Donald Trump  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

”Valstriden är inte inställd – sker framför våra ögon”

Man misstar sig om man tror att striden inför presidentvalet i höst är på paus i coronakristider, skriver Jeff Zeleny i en analys för CNN. I stället menar han att det sker framför våra ögon när Trump försöker navigera nationen i en väldigt speciell tid. ”Trump skickar dubbla budskap om hans största prioritet är att stoppa pandemin eller starta igång USA:s ekonomi igen – men båda kommer att påverka hans chanser att bli återvald.”

Victor Davis Hanson skriver i en analys i National Review att om Trump lyckas med båda uppdragen så kan han ”vända en katastrof till en kollektiv amerikansk seger över både infektioner och depression”. ”Det skulle ge oss en påminnelse om att aldrig igen outsourca viktiga industrier till Kina”, skriver Davis Hanson.

Läs mer

Mer om viruset

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Tomas Oneborg/En av hans bilder från Drottninggatan i Stockholm. Tomas Oneborg/SvD
Coronaviruset Svenska fallen

Prisbelönt SvD-fotograf död efter coronavirussmitta

Svenska Dagbladets mångårige fotograf Tomas Oneborg har dött efter att ha smittats av coronaviruset, uppger tidningen. Chefredaktör Anna Careborg beklagar beskedet.

– Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger Careborg.

Tomas Oneborg arbetade på tidningen i över tre decennier och var bland annat första pressfotograf på plats efter terrordådet på Drottninggatan 2017. För bilderna därifrån belönades han med andra pris i Årets nyhetsbild 2018.

Oneborg blev 62 år.

1 tim
Bild från pressträffen. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

180 döda i covid-19 – en ökning med 34 fall i Sverige

Totalt 180 personer i Sverige har dött efter att ha smittats med covid-19, enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppgifter. Det är en ökning med 34 fall sedan gårdagens uppgifter, framkommer under en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten upprepar rekommendationen att skydda de äldre och nämner återigen planerna på att få smittkurvan att plana ut.

Johanna Sandwall från Socialstyrelsen säger att det fortfarande inte finns något lager på nationell nivå av skyddsutrustning.

– Det som går in går ut direkt. Vi hanterar enbart akuta behov i regionerna.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Stefan Löfven.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittans effekter

Novus: Löfvens förtroende rusar under coronakrisen

Förtroendet för statsminister Stefan Löfven har ökat kraftigt sedan coronavirusutbrottet, visar en undersökning från Novus.

44 procent av de tillfrågade säger sig ha ganska eller mycket stort förtroende för Löfven, jämfört med 26 procent i motsvarande undersökning i februari. Andelen som har mycket stort förtroende har ökat från 3 till 14 procent.

För första gången sedan januari 2019 är Löfven den partiledare som har högst förtroende.

18 min
Mikael Tofvesson. TT
undefined

MSB manar till källkritik: ”Sprid inte rykten”

”Rädsla och oro gör oss mer sårbara för desinformation”, säger Mikael Tofvesson från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, under en pressträff om coronaviruset.

Flera konspirationsteorier har dykt upp efter smittoutbrottet, bland annat att virusspridningen skulle vara ett resultat av biologisk krigsföring. Tofvesson uppmanar alla svenskar att vara källkritiska.

– Sprid inte rykten. Om du inte är säker på att uppgifterna stämmer, dela dem inte.

3 tim
Anna Serner.  Anders Wiklund / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Filminstitutet omfördelar miljoner: ”Gör allt vi kan”

Svenska Filminstitutet, SFI, avsätter 40 miljoner kronor som ska omfördelas för att ge särskilt stöd till aktörer i filmbranschen.

Coronautbrottet drabbar många filminspelningar vilket leder till att produktioner skjuts upp och premiärer ställs in. Svenska Filminstitutet vill därför försöka mildra de negativa effekterna.

”Vi gör allt vad vi kan just nu för att hjälpa den filmbransch som vi ser har stora problem”, säger Filminstitutets vd Anna Serner i ett pressmeddelande.

3 tim
Läs mer om Smittans effekter
Coronaviruset Globala spridningen
Boende i Kuala Lumpur med ansiktsmask. Vincent Thian / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Malaysia ber om ursäkt för ”råd” att bära smink

Malaysias regering ber nu om ursäkt för de ”råd” de gav till kvinnor för att inte utsättas för våld i hemmet under coronapandemin, rapporterar AFP. I en rad Facebookinlägg gav departementet för kvinnofrågor råd om hur kvinnor ska bete sig.

”Råden” bestod bland annat av att bära smink och att klä sig fint istället för bekväma hemmakläder samt att undvika att tjata på sin partner.

I ett uttalande ber regeringen om ursäkt för att råden har upprört folk och menar att de handlar om att ”upprätthålla positiva relationer i familjen” när man jobbar hemifrån.

18 min
Medicinsk personal i Iran.  WANA NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Europa skickar hjälp till Iran – kringgår sanktioner

Flera europeiska länder har exporterat medicinsk utrustning till Iran, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Exporten är den första som genomförts sedan en ny handelsmekanism, som syftar till att kringgå de amerikanska sanktionerna, trätt i kraft.

Handelsmekanismen grundar sig i en uppgörelse mellan flera europeiska länder och Iran och gör det möjligt att utbyta humanitära förnödenheter och mat med landet.

Antalet bekräftat smittade i coronaviruset i Iran översteg på måndagen 40 000 personer.

Idag 09:20
Väg på huvudön Babeldoab i önationen Palau TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronafritt på isolerade öar – märker viruset ändå

Samoa, Palau, Turkmenistan, Nordkorea och Australiens forskningsbas på Antarktis. Det är några av de isolerade platser i världen dit coronaviruset inte ska ha tagit sig.

Önationen Palau i Stilla havet har hundratals mil till närmaste grannland, vilket kan fungera som en buffertzon mot det smittsamma viruset.

Men trots att Palau ännu inte har några bekräftade fall märks de globala konsekvenserna av viruset. I mataffärer i den största staden Koror gapar hyllorna för handsprit och ansiktsmasker tomma. Öriket är kraftigt beroende av import vilket gör att varor snabbt kan ta slut.

Den 28-åriga konstnären Klamiokl Tulop beskriver en uppseglande oro i samhället.

– Jag vill vara optimistisk, men jag tror att Palau kommer att få viruset. Vi är beroende av turism och de flesta av oss måste resa i våra jobb, säger hon.

Idag 07:03
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

1 tim
Socialminister Lena Hallengren (S), statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP) under dagens pressträff. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Besöksförbud införs nu på alla svenska äldreboenden: ”Tiden som kommer avgör”

Ett fullständigt besöksförbud införs på alla äldreboenden i Sverige från och med i morgon för att skydda de som är mest hotade av viruset, meddelar regeringen på en pressträff. Virustestningen i landet kommer också att utökas.

– Med stor sannolikhet kommer läget att förvärras innan det blir bättre. De kommande veckorna blir avgörande, säger statsminister Stefan Löfven.

Han betonar att varje svensk ”inte bara har en skyldighet, men en plikt” att skydda sig själv för att skydda andra.

– Ställ in resan över påsk. Mindre orter runtom i landet måste ha resurser för sin befolkning, säger han.

– Bortom den omedelbara krisen så kommer vårt land att resa sig, avslutar statsministern.

4 tim
Ulf Kristersson  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kristersson: Bredare tester för corona införs i Sverige

Folkhälsomyndigheten får regeringens uppdrag att utöka coronatesterna i Sverige. Det uppger Moderatledaren Ulf Kristersson för TT.

Beskedet kom vid veckans informationsmöte med statsminister Stefan Löfven.

– Äntligen börjar det röra på sig med tester och provtagning. Det som borde ha gjorts för flera veckor sedan börjar nu hända, säger Kristersson.

Enligt honom kommer man till en början att testa sjukvårdspersonal för att sedan utöka testerna till bredare grupper så att ekonomin åter kan komma på fötter.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Mike Ryan till vänster. Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

WHO: Ser tecken på stabilisering i Europa

Världshälsoorganisationen, WHO, ser tecken på en stabilisering av smittspridningen i Europa sedan Italien rapporterat det lägsta antalet nya fall på nära två veckor, skriver Bloomberg.

Mike Ryan, chef för hälsonödlägen på WHO, säger att det är organisationens ”brinnande hopp” att Italien och Spanien närmar sig en kulmen och att de europeiska nedstängningarna ska börja bära frukt.

Han uppmanar samtidigt alla länder att trappa upp sina insatser när det gäller att hitta och isolera personer som har smittats.

44 min
Bastu / Bild från match i Vitrysslands fotbollsliga / Aleksandr Lukasjenko iförd hockeymundering TT
undefined

Vitryska strategin: Vodka, bastu, fotboll och hockey

Vitryssland har fått sitt första bekräftade dödsfall i covid-19, rapporterar statliga nyhetsbyrån Belta enligt TT. Men landets auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko har hittills vidtagit få åtgärder för att bromsa smittspridningen.

Nyligen kommenterade han virusutbrottet i vitrysk stats-tv iklädd full hockeymundering vid sidan av en rink:

– Det är bättre att dö stående än på knä. Det här är en frys, det är hälsosamt, det finns inget bättre än sport.

Presidenten har även rekommenderat att bada bastu och dricka vodka för att ”förgifta” viruset.

Vitrysslands fotbollsliga är en av få europeiska ligor på elitnivå som fortfarande pågår. Enligt The Guardian har det gjort att landets fotbollsförbund kunnat skriva tv-avtal med tio nya länder.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittan i Sverige

Trots uppmaningarna: Personal i vården testas inte

Trots att Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell flera gånger poängterat vikten av att vårdpersonal testas för coronavruset för att undvika att de är hemma i onödan görs nästan inga sådana test i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

Charlotta Dickman, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm är kritisk.

– Jag tycker det är dårskap att inte testa personal med symptom eftersom vi måste stanna hemma då, säger hon.

Enligt regionens chefläkare Elda Sparrelid handlar det om resursbrist, och att regionen inte vill äventyra möjligheten att testa patienter.

1 tim
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flera läkare i Stockholm har fått intensivvård

Tre läkare och två sjuksköterskor i Stockholm har intensivvårdats i Stockholm efter att ha smittats av den nya coronaviruset, skriver DN. För två av läkarna har tillståndet förbättrats och de har tagits ur respirator.

Enligt Clara Strömberg, läkareföreningens ordförande på Södersjukhuset, tillhör läkarna inga kända riskgrupper.

Även SvD har tidigare rapporterat om att flera läkare smittats sedan kraven på skyddsutrustning sänktes – det är dock oklart om de smittades på jobbet eller på fritiden, enligt tidningen.

– Det är ett högt spel med våra liv, säger en av de smittade läkarn.

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd, vilket har fått vårdpersonal runt om i landet att reagera.

2 tim
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första virusfallet har bekräftats i Kriminalvården

Det första coronavirusfallet har bekräftats inom svenska Kriminalvården, rapporterar TT. Fallet har konstaterats i Stockholmsområdet, meddelar Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Han säger också att ytterligare några personer visar symptom och ska testas. Intagna och anställda som misstänks vara smittade hålls isolerade. Enligt From Nordin är det lugnt bland de intagna.

– Nu är våra klienter väldigt införstådda med det här och det arbete vi gör och de upplever att de får bra information, säger han.

2 tim
Läs mer om Smittan i Sverige
Coronaviruset Smittan i USA
Fältsjukhuset i Central Park. TT
Coronaviruset Smittan i USA

Minderåring död i covid-19 i New York – fältsjukhus i Central Park öppnar i dag

New York rapporterar sitt första bekräftade fall där en minderårig person dött till följd av coronaviruset, skriver AP.

Detaljer om personens ålder eller sjukdomsbild återgavs inte av stadens hälsodepartement. Totalt 914 personer har dött i staden New York enligt måndagens siffror.

Samtidigt öppnar fältsjukhuset i Central Park på tisdagen. Sjuksköterskan Kristen Dirkas, som har varit med och hjälpt till att få sjukhuset på plats, säger att hon är mer van vid att arbeta i katastrofzoner, så som efter jordbävningar eller tornados.

– New York är en vacker stad. Det är svårt att se den i den här situationen, säger hon till New York Post.

2 tim
Comfort utanför Manhattan Seth Wenig / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gigantiskt flytande sjukhus framme i pressat New York

Sjukhusfartyget Comfort med 1 000 patientsängar har lagt till utanför Manhattan i New York där det ska avlasta delstatens hårt pressade sjukvårdssystem.

Hittills har coronaviruset krävt 1 218 människoliv i delstaten New York, medan 66 000 konstaterats smittade.

– Det är en krigstidsatmosfär och vi måste alla bidra gemensamt, sa New Yorks borgmästare Bill de Blasio vid fartygets ankomst enligt Reuters.

Fartyget är en tidigare oljetanker som gjorts om till ett flytande sjukhus för den amerikanska flottan. Tanken är att patienter som behöver vård för andra sjukdomar och skador än covid-19 ska läggas in på Comfort.

Idag 04:53
Manhattan i New York. John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

USA förlorade en månad – på grund av ledarskapsbrist

Tekniska fel, byråkrati, business as usual och brist på ledarskap gjorde att personer i USA som kan ha varit sjuka i covid-19 inte testades mellan slutet av januari och början av mars, skriver New York Times.

Tidningen har intervjuat 50 personer, bland annat tidigare folkhälsochefer och framstående forskare, om USA:s hantering av covid-19-smittan innan spridningen eskalerat till en kris. De konstaterar att de uteblivna testerna gjorde att landet missade chansen att i ett tidigt skede bromsa spridningen.

Jennifer Nuzzo, epidemiolog på Johns Hopkins-universitetet, säger till tidningen att Trump-administrationen till en början hade en ”otroligt begränsad” bild av virusets potential.

Idag 06:11
Läs mer om Coronaviruset