Anna Kinberg Batra och Ulf Kristersson. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
M:s partiledarkris Nya M-ledningen

Ulf Kristersson: ”Uteslutet att samarbeta med SD”

Några större omläggningar i Moderaternas politik blir det inte med Ulf Kristersson som ny partiledare. I en intervju med Ekot pratar han snarare om att ta vid arbetet och leda det fram till valet 2018.

– Moderaterna byter inte politik för att de byter partiledare. Vi har en väl genomtänkt politik på många olika områden och där har det ju inte minst under Annas ledning gjorts ett omfattande arbete, säger han.

Vad gäller synen på Sverigedemokraterna är Kristersson tydlig med att han inte vill samarbeta med partiet.

– Deras värderingar är inte mina värderingar. Men om de röstar på vår politik, i stora eller små frågor, så har jag inga problem med det, säger han till Aftonbladet.

Att budgetförhandla med SD och ge dem en liknande roll som Vänsterpartiet har i nuvarande regering skulle vara helt uteslutet, säger han till DN.

– Vi kommer inte att ge SD den rollen. De får kräva vad de vill, det blir absolut inga budgetförhandlingar. Jag förhandlar bara med Alliansen.

Toppnyheter

Los Angelese/Donald Trump TT
Klimatförändringarna

Trump drar in Kaliforniens skärpta utsläppsregler

USA:s president Donald Trump drar in Kaliforniens undantag från federala utsläppsregleringar som delstaten använt för att implementera hårdare gränser för bilindustrin, rapporterar flera medier. Det är den senaste utvecklingen i striden i klimatfrågan mellan Vita huset och delstaten som är progressiv i klimatpolitiken.

Flera stora bilföretag har inte velat se Trump dra tillbaka reglerna eftersom det skapar osäkerhet för marknaden.

5 min
Ilhan Omar. Arkivbild. Stephen Maturen / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Ilhan Omar: ”Thunberg får unga att bli ledare”

Den demokratiska kongressledamoten Ilhan Omar anser att 16-åriga Greta Thunberg påverkar amerikaners sätt att se på klimatförändringarna. Det säger den amerikanska politikern till SVT Nyheter.

Omar var på plats i kongressen i dag när Thunberg och några andra miljöaktivister talade och säger att hon gillar Thunbergs budskap om att man ska lyssna på forskningen.

– Greta påverkar inte bara världsledare, utan också unga människor att bli ledare, säger Omar till SVT.

Igår 19:03
Greta Thunberg. ALASTAIR PIKE / AFP
undefined

Thunberg: ”Lyssna inte på mig – lyssna på forskarna”

Miljöaktivisten Greta Thunberg talade under onsdagen inför den amerikanska kongressen. Med sig hade hon en rapport om den globala uppvärmningen som släpptes den 8 oktober förra året.

– Jag lämnar in denna rapport som mitt vittnesmål eftersom jag inte vill att ni ska lyssna på mig. Jag vill att ni ska lyssna på forskarna, sa hon.

16-åringen sa vidare att hon vill att kongressen enas om klimatfrågan utifrån forskning och att de sedan agerar utifrån det.

Thunberg kommer senare under onsdagen att hålla en presskonferens vid trapporna vid Högsta domstolen i Washington DC.

Igår 16:30
Läs mer om Klimatförändringarna
Brexit Storbritanniens framtid
Arlene Foster, arkivbild. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Nordirländska DUP öppnar för särskild brexitlösning

Nordirländska unionistpartiet DUP öppnar för första gången för möjligheten till en särskild lösning för Nordirland efter brexit för att undvika en hård gräns mot Irland, rapporterar The Guardian.

DUP:s ledare Arlene Foster säger att en sådan överenskommelse skulle behöva erkänna Nordirlands unika historiska och geografiska position, samt det faktum att regionen kommer att utgöra Storbritanniens enda landgräns mot EU.

Partiet har tidigare starkt motsatt sig att Nordirland behandlas annorlunda jämfört med resten av Storbritannien.

1 tim
FREDERICK FLORIN / AFP
undefined

EU låter inte Storbritannien slippa unionens regler

Högt uppsatta källor inom EU säger till AFP att man inte tänker låta Storbritannien bli ”Europas Singapore” där multinationella företag inte behöver följa EU-regler men ändå kan få tillgång till hela EU:s inre marknad. Det efter att Boris Johnson efterfrågat att Storbritannien ska få göra avsteg från EU:s regler tills ett handelsavtal är på plats.

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gjorde på onsdagen klart att det inte är aktuellt.

– Med ett så stort land så nära och så viktigt som Storbritannien, vars handel till hälften görs inom EU, så kräver ett ambitiöst ekonomiskt partnerskap gemensamma regler, sa han till journalister på onsdagen, rapporterar AFP.

7 min
Michel Barnier är EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan.  VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Brexit britternas ansvar – ingen tvingar dem stanna”

Det är Storbritannien som vill lämna EU och därför är det britternas ansvar att föreslå hållbara lösningar. Det säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier under en brexitdebatt i Europaparlamentet på onsdagen, skriver Direkt.

Barnier menar att ingen i EU försöker hålla kvar Storbritannien i unionen.

– EU och Storbritannien måste gå vidare och bygga ett partnerskap. Vi måste hitta operativa lösningar efter brexit, säger han och tillägger att ett avtalslöst brexit bara skulle vara ett tillfälligt stadium.

Igår 11:40
Läs mer om Brexit
Trumps USA Trumps team
Donald Trump och John Bolton. Arkivbild. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

John Bolton sågar Donald Trumps utrikespolitik

John Bolton som nyligen slutade som nationell säkerhetsrådgivare kritiserade president Donald Trumps utrikespolitik vid ett privat lunchmöte under onsdagen, berättar gäster som bjudits in för Politico.

– Han sågade Trump flera gånger utan att säga hans namn, säger en av gästerna som var på plats vid lunchen som arrangerades av den konservativa tankesmedjan Gatestone-institutet, till tidningen.

Bolton ska bland annat sagt att han tycker att Trumps plan på att bjuda in talibanerna till Camp David var en dålig idé, en plan som sedan ställdes in.

Den förre säkerhetsrådgivaren sa att det skulle ha skickat en ”fruktansvärd signal” och varit ”respektlöst” gentemot offren för 11 september-attacken.

Han sa även att förhandlingarna med Nordkorea och Iran är ”dömda att misslyckas” och att ingen av länderna kommer ge upp sina försök att skaffa sig kärnvapen.

Igår 20:55
Robert O'Brien vid besöket i Sverige. Fredrik Persson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Robert O'Brien blir ny säkerhetsrådgivare i USA

Robert O'Brien, särskilda sändebudet för gisslanfrågor, blir ny nationell säkerhetsrådgivare efter John Bolton, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter.

O’Brien var den gisslanförhandlare från USA som besökte Sverige i och med rättsfallet mot rapartisten Asap Rocky i somras.

”Han kommer att göra ett bra jobb”, twittrar Trump.

Bolton fick nyligen sparken av Trump, men han själv hävdar att han avgick självmant.

Igår 13:29
Läs mer om Trumps USA
TT.
Dagens börs

Asien handlas mestadels upp – Hongkong tyngs

Börserna i Asien öppnade något uppåt efter Feds väntade räntehöjning i går, skriver TT. Men vid 05.20 svensk tid har Hongkong vänt klart ner. Ledande index noteras då enligt följande:
• Nikkei: +1,0 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hongkong: –1,0 %
• Kospi: +0,4 %
Det är försäkringsbolaget AIA som tynger index i Hongkong, skriver CNBC, och noterar att aktien är ner 1,65 procent.

Oljepriset steg marginellt i den tidiga handeln i Asien, terminerna för brentoljan handlades strax över 63,6 dollar per fat, noterar CNBC.

På morgonen, svensk tid, har Bank of Japan haft policymöte och besutat att lämna depositräntan oförändrad på minus 0,1 procent, rapporterar Reuters. Yenen stiger på beskedet.

1 tim
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street backar efter besked om sänkt ränta

Wall Street föll på beskedet att centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan med 25 punkter. Strax efter beskedet om det nya intervallet på 1,75 till 2,0 punker föll börsen brett, men på den efterföljande presskonferensen lugnade Jerome Powell marknaden. Vid stängning stod ledande index som följer:
• S&P 500: +/- 0%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,1%
Sänkningen från Fed var väntad och som analytiker flaggat för var centralbanken försiktig i sin prognos över vad som väntar framöver. Federal Reserve skrev i sitt uttalande att det råder osäkerhet kring prognoser framöver. Som huvudargument till sänkningen angavs osäkerheten i ekonomin globalt, och det dämpade inflationstrycket.

Bland bolagen backade Fedex efter att ha rapporterat efter stängning på tisdagen, då bolaget sänkte sin årsprognos för år 2020. Aktien är ner nästan 13 procent på onsdagen.

Strax innan börsöppningen annonserade Trump att han vill införa nya sanktioner mot Iran. Energisektorn backade något.

Igår 18:23
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm steg inför kvällens Fedbesked

Stockholmsbörsens ledande index steg på onsdagen i linje med de europeiska börserna inför kvällens räntebesked från Federal Reserve. Vid stängning stod huvudindexen klart på grönt:
• OMXS: +0,6%
• OMXS30: +0,4%
Regeringens höstbudget släpptes under morgonen. De större satsningarna har redan presenterats och budgeten saknade annars nyheter med tyngd nog att få finansmarknaderna att reagera.

I stället riktades blickarna mot andra sidan Atlanten och dagens börshandel skedde i skuggan av Feds räntebesked i kväll. Centralbanken väntas sänka styrräntan för andra gången i rad.

Den finska verkstadsjätten Wärtsilä vinstvarnade för tredje kvartalet och rasade tvåsiffrigt i Helsingfors. Det drog med sig sektorkollegan Alfa Laval som backade 4,7 procent. Även SKF och Volvo tyngdes något av vinstvarningen.

Också Kinnevik landade i botten av OMXS30-listan med en nedgång på 2,9 procent. SEB sänkte under gårdagskvällen rekommendationen för aktien efter beskeden att bolaget minskar innehavet i Zalando och delar ut teleoperatören Millicom till ägarna.

Bäst av storbolagen gick Getinge som steg 2,7 procent och Ericsson som ökade 1,9 procent.

Igår 15:32
Läs mer om Dagens börs