Mike Blake / TT NYHETSBYRÅN
Tech

Uber testar bokning utan app

Den appbaserade taxitjänsten Uber har inlett tester med en funktion för att boka en bil utan att man behöver använda Uber-appen. Det handlar om ett koncept enligt den klassiska taxiskolan, där man rätt och slätt ringer ett nummer och beställer en bil genom ett samtal med en mänsklig operatör. Ett textmeddelande med uppgifter om föraren, fordonet och den uppskattade ankomsttiden skickas därefter till kunden.

Testerna pågår just nu i Arizona, och det återstår att se om Uber rullar ut konceptet på fler håll vad det lider.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Coronagraffiti i Glasgow. Andrew Milligan / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Nya dystra siffror förklaras med större rapportering

Storbritannien har rapporterat in 758 nya dödsfall orsakade av covid-19 det senaste dygnet, skriver Sky News. Skottland står för en stor del av de rapporterade fallen: 296 personer, en ökning från 74 till 222.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon förklarar de ”relativt höga” dödssiffrorna med att man nu börjat rapportera in coronadödsfall varje dag, vilket man tidigare inte gjort.

Sammanlagt har 5 655 personer dött av viruset.

40 sek
Cyklist i London har en skylt med budskapet ”Be för Boris”. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Talesperson: Johnson stabil och är vid gott mod

Senare i dag kommer det att komma en uppdatering om covid-19-sjuke Boris Johnsons hälsotillstånd, skriver Reuters. Han vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelning i London.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd men andas utan annan hjälp, säger talespersonen till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Drottningen har senaste tiden fått regelbundna uppdateringar om premiärministerns hälsa.

1 tim
Blomleverans till 10 Downing Street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven (S). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen får igenom omstridd lag om mer makt

Regeringen får igenom den omdiskuterade lagen om mer makt efter dagens förhandlingar, rapporterar TT. Syftet med lagen är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till nyhetsbyrån.

Moderaterna har de senaste dagarna haft invändningar mot förslaget. Men både partiledare Ulf Kristersson Jonas Sjöstedt säger att regeringen har lyssnat på oppositionens och Lagrådets synpunkter. Bland annat har regeringen gått oppositionen till mötes när det gäller riksdagens kontrollfunktion – att riksdagen ska ta ställning till varje ny befogenhet.

2 tim
Uteservering på Medborgarplatsen i Stockholm.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Alla verkar inte förstå att reglerna gäller utomhus”

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror inte att alla har förstått reglerna kring trängsel på restauranger och barer, säger han under Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

– Reglerna gäller även uteserveringar, vilket inte alla verkar ha uppfattat.

Även under måndagens pressträff betonade Tegnell att restauranger har samma skyldighet att hålla avstånd mellan sina gäster ute som inne. Under helgen har bilder cirkulerat i sociala medier på överfulla uteserveringar.

Totalt har 591 svenskar dött i covid-19 och 7 693 personer bekräftats smittade, enligt den senaste uppdateringen.

1 tim
Eva Nordmark  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen sänker kraven på svensk skyddsutrustning

Regeringen sänker kraven på skyddsutrustning som får användas inom vården, rapporterar TV4 Nyheterna och SVT Nyheter.

Hittills har man bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning. Från och med i dag ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning utan denna märkning.

– Jag tycker inte man ska se det som en kovändning, utan som en krisåtgärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TV4.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Rinkeby i Stockholm. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Korttidsboende öppnar i Järva – ska hindra smitta

Stadsdelarna i Järvaområdet i Stockholm öppnar korttidsboenden för trångbodda familjer, skriver DN. Syftet är att stoppa spridningen av coronaviruset. Intresserade kan redan nu höra av sig till stadsdelsförvaltningarna för att ansöka om boendet, skriver tidningen.

– Det bygger helt på frivillighet. Vi tvingar ingen, men om man känner behov av att isolera sig från sina barn exempelvis så finns den möjligheten, säger Benjamin Dousa (M), ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

18 min
Coronatest i Italien.  Cecilia Fabiano / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tusentals svenskar kommer slumpas till coronatester

Folkhälsomyndigheten utökar sina slumpvisa undersökningar för att se hur pass spridd sjukdomen covid-19 är i Sverige, meddelar myndigheten i ett pressmeddelande.

Totalt kommer runt 4 000 personer runt osm i landet att erbjudas ett självtest som görs från näsa och svalg. Deltagarna får också lämna saliv.

I slutet av mars genomfördes en liknande undersökning i mindre skala med slumpvis rekryterade stockholmare. Resultatet därifrån har ännu inte presenterats men väntas inom de närmaste dagarna.

Under tisdagens presskonferens sa statsepidemiolog Anders Tegnell att han hoppas på att få se prognoser utifrån testerna före påsk.

34 min
Benjamin Dousa (M).  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M-topp vill isolera hushåll där äldre bor med yngre

Muf-ordföranden Benjamin Dousa, som även är är ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd, öppnar för möjligheten att isolera trångbodda hushåll där äldre personer bor med yngre i Järvaområdet, för att minska spridningen av coronaviruset, skriver SvD.

– Jag tror att man borde vara mer öppen för olika typer av utbildningsinsatser för personer som bor med riskgrupper, säger han till tidningen.

Järva sticker ut i statistiken med ett större antal coronasmittade per invånare än andra delar av staden. Enligt statsepidemiolog Anders Tegnell finns mycket som talar för att viruset sprids mellan människor som bor tätt inpå varandra.

36 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Liverpools Adam Lallana, till vänster, har ett kontrakt som i nuläget går ut den 30 juni i sommar. RUSSELL CHEYNE / BILDBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Fifas krisplan: Kontrakt och transferfönster ska flyttas

Nuvarande fotbollssäsonger ska spelas färdigt om det går, spelarkontrakt och transferfönster kommer att flyttas fram och förlängas om det behövs. Så ser det internationella fotbollsförbundet Fifas plan för fotbollen ut, visar dokument som Sportbladet tagit del av.

Under dagen kommer Fifa att offentliggöra sina nya riktlinjer och regeländringar. Utgångspunkten är att pågående säsonger ska spelas klart och ges företräde framför kommande.

1 tim
Helena Kopp Kallner/illustrationsbild.  TT
undefined

Gynekologen: Belasta inte vården – bli inte gravid nu

Läkaren och gynekologen Helena Kopp Kallner tycker att den som kan bör planera sin graviditet till ett senare tillfälle för att undvika att belasta vården under coronakrisen, säger hon i en intervju i TV4:s Nyhetsmorgon.

– Vi vill ju gärna att en graviditet ska vara något positivt. Att bli gravid i dag tror jag ger mycket oro.

Hon säger att hon förstår att det är orimligt för den som vill ha barn att vänta i ett år – men föreslår att avvakta åtminstone några månader och se hur smittspridningen utvecklas.

Kopp Kallner säger också att man inom vården misstänker att de som blivit oönskat gravida drar sig för att göra abort just nu. Hennes råd till dessa är att inte vänta: ”Abort är akutvård.”

3 tim
undefined

Facebook lovar radera konspirationsteorier

Facebook säger sig nu vidta ”aggressiva åtgärder för att få bukt med vilseledande information och skadligt innehåll som sprids på plattformen om coronaviruset”. Det rapporterar Business Insider. Uttalandet kommer med anledning av att det dykt upp konspirationsteorier på Facebook om att spridningen av coronaviruset skulle ha en koppling till utbyggnaden av 5G-nät. Som ett resultat av den saken så har flera 5G-master i Storbritannien saboterats. Tidigare under dagen kom Youtube med ett liknande besked om att man ska ta i med hårdhandskarna mot inlägg av den typen även på sin plattform.

27 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Skylt vid förskola/Erna Solberg. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Källor: Norska skolor öppnar inte efter påsk

Norska skolor och förskolor kommer inte att öppna igen direkt efter påsk, enligt källor till NRK.

Norge har redan förlängt sina restriktioner för att få bukt med coronaspridningen en gång. Nuvarande begränsningar gäller fram till den 13 april, det vill säga annandag påsk.

I en intervju med Bergens Tidende säger statsminister Erna Solberg att många beslut nu fattas under extrem osäkerhet.

– Vi kommer att göra fel.

Klockan 16 på tisdagen kommer Solberg att informera om vilka restriktioner som kommer att gälla under dagarna och veckorna efter påsk.

2 tim
Illustrationsbild/Gränsen mellan Finland och Sverige. TT
undefined

Finland skärper gränsregler mot Sverige och Norge

Finlands regering skärper sina gränskontroller mot Sverige och Norge och målet är att minska rörligheten över gränserna, rapporterar flera medier.

Åland är en av regionerna som drabbas. Passagerarfärjorna till och från Sverige uppmanas att inte sälja personbiljetter från påsk fram till 13 maj. Svensk vårdpersonal som pendlar till ön måste vara i karantän i två veckor, något som täcks upp med resurser från finska fastlandet, skriver HBL.

Även Tornedalen påverkas, både svenska och finska. Runt 3 000 arbetspendlare drabbas, men i området görs ett undantag för vårdpersonal som får röra sig fritt över gränsen och utan karantän.

Idag 07:17
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Karta över virusspridningen i Sverige/Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i förgrunden och statsepidemiolog Anders Tegnell i bakgrunden. Folkhälsomyndigheten/TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Sverigekollen: Detta händer i landet – region för region

Totalt har 7 693 fall av coronaviruset konstaterats i Sverige. Hittills har 591 personer dött.

Nedan bryter Omni ner siffrorna och kollar närmare på den senaste utvecklingen i regionerna. Längre ner lyfts också tre positiva initiativ från olika platser i landet i coronakrisens spår.

Statistiken uppdaterades av Omni klockan 14.15 tisdag 7 april och utgår från Folkhälsomyndighetens officiella uppgifter. Myndighetens uppdaterade siffror offentliggörs 14.00 varje dag.

1 tim
WHO
undefined

Över en miljon smittade – totalt nära 70 000 döda

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 210 956, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 77 200 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. 4 810 personer dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är 67 594.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 6 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni den 7 april klockan 06.20.

Idag 04:19
Läs mer om Coronaviruset