs mer om Smittan i Storbritannien
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Kol i svenska jordar – nytt sätt att klimatkompensera

Hur ska vi klimatkompensera i framtiden? Måste det ske genom trädplantering i ökenområden? 2020 blir ett pilotår för svensk kolinlagring som ett alternativ, rapporterar Lantbrukets Affärstidning som skriver om ett initiativ från företaget Miljömatematik.

Projektet som kommer pågå i tre år går ut på att klimatkompensera för den koldioxid vi tar upp ur jorden på hemmaplan, och har bland annat knutit till sig hamburgerkedjan Max och havredrycksproducenten Oatly som finansiärer.

– Om man kan lagra kol i marken så blir det ju en ny produkt som jordbruket kan sälja. Nu köper vi kolinlagring i Afrika, varför ska man inte kunna köpa svensk? säger Jessica Johansson, omställningskonsult på Miljömatematik, till tidningen.

Tanken är att få till en plattform där man kopplar ihop de som vill klimatkompensera med jordbrukare som genomför åtgärder som bidrar till att binda kol i jordbruksmark, skriver Miljö & Utveckling.

Kolinlagring är också något som regeringen lyfter som en av de åtgärder som ska främjas i sitt klimatpolitiska handlingsprogram. I februari tillsatte man en ny utredning som ska se över hur det svenska jordbruket ska bli helt fossilfritt och kolinlagring nämns som något som har stor potential.

Samtidigt ska utredaren Helena Johansson titta på hur konkurrenskraften inom det svenska jordbruket ska öka. Kanske är det just kolinlagring som blir den nya produkten att marknadsföra för svenska bönder?

1 tim
Illustrationsbild. Shutterstock.
Coronaviruset Passion I Framtidens mat

Coronakrisen kan avgöra digitala matkassens framtid

Coronavirusets spridning över världen har fått näthandeln att blomstra, inte minst när det gäller mat. Allt fler väljer att handla matvaror på nätet istället för i en fysisk affär och e-handelsbutiker satsar på erbjudanden och rabatter för att locka till merköp. Men kommer trenden att avta när krisen är över, eller är mat på nätet framtiden?

Rusningen till e-butikerna skapar på sina håll digitala köer, lagren tar slut och leveranstiderna blir länge, rapporterar bland annat Expressen och Tech Crunch.

Det avgörande för om kunderna kommer stanna online även när krisen är över är hur shoppingupplevelsen funkar, skriver The Spoon.

Coronakrisen är en extrem situation men det finns ändå lärdomar att dra från de problem som uppstått om man vill att kunderna ska fortsätta handla när pandemin är över, menar sajtens skribent.

Företagen har nu ett guldläge att se över teknologi, supportsystem och personalisering av sina hemsidor. Bland annat finns det utrymme för utveckling när det gäller att föreslå matvaror på samma sätt som musik eller böcker föreslås i andra e-handlar.

”Vegankunden som alltid köper bönor och tahini kommer säkerligen att uppskatta att få ett förslag på kryddor från Mellanöstern som precis kommit in”, skriver The Spoon.

Igår 04:30
Matleverans i New York. JOHANNES EISELE / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Förändrade matvanor i städer kan ge radikala resultat

Om invånarna i New York och Minneapolis skulle slopa köttet och i stället få sitt protein från linser och baljväxter så skulle det ge 34 procent mindre växthusgaser och vattenförbrukningen skulle minska med 24 procent. Det visar en ny studie som bland andra Science Daily skriver om. Lika stor skillnad skulle det göra om man äter fågel och fläsk istället för nötkött.

– Det jag tycker är verkligt utmanande, men också användbart, är hur snabbt vi i USA hakar på den senaste mattrenden, säger Dana Boyer, en av forskarna bakom studien på Princeton University, till New Food Magazine.

Boyer har tillsammans med kollegan Anu Ramawami analyserat hur livsmedelsystemen fungerar i Delhi och Pondicherry i Indien samt i New York och Minneapolis i USA. Man ser dels stora skillnader i köttkonsumtion mellan de två länderna men också inhemska skillnader.

I de två indiska städerna skulle det göra stor skillnad att byta ut ris till vete i sin basdiet, risodlingen bidrar stort till växthusgaser i landet. Boyer menar att det i Indien jämfört med USA är ett större ingrepp att göra stora ändringar i folks diet, eftersom maten i högre grad är en del av kulturen och mattraditionen.

Tanken är att forskningen ska vara till nytta när man uppskattar hur stor miljöpåverkan en stads livsmedelsystem har och utvärderar vilka politiska åtgärder som behöver vidtas.

Förutom möjligheten att förändra hur folk äter och hur man hanterar matavfall ser man också en potential i att minska mänsklighetens koldioxidavtryck genom att främja urban odling och ändra sättet man lagar mat på, skriver New Food Magazine.

23 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Hongkongprotesterna
Donald Trump med Robert O’Brien strax bakom. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Hongkongprotesterna

Vita huset: Sanktioner mot Kina om nya lagen införs

USA kommer troligen att införa sanktioner mot Kina om den kontroversiella säkerhetslagen för Hongkong blir verklighet. Det säger Vita husets säkerhetsrådgivare Robert O’Brien, skriver CNBC.

Enligt O’Brien utgör Kinas lagförslag ett övertagande av Hongkong, och som en konsekvens kommer USA inte kunna vidhålla att regionen har en ”hög grad av självständighet”. Resultatet blir då att sanktioner införs mot Kina i enlighet med Hongkong-deklarationen för mänskliga rättigheter och demokrati från 2019, säger O’Brien.

– Det är svårt att se hur Hongkong ska kunna fortsätta som Asiens finansiella centrum om Kina tar över. Företagen kommer inte att vilja stanna kvar och bli dominerade av Kommunistpartiet i Kina, säger Trump-rådgivaren.

1 tim
En demonstrant grips under dagens protester. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

120 gripna i Hongkong – nu kräver över 200 politiker att Kina backar från nya lagen

Demonstrationerna mot Kinas nya säkerhetslag i Hongkong fortsätter och över 120 personer har gripits under söndagen. Tårgas och vattenkanoner har använts mot de tusentals demonstranterna, skriver South China Morning Post.

Samtidigt växer det internationella stödet till Hongkong. Under söndagen har över 200 politiker från 23 länder fördömt den föreslagna lagen i ett uttalande. Bland undertecknarna finns den förre brittiske utrikesministern Malcolm Rifkind och flera högt uppsatta amerikaner.

”Drakoniska lagar kommer bara eskalera situationen ytterligare och äventyra Hongkongs framtid som en öppen kinesisk internationell stad”, lyder en del av uttalandet.

Igår 13:51
Läs mer om Coronaviruset