Hem
Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehabcenter.
SkandiaANNONS

Vågar du ställa den jobbiga frågan till din kollega?

Hur vi mår under en arbetsvecka går upp och ner. Att bry sig om varandra på jobbet kan göra skillnad.

– Det kan vara svårt att prata om hur vi mår, men att våga fråga är viktigt, säger Cajsa Kaarme, hälso- och rehabvägledare hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehabcenter.

Mår man inte bra presterar man sämre – tankarna finns på ett annat håll helt enkelt. Därför är det viktigt att som chef vara lyhörd och se tidiga tecken på ohälsa.

– När många jobbar på distans kan det vara svårare att upptäcka det. Därför är det viktigt att ta sig tid för videosamtal och inte bara fokusera på prestationen utan även på måendet i samtalet, säger hon.

1. Få stöd

Prata med din chef om du mår dåligt, förutsatt att du har förtroende för chefen. Om chefen inte vet om att du mår dåligt kan du inte heller få hjälp, med exempelvis avlastning.

– Om du inte kan prata med din chef finns det flera vägar. Om du har en hälsoförsäkring genom Skandia kan du kontakta oss. Vi erbjuder professionellt stöd och vård vare sig du pratat med din arbetsgivare innan eller inte. Självklart har vi tystnadsplikt, säger Cajsa Kaarme.

2. Prioritera välmående

Prioritera medarbetarnas välmående. Mår de  bra presterar de bättre och du minskar risken för sjukskrivningar.

– I det dagliga stämmer chefen ofta av hur det går med arbetet. Då gäller det att också ta sig tid och fråga ”hur mår du” och vara lite modig och stanna kvar i det samtalet.

3. Våga fråga

Våga fråga. Många kan tycka det är lite obekvämt att fråga hur någon mår eftersom det kan känns för privat.

– Men utgå från hur du själv vill bli bemött. Visa att du bryr dig. Du behöver inte sitta på några lösningar, säger Cajsa Kaarme.

Hur är läget?... Egentligen.

Till Skandias Hälsosluss kan alla som har tjänstepension med hälsoförsäkring ringa. Du får hjälp och stöd tidigt för att undvika ohälsa som riskerar att leda till sjukskrivning. Den som ringer får kontakt med en hälso- och rehabvägledare på Sophiahemmet Rehab Center.

Du kan få hjälp och råd av bland annat av psykologer, ergonomer, fysioterapeuter om du exempelvis känner dig nedstämd, har värk, är stressad eller på annat sätt är i riskzonen för att bli sjukskriven. Det spelar ingen roll om problemen beror på jobbet eller är privata.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.