Facit: Marita Ulvskog (S), Lars Adaktusson (KD) och Gunnar Hökmark (M)
Inrikes

Väljarna känner inte igen sina EU-kandidater

EU-valet närmar sig. Men majoriteten av partiernas toppkandidater är okända för väljarna, visar en Sifomätning som Europaportalen beställt. De intervjuade har fått se en bild på elva partiers toppnamn inför EU-valet. Sju av elva är okända, enligt mätningen. Mest kända är KD:s Lars Adaktusson och FP:s Marit Paulsen.

Facit från ovan:

Marita Ulvskog (S) (till vänster)

Maja Suslin / TT / TT NYHETSBYRÅN

Lars Adaktusson (KD) (i mitten)

JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Gunnar Hökmark (M) (till höger)

JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN

Toppnyheter

En kvinna på ett äldreboende. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om äldrevården

Sex av tio kommuner skär ner på äldreomsorgen

Sex av tio kommuner gör i år besparingar på den nämnd som har hand om äldreomsorgen, rapporterar Kommunalarbetaren som granskat nämndernas budgetar. Totalt 180 av landets 290 kommuner berörs.

Några av konsekvenserna är minskad bemanning, vikariestopp och mer helgjobb för de anställda. Därtill räknas nedläggning av boenden och kortare tid för till exempel duschning och städning i hemtjänsten.

Dessutom hade en stor del av kommunerna förra året underskott i de aktuella nämnderna – totalt rör det sig om ett underskott på 1,8 miljarder. Enligt tidningen motsvarar det nästan 2 000 platser på särskilda boenden i äldreomsorgen.

2 tim
Ett äldre par håller varandra i hand.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pressat läge för äldrevård: ”Går hem och gråter”

En av de kommuner som gör besparingar på äldreomsorgen i år är Hörby, som försöker parera ett underskott på 25 miljoner kronor. Det rapporterar Kommunalarbetaren.

Läget i Hörby är pressat och socialchefen Eva Klang Vänerklint liksom fackförbundet Kommunal menar att det inte finns mycket mer att spara in på. Till exempel är schemat slimmat i hemtjänsten och man tar inte in vikarier om någon i personalen är sjuk.

– Jag pratade med en undersköterska nyligen som sade att jag orkar inte mer, jag går hem och gråter på kvällen, säger Ingrid Olsson, ordförande för Kommunal i Hörby.

2 tim
Läs mer om Debatten om äldrevården