De gröna firar resultatet i vallokalsundersökningen. TOBIAS SCHWARZ / AFP
EU-valet Nya parlamentet

Tyska gröna kraftigt framåt – Merkels parti backar

De gröna ser ut att göra ett starkt val i Tyskland, visar en vallokalsundersökning som Europe Elects rapporterar om. I undersökningen får partiet 20,5 procent, närapå en fördubbling jämfört med de 10,7 procent partiet fick i valet 2014. I tv-bolaget ARD:s prognos når partiet 22 procent, skriver Politico.

Bland väljare under 30 blir De gröna klart största parti med 33 procent av rösterna, skriver ZDF på Twitter.

Partiet blir därmed näst största parti. Kristdemokraterna CDU/CSU, som förbundskansler Angela Merkel tillhör, blir största parti med 27,5 procent av väljarstödet, men resultatet är ändå blockets lägsta i ett EU-val. I ERD-undersökningen får kristdemokraterna 28 procent.

Socialdemokratiska SPD blir bara tredje största parti med 15,5 procent. Nationalistiska partiet Alternativ för Tyskland får 10,5 procent.

Toppnyheter

Börshandlare på Wall Street i dag. DON EMMERT / AFP
USA vs Kina

Trump i natt: Höjer tullar för över 5 000 miljarder kronor

USA kommer att höja tullarna på kinesiska varor till ett värde av sammanlagt 550 miljarder dollar, motsvarande över 5 000 miljarder kronor, skriver president Donald Trump på Twitter. Det motsvarar i princip hela USA:s import från Kina.

Beslutet kommer efter att Kina tidigare i dag aviserat nya tullar på amerikanska produkter, något som fick Trump att twittra irriterat och Wall Street att sjunka.

De befintliga 25-procentiga tullarna på kinesiska varor – till ett värde av 250 miljarder dollar – höjs till 30 procent den 1 oktober. Tullarna på den resterande delen av USA:s import från Kina på 300 miljarder dollar beläggs med 15-procentiga tullar i stället för tidigare aviserade 10 procent. De införs den 1 september.

Igår 21:17
Arkivbild NICHOLAS KAMM / AFP
undefined

Handelskriget trappas upp: Trump beordrar företag att hitta ”alternativ” till Kina

USA:s president Donald Trump skriver på Twitter att han ”beordrar amerikanska företag att omedelbart börja leta efter alternativ till Kina”, och att han ska komma med ett svar på de nya kinesiska tullarna senare under eftermiddagen.

Inlägget kommer timmar efter att Kina aviserat nya tullar mot amerikanska produkter.

De amerikanska börserna vände brant ner på nyheten, och en dryg timme efter att Trump kommit med sitt utspel låg S&P 500-indexet på nära 2 procent minus.

Igår 15:11
GREG BAKER / AFP
undefined

Kina lägger hämndtullar på varor för 75 miljarder dollar

Kina belägger amerikanska varor för 75 miljarder dollar med nya tariffer, rapporterar flera medier. Tarifferna kommer att gälla för drygt 5 000 varor och vara på mellan 5 och 10 procent. De införs i två steg mellan 1 september och 15 december.

Dessutom kommer 25-procentiga tariffer på amerikanska bilar att återinföras från och med 15 december. En extra 5-procentig tariff läggs också på amerikanska sojabönor.

Kinas finansdepartement skriver att landet har tvingats till motåtgärder efter att USA meddelade nya tariffer 15 augusti.

”De amerikanska åtgårderna har lett till en kontinuerlig upptrappning i den ekonomiska och handelsmässiga friktionen”, heter det.

President Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro säger att Kinas nya tariffer inte kommer att bromsa USA:s tillväxt. Han räknar också fortsatt med att representanter för de båda länderna kommer att mötas igen i september för fortsatta handelssamtal, rapporterar Bloomberg.

Igår 12:46
Läs mer om USA vs Kina
Illustrationsbild. Daniella backlund/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hotet mot Linköpings universitet

En man anhållen efter hotet mot Linköpings universitet

En man har anhållits för hotet mot Linköpings universitet, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot samt vapenbrott efter hotet mot universitetet.

– Mannen finns nu i förvar hos polisen. Under morgondagen kommer det att ske fortsatta förhör med den misstänkte, säger chefsåklagare Eva Nemec Nordh, i ett pressmeddelande.

Mannen hämtade in under fredagskvällen till förhör. Ingripandet ska ha skett helt odramatiskt, skriver polisen på sin hemsida.

Hoten framfördes mot campus i Norrköping och Linköping och samtliga universitetsbyggnader utrymdes under fredagen.

Igår 19:29
Illustrationsbild. ERIK G SVENSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Student om hotet: Vakter avbröt undervisningen

Studenten Emma Engström satt på en föreläsning på Linköpings universitets huvudcampus Vall, när hon fick information om att ett hot riktats mot skolan.

– Jag fick lite puls i och med att vi precis hade stått och snackat om att det händer massa saker i Linköping just nu men då var jag ändå lugn. Och sen kom det här, säger 26-åringen till Expressen.

Hon säger att några av hennes vänner blev väldigt rädda och gick hem ifrån skolan direkt, vilket hon själv också gjorde.

En anonym student säger till Aftonbladet att hen satt och pluggade när beskedet om att utrymma skolans lokaler kom.

– Polisen dök upp utanför och sa att alla skulle utrymma. Det gick även in vakter i föreläsningssalarna och avbröt undervisningen, säger personen till tidningen.

Igår 15:44
Linköpings universitet. Linköpings universitet.
undefined

Efter affischhotet – universitet öppnar i morgon

Linköpings universitet kommer att öppna igen på lördagen efter att samtliga campus utrymts under fredagen efter ett misstänkt hot, rapporterar P4 Östergötland.

– Det är efter dialog med polisen som vi bedömer att det inte längre föreligger någon hotbild, säger universitetsdirektören Kent Waltersson till radion.

Under fredagskvällen togs en person i 25-årsåldern in till förhör av polisen, misstänkt för grovt olaga hot mot grupp samt vapenbrott.

Igår 19:15
Läs mer om Hotet mot Linköpings universitet
Ueslei Marcelino / TT NYHETSBYRÅN
Bränderna i Amazonas

Brasilien skickar militär för att bekämpa bränderna

Brasiliansk militär kommer att skickas till Amazonas regnskogar för att bekämpa bränderna, säger presidenten Jair Bolsonaro enligt Reuters.

Under de senaste dagarna har det internationella trycket på den brasilianska regeringen ökat. Flera europeiska länder och FN:s generalsekreterare har kallat det en internationell kris, och Frankrikes president Emmanuel Macron har hotat att blockera handelsavtalet mellan EU och Brasilien. Natten mot lördag

– Nyheterna är oroande men jag tror vi måste sänka tonläget. Amazonas regnskog är viktig, Brasilien vet det. Och Brasilien tar hand om den, säger jordbruksminister Tereza Cristina Dias.

Igår 22:08
Invånare i Murastammen. TT
undefined

Urfolk: ”Vi skyddar skogen till sista blodsdroppen”

Urinvånare från Murabefolkningen i östra Amazonas lovar att göra allt de kan för att skydda regnskogen från bränderna, säger de till BBC.

– Om det behövs kommer att jag försvara skogen till sista blodsdroppen, säger en av ledarna för urfolket, Raimundo Mura.

En annan ledare vid namn Handech Wakana Mura säger att urinvånarna har sett skogen exploateras mer och mer genom åren.

– Vi blir ledsna eftersom skogen hela tiden dör. Världen behöver regnskogen. Vi behöver den och våra barn behöver den.

Igår 19:46
Demonstration i Paris utanför Brasiliens ambassad i dag. CHARLES PLATIAU / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressad Bolsonaro försöker rädda anseendet – skickar pr-råd till ambassaderna

Brasiliens president Jair Bolsonaro och hans regering har fått hård kritik och hela världens blickar på sig med anledning av bränderna i Amazonas. Nu har regeringen påbörjat ett pr-arbete för att försöka övertyga världen om landets klimatvänlighet, skriver Reuters.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån har regeringen skickat ut ett tolv sidor långt dokument där man listar statistik som talar till dess fördel i klimatfrågan.

Åtgärden kommer efter att länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland har uttryckt oro över bränderna. Den franska presidenten Macron anklagade till och med Bolsonaro för att ha ljugit om klimatförändringarna under G20-mötet i juni och lovar att blockera ett handelsavtal mellan EU och Brasilien.

Igår 16:44
Läs mer om Bränderna i Amazonas
Prins Andrew tillsammans med den då 17-åriga Virginia Giuffre, hemma hos Jeffrey Epstein 2001.
Jeffrey Epstein-fallet

”Prins Andrews uttalande om Epstein är skitsnack”

Prins Andrews uttalande om hans kopplingar till Jeffrey Epstein var en förolämpning mot allas intelligens, skriver The Guardians Marina Hyde i en krönika.

Hertigen av York sa sig vara ”bestört” över de nya sexbrottsanklagelserna mot miljardären – något Hyde beskriver som ”skitsnack” eftersom Andrew fortsatte att vara vän med Epstein även efter han dömts för att ha tvingat en minderårig flicka att prostituera sig.

Hon ilsknar också till över att nyheten om att prinsens dotter ska gifta sig har fått spridning i Storbritannien. Ingen verkar fundera över att flickorna som befann sig i Epsteins krets också var döttrar, menar hon.

”De har också lekt prinsessor och drömt om sitt eget sagobröllop. Visst är det lustigt hur drömmar krossas, och vem som hjälper till att göra det?”

Erin Vanderhoof skriver i en krönika i Vanity Fair om medierapporteringen i Storbritannien som ägnat mer uppmärksamhet åt prins Harrys och Meghan Markles flygresor än uppgifterna om prins Andrew.

”När man läser brittisk press den här månaden skulle man kunna tro att det är lika skandalöst att flyga privatjet som att vara vän med en pedofil”.

Igår 18:13
Jeffrey Epstein/prins Andrew. TT
undefined

”Prinsen masserades av två unga kvinnor hos Epstein”

Det brittiska kungahuset skakas återigen av anklagelser om prins Andrews samröre med den sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein. I en text i New Republic återges ett mejl där det påstås att prinsen sågs få fotmassage av två unga kvinnor i Epsteins lägenhet i New York.

Artikelförfattaren Evgenij Morozov skriver att hans litterära agent John Brockman, som var vän med Epstein, skickade mejlet 2013. Brockman beskriver där hur han såg prins Andrew få massage samtidigt som han pratade om de svenska anklagelserna mot Julian Assange.

Tidigare i somras spreds en bild på prinsen, tagen 2001, där han håller armen om den 17-åriga Virginia Giuffre som påstår att Epstein tvingade henne att ha sex med prins Andrew. Buckingham Palace har förnekat de anklagelserna kraftigt.

22 aug
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Carl Bildt. Arkivbild. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Petningen av Hanif Bali

Lektor: Bildts gärningar på Balkan förtjänar kritik

Opinion Markus Balázs Göransson, biträdande lektor i krigsvetenskap på Försvarshögskolan, skriver på SvD Debatt att Carl Bildts utrikespolitiska insatser ”tål mycket väl att granskas”. Han anser därför att M-politikern Hanif Balis kritik mot den tidigare stats- och utrikesministern är välkommen.

Göransson nämner att det utomlands har riktats kritik mot Bildts politik under kriget i Bosnien-Hercegovina då han var sändebud, bland annat från FN:s tidigare generalsekreterare Kofi Annan.

”Att även en företrädare för Moderaterna nu väljer att ta bladet från munnen och kritisera den tidigare partiledaren bör ses som ett sundhetstecken”, skriver han.

Debattören anser att Bildts regering ställde sig på fel sida under Bosnienkriget och att det vore ”välgörande om Moderaterna gjorde upp med detta”.

Igår 19:46
Jimmie Åkesson (SD). Arkivbild. Adam Ihse /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson försvarar Bali: ”Han har väldigt ofta rätt”

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är glad att han inte är i M-ledaren Ulf Kristerssons skor med anledning av turbulensen kring Hanif Bali (M).

– Hade jag varit Ulf Kristersson hade jag inte varit så glad. Nu är jag ju inte det, utan jag konstaterar att Hanif Bali väldigt ofta har rätt – både i kritiken han riktar mot regeringen och i den kritik han riktar internt, säger han till Expressen.

Åkesson anser även att Bali står närmare SD än den moderata partiledningen, om man gör en bedömning av vad Bali säger utåt. M-politikern är även välkommen att söka medlemskap i SD, säger Åkesson till tidningen.

Igår 19:17
Hanif Bali. Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali överväger att lämna Twitter efter kritiken

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali, som tidigare i veckan fått lämna sina uppdrag i EU-nämnden och arbetsmarknadsutskottet, överväger att ta bort sitt Twitterkonto. Det säger han i säsongspremiären av Söndagsintervjun i P1.

– Om mitt politiska arbete blir drabbat av att jag är på sociala plattformar, då måste jag skala tillbaka, säger han.

M-politikern fick lämna efter att han kritiserat före detta statsministern Carl Bildt på Twitter för att inte ha ”haft rätt i ett enda utrikespolitiskt skeende någonsin”.

Igår 14:49
Läs mer om Petningen av Hanif Bali