Hem
Mörk choklad. (Emma-Sofia Olsson/SvD/TT)

Tungmetaller i choklad: ”Bli inte rädd för att äta”

Bly och andra tungmetaller har upptäckts i mörka chokladkakor, visar en ny studie från George Washington-universitetet enligt flera medier.

Forskarna har gått igenom fler än 70 produkter med mörk choklad. 43 procent av produkterna hade högre nivåer än tillåtet av bly och 35 procent hade för höga halter av kadmium.

Leigh Frame, huvudförfattaren till studien, säger att konsumenter bör ha en viss försiktighet.

– Ät inte stora mängder choklad varenda dag, säger hon enligt NBC News.

Washington Post skriver att exponeringen för de små mängderna tungmetaller, ihop med annat som individer äter, kan bidra till förhöjda blynivåer i blodet sett över tid.

– Jag vill inte att någon ska bli rädd för choklad. Det skulle enligt mig vara det värsta resultatet av studien, säger Frame.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen