Uber för sparande – om finansiell delningsekonomi
P2P-utlåning, peer to peer lending, är ett sätt för låntagare och långivare (investerare) att mötas utan en bank som mellanhand. Fenomenet är en del av den nya internetbaserade ekonomin och kan beskrivas som finansiell delningsekonomi, eller ”Uber för sparande”.
Forbes pekar ut P2P-utlåning som ett exempel på en alternativ investering. Den som har pengar över kan investera dem i en P2P-plattform. Pengarna kommer låntagare till del och avkastningen på den här typen av utlåning ligger runt 5–15 procent om året, skriver Ekonomifokus.
Risken finns naturligtvis att en låntagare inte klarar av att betala tillbaka sitt lån. Plattformarna har löst det genom att sprida din investering på ett stort antal låntagare. I praktiken köper du många små andelar i ett stort antal lån, på engelska kallas dessa andelar för notes, skriver Forbes.
De två största sajterna i Sverige för utlåning från människa till människa är enligt Ekonomifokus Lendify och Saveland.
Lendify är det svenska fintech-bolag som tagit in i särklass mest riskkapital, 4 miljarder kronor enligt en kartläggning av Almega, som Realtid refererar till.
Det handlar om en av Sveriges mest hajpade startups, men det senaste året har bolaget befunnit sig i kris. Under 2020 uppgick företagets totala förlust till 176 miljoner kronor, skriver Breakit.
Ett av Lendifys huvudproblem är att företaget fick avslag på sin ansökan hos Finansinspektionen om licens att bedriva finansieringsrörelse, för att kunna erbjuda sparkonton till allmänheten.
Att låna pengar från allmänheten (som sätter in dem på sparkonton) till kanske 1 procents ränta, är betydligt billigare än att låna pengar från institutioner, vilket Lendify gör i dagsläget.
”Den högre upplåningskostnaden slår direkt mot bolagets marginal när det lånar vidare pengarna till konsumenter”, skriver Breakit.