Tech

Uber och Lyft vägrade vittna i kongressen

De appbaserade taxitjänsterna Uber och Lyft skulle under onsdagen ha vittnat inför den amerikanska kongressen, som en del i en utredning som utskottet för transport- och infrastrukturfrågor genomfört rörande ny lagstiftning för branschen. Men inget av bolagen – som båda kritiserats hårt av amerikanska politiker för allt från utsläpp och trafikstockningar till sexuella övergrepp mot passagerare – valde att dyka upp.

Representanthusets Peter DeFazio menar att beteendet är oacceptabelt och påpekar att man kommer att ta beslut om nya lagar och bestämmelser utan att höra vad Uber eller Lyft har att säga, om bolagen inte vill skicka någon representant för att vittna.

Toppnyheter

Protester i Bolivia. Natacha Pisarenko / TT NYHETSBYRÅN
Maktkampen i Bolivia

Analyser: Limbot i Bolivia passar inte in i någon bild

Evo Morales flykt till Mexiko och den tilltagande krisen i Bolivia är en berättelse som inte passar någon åt varken höger eller vänster på den politiska skalan, skriver Washington Posts Ishaan Tharoor i en analys.

Från vänsterhåll är man övertygad om att den tidigare presidenten avsattes i en militärkupp och från höger ses det hela som en vinst för demokratin och en seger mot socialism. Men ingen version ger hela bilden, menar han.

”Bolivia befinner sig i ett tillstånd av politisk limbo, bittert uppdelat över hur vägen framåt ska bli samtidigt som utsikterna om nya konflikter ser alltför verkliga ut”, skriver han.

Dagens Nyheters korrespondent Henrik Brandão Jönsson frågar sig om interimspresidenten Jeanine Áñez kan leda landet till nyval, eller om Morales kan vinna på att stämplas som martyr när landet är i kaos.

”Det stärker sympatierna för Morales och får folk att glömma med vilken arrogans han styrt landet de senaste åren,” skriver han.

1 tim
Säkerhetsstyrkor och Morales-supportrar på La Paz gator. HENRY ROMERO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vålsamt i La Paz – på nya presidentens första dag

Oroligheter har brutit ut i La Paz mellan grupper som sympatiserar med tidigare bolivianske presidenten Evo Morales respektive övergångspresidenten Jeanine Áñez, rapporterar AFP.

Under onsdagen inträffade skedde sammandrabbningar bara tre kvarter från presidentpalatset där Áñez utsåg en ny militärchef och säkerhetsstyrkor avfyrade tårgas mot demonstranter. Enligt AFP har minst en person dött i sammandrabbningarna med polisen.

Igår 20:45
Läs mer om Maktkampen i Bolivia
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Felen i svensk statistik

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

2 tim
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

5 tim
Läs mer om Felen i svensk statistik
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Operation Rimfrost

Kritik mot droginsatsen: ”Gör ingen skillnad”

Att polisen efter de senaste våldsdåden i Malmö gör en satsning mot stadens droghandel kommer inte att göra någon större skillnad. Det säger Björn Johnsson, som är professor i socialt arbete vid Malmö universitet, till P4 Malmöhus.

Han menar att det på sikt kan få motsatt effekt om polisen genom sitt arbete minskar tillgången på droger i staden. Då kommer priset att öka – och köparna är personer med beroendeproblem vars konsumtion inte påverkas av prisskillnader.

– Då kommer det ekonomiska utbytet öka för de kriminella aktörerna. Det kommer alltid finnas kriminella aktörer som ger sig in på den här marknaden, säger han till radion.

1 tim
Illustrationsbild 50080 / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisförstärkningen har börjat komma till Malmö

Efter den senaste tidens våldsamma händelser i Malmö har polisen i region Syd begärt förstärkning – och nu har hjälpen från övriga landet börjat komma, rapporterar Ekot. Det rör sig i ett initialt skede om 30 poliser från övriga landet som bistår Malmöpolisen med bland annat utredningsverksamhet och arbetet mot gatulangning.

– Förstärkningen har börjat komma och mer kommer den närmaste tiden, säger Stefan Sintéus, polismästare i Malmö, till radion.

I början av veckan beslutade Nationella operativa avdelningen, Noa, om att inleda den nationella insatsen ”Operation Rimfrost” som ett svar på den senaste tidens händelser.

Igår 13:36
Läs mer om Operation Rimfrost
Trumps USA Riksrättsprocessen
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Riksrättsprocessen

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

3 tim
Diplomaten Bill Taylor vittnar inför kongressen. OLIVIER DOULIERY / AFP
undefined

Analyser: Förhörsuppgifter om Sondland underminerar Donald Trumps påstående

Fox News-ankaret Mark Levin kritiserar på Twitter Adam Schiff, demokraten som leder utfrågningen i kongressen gällande riksrättsprocessen mot Trump, för att ha gjort en mediacirkus av utfrågningarna. Levin ifrågasätter att de vittnen som kallats inte har haft någon direktkontakt med Trump om Ukraina.

”De vittnar villigt om vad andra ska ha tänkt och sagt”, twittrar Levin.

CNN:s analytiker Stephen Collinson menar att det faktum att det över huvud taget pågår en riksrättsprocess är något av en nationell tragedi och påminner om att tidigare presidenten Richard Nixon valde att avgå innan han ställdes inför riksrätt.

”De kommande månaderna kommer ärra Amerika i år framöver” skriver Collinson.

Washington Posts Aaron Blake tar fasta på uppgifterna om Trumps kontakter med EU-ambassadören Gordon Sondland – de två ska ha talat i telefon om Ukraina.

”Det underminerar Trumps påstående i förra veckan om att han inte var närmare bekant med Sondland”, skriver Blake.

Igår 19:27
Donald Trump och Erdogan. MANDEL NGAN / AFP
undefined

Trump om uppgifterna: Det är andrahandsinformation

Under pressträffen som Donald Trump höll med anledning av mötet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fick han frågor om den pågående riksrättsprocessen mot honom. De första offentliga förhören hölls under onsdagen.

– Jag har inte sett en minut av ”häxjakten”, jag har varit med presidenten, det är mycket viktigare, säger Trump.

Gällande uppgifterna om att han ska ha pratat direkt med EU-ambassadören Gordon Sondland om Ukraina och utredningen kring Joe Biden säger han:

– Jag minns inte att jag haft ett sånt samtal. Det är andrahandsinformation.

Han säger också att han vill ha information om vem visselblåsaren är som slog larm om samtalet till Ukrainas president, som ligger till grund för riksrättsprocessen.

Igår 21:32
Läs mer om Trumps USA
Ulf Nygaard / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Malmökurator positiv till slopat föräldrasamtycke

Att regeringen vill göra det lättare för socialtjänsten att ingripa utan föräldrarnas samtycke när barn riskerar att hamna i kriminalitet välkomnas av Sophie Johnsson, som är skolkurator på Rosengårdsskolan i Malmö. Regeringens förslag, som presenterades på torsdagsmorgonen, är en av de åtgärder hon själv föreslog i en intervju med P4 Malmöhus på onsdagen med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Jättebra, det är något jag har förespråkat hela tiden, säger hon nu till SR.

– Man behöver skynda sig att få igenom detta snabbt – vi har inte råd att förlora fler barn in i kriminell verksamhet.

23 min
Stefan Fohlheim, biträdande enhetschef på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och överläkare Johan Larsson. Jessica Gow/TT
undefined

Undersökningar efter brott blir allt fler – läget extremt

De rättspsykiatriska undersökningarna av brottslingar blir allt fler och läget på de enheter som gör utredningarna beskrivs som extremt, rapporterar TT.

2017 gjordes 448 undersökningar, i fjol blev det 521, och i slutet av oktober i år var man uppe i 467 stycken, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Johan Larsson som jobbar som överläkare på myndigheten har inget säkert svar på vad det ökade trycket beror på, men han nämner ökad psykisk ohälsa och ökad tillgång till droger som möjliga förklaringar.

Idag 05:42
Lena Hallengren (S) Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Yngre barn kan få stöd utan föräldrarnas samtycke

Regeringen vill att det ska bli lättare för socialtjänsten att utan föräldrarnas samtycke ge insatser och stöd till barn som hamnat snett. Socialstyrelsen får nu i uppdrag att ta fram ett nytt lagförslag på området, rapporterar Ekot.

I dag finns det i vissa fall möjlighet att ge insatser till barn över 15 år utan samtycke från föräldrarna, men socialminister Lena Hallengren (S) vill att även yngre barn ska omfattas. Hon menar att Socialtjänsten många gånger har andra perspektiv än föräldrarna.

– De tittar inte bara innanför familjens fyra väggar, säger hon.

Idag 04:28
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund