Tankar med vatten som innehåller förorenat vatten från kraftverket.  TT NYHETSBYRÅN
Fukushima-olyckan

Vatten från Fukushima kan dumpas i Stilla havet

Det japanska elbolaget Tokyo Electric Power kan i framtiden tvingas dumpa radioaktivt vatten från kärnkraftverket Fukushima ut i Stilla havet. Det uppger landets miljöminister Yoshiaki Harada enligt nyhetsbyrån Reuters.

Efter att kärnkraftverket lamslogs av en jordbävning och en tsunami 2011 har elbolaget samlat mer än en miljon ton förorenat vatten från kylrör som användes i kraftverket.

Men nu håller lagringsutrymmet för detta på att ta slut.

– Den enda möjligheten är att tömma vattnet i havet och på så sätt späda ut det, säger Yoshiaki Harada.

Han uppger att hela den japanska regeringen ska diskutera frågan innan man tar ett slutgiltigt beslut.

Toppnyheter

Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resejätten Thomas Cooks kris

Thomas Cook i konkurs – hundratusentals resenärer kan strandas: ”Djup ånger”

Den brittiska resejätten Thomas Cook försätts i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Alla Ving-flygningar från Norden ställs in. Konkursen gör att hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade runt om i världen, skriver Reuters.

Ving-ägaren har totalt 22 000 anställda globalt och 3 000 hotell är knutna till företaget.

Vd:n Peter Fankhauser säger att han och styrelsen har ”djup ånger” över att de inte lyckats rädda bolaget.

– Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år, säger han i pressmeddelandet.

Reseexperten Lottie Knutson säger till Expressen att det är ”den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria”.

38 min
Arkivbild från Arlanda.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ving ställer in alla sina flygningar från Norden

Ving kommer att ställa in samtliga sina flygningar från Norden tills vidare sedan ägaren Thomas Cook försatts i konkurs, skriver researrangören i ett pressmeddelande.

Redan under måndagen kommer Ving-flygningar att ställas in. Det berör drygt 1 700 svenskar och totalt 3 146 totalt i Norden.

– In i det sista har vi försökt säkra våra resenärers flygresor, men har snabbt insett att detta inte är möjligt, säger Magnus Wikner, koncernchef för Vinggruppen i Norden.

Vings kunder skyddas av resegarantin, skriver TT.

1 tim
Friedel Gierth / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Samarbete krävs för att få hem 600 000 resenärer

Runt 600 000 har rest utomlands med Thomas Cook och resejättens konkurs tvingar både regeringar och försäkringsbolag att samordna en stor räddningsinsats, skriver Reuters.

Den konkursande Ving-ägaren är världens största resefirma och för Storbritannien väntar den största operationen för att få hem brittiska medborgare i fredstid.

Ving uppger att de har 16 956 personer på de destinationer som berörs av konkurserna. 1 706 resenärer som hade tänkt resa från Sverige med bolaget kommer att beröras under måndagen.

1 tim
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks kris
Trumps USA Visselblåsarlarmet
Donald Trump och Joe Biden. TT
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Trump medger att han talat om Biden – pressen ökar

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

Vissa demokrater höjer nu rösterna för att starta en riksrättsprocess mot Trump, skriver Washington Post. I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

27 min
 Adam Schiff/Donald Trump. TT
undefined

”Riksrätt det enda rätta om uppgifterna är sanna”

Skulle en utredning komma fram till att Donald Trump pressat Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att korruptionsutreda Joe Bidens son är enda alternativet att USA:s president ställs inför riksrätt. Det menar demokratiske kongressledamoten Adam Schiff, som också är ordförande för representanthusets underrättelseutskott, enligt Reuters.

– Om presidenten undanhåller militärt stöd samtidigt som han försöker hunsa en utländsk ledare att göra något olagligt, för att gräva fram skit på sin politiska motståndare, då är riksrätt kanske det enda som kan väga upp mot den sortens ondska, säger han.

Igår 16:20
Donald Trump. Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump slår tillbaka: Biden är den som är korrupt

USA:s president Donald Trump riktar en känga tillbaka till presidentkandidaten Joe Biden, som krävt att Trumps omtalade telefonsamtal med Ukrainas president ska utredas, rapporterar The Guardian.

– Jag försöker inte skada Biden, men han har gjort en mycket oärlig sak, säger han.

Presidenten syftar på påståenden om att Joe Biden år 2016, då vicepresident, ska ha pressat Ukraina att avskeda en åklagare som utredde det gasbolag som sonen Hunter Biden satt i styrelsen för. I maj lades utredningen ner.

Igår 14:50
Läs mer om Trumps USA
Justin Trudeau i Hamilton i natt. Ryan Remiorz / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Kanada

Skattesänkarlöfte räckte inte för att slippa frågorna

Justin Trudeau återgick i natt till kampanjande efter några stormiga dagar till följd av de läckta bilderna på en ung Trudeau som målat ansiktet mörkt. Och den kanadensiska premiärministern lovade då att sänka skatterna om han blir omvald den 21 oktober, skriver AFP.

Ingen skatt på de första 110 000 kronorna och lägre telefonkostnader ska ge kanadensare över 10 000 kronor mer i plånboken varje år, lovade Trudeau. Men löftena till trots handlade frågorna om de senaste dagarnas skandal på den efterföljande pressträffen.

– Som land måste vi fortsätta att arbeta för mångfald, arbeta för att bekämpa rasism och intolerans, sa Trudeau på pressträffen.

– Som individ måste jag fortsätta att ha extremt viktiga samtal om val i mitt förflutna och hur jag återigen förtjänar förtroendet från de kanadensare jag har sårat.

1 tim
Justin Trudeau. Sean Kilpatrick / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trudeaus parti backar efter ’blackface’-bilderna

Justin Trudeaus liberala parti backar i opinionsmätningarna efter den senaste veckans avslöjanden om att Kanadas premiärminister vid minst tre tillfällen i sitt förflutna sminkat ansiktet mörkt, rapporterar Reuters.

Innan bilderna avslöjades låg Trudeau en bra bit före Andrew Scheer och hans konservativa parti – men en ny opinionsundersökning visar att de konservativa skulle få 36,8 procent av rösterna och liberala partiet 32 procent om det var val i dag.

Trudeau har upprepade gånger bett om ursäkt för bilderna.

Igår 15:53
Bilderna visar de tre kända incidenterna. Global News, Time Magazine, Glob and Mail
undefined

”Trudeaus ’blackface’-skandal lär dela Kanada”

Tajmingen kunde inte ha varit värre för Kanadas premiärminister Justin Trudeaus ”blackface”-skandal, skriver analytikern Michael Bociurkiw i en artikel på CNN.

Fotot som Time Magazine publicerade tidigare under torsdagen är förödande för den nuvarande premiärministerns kampanj inför valet den 21 oktober. Bociurkiw skriver att incidenterna, vilket hittills är tre kända, troligen kommer användas av motståndare för att framställa Trudeau som en person som inte verkar så progressiv som han säger sig vara.

Hans kampanj kommer även att behöva gå in i ett ”krisläge” där han kommer att behöva be om ursäkt många fler gånger, skriver Bociurkiw.

Politicos skribent Alexander Panetta tar upp att Kanada har ställts inför sådana här incidenter förut, men då har det inte involverat en sådan känd person – och inte fått lika stor uppmärksamhet.

Han tror att incidenterna kommer att dela landet och skapa en ”bitter oenighet” om i vilken utsträckning det är en ”kanadensisk kontrovers” att måla ansiktet mörkt.

Panetta skriver vidare att argumenten för och emot kommer att vara avgörande för om Trudeau får fortsatt förtroende som premiärminister.

19 sep
Läs mer om Valet i Kanada
Stellan Skarsgård, Craig Mazin, Johan Renck, Jared Harris, Jane Featherstone, Sanne Wohlenberg och Carolyn Strauss tar emot pris för Chernobyl. KEVIN WINTER / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Emmygalan

Johan Renck dubbelt prisad under nattens Emmygala

Johan Renck fick gå upp på scenen två gånger om under nattens Emmygala i Los Angeles. Hans ”Chernobyl” utsågs till årets bästa miniserie och han kammade även hem priset för årets miniserieregi.

HBO-succén "Chernobyl" fick också priset för bästa miniseriemanus, skrivet av Craig Mazin, skriver TT. Däremot prisades inte Stellan Skarsgård för sin insats i serien.

Priset för bästa dramaserie gick till ”Game of Thrones”.

2 tim
Stellan Skarsgård i Johan Rencks HBO-drama ”Chernobyl” har chans till vinst på nattens Emmygala. HBO Nordic
undefined

Svenska experter: Chansen stor att Chernobyl vinner

Svenska nöjesjournalister tror att Johan Rencks HBO-drama ”Chernobyl” har stor chans att ta hem priset för bästa miniserie på Emmygalan som går av stapeln natten mot måndag.

”Största hotet mot Johan Renck och gänget tror jag kan vara ’When they see us’, som också var ruggigt stark”, skriver Nöjesbladets Karolina Fjellborg.

Förutom det priset är miniserien ”Chernobyl” också nominerad för Stellan Skarsgårds skådespelarinsats och för Johan Rencks regi.

– Det är Oscarsvinnaren Ava DuVernay och Ben Stiller som regidebuterar i samma kategori. Det är tufft men han har goda chanser, säger kulturjournalisten Parisa Amiri i TV4 Nyhetsmorgon om Rencks chans att vinna.

Galan går att se i Sverige via TV4 play.

Igår 10:52
Regissören Johan Renck. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Renck och Skarsgård har chans att vinna Emmypris

Flera svenskar har chansen att ta hem statyetter när de tyngsta Emmy-priserna delas ut natten till måndag, rapporterar TT.

Johan Rencks serie ”Chernobyl” är nominerad bland annat i kategorin bästa miniserie. Svensken kan även vinna pris för bästa regi. Skådespelaren Stellan Skarsgård är nominerad för bästa biroll i samma serie.

Den sista säsongen av ”Game of thrones” slår dock rekord i antalet Emmynomineringar med hela 32 stycken.

20 sep
Läs mer om Emmygalan