Illustrationsbild, skola. Alexander Olivera/TT / TT NYHETSBYRÅN
Pisa-rapporten

”Vi har tävlat i att döma ut den svenska skolan”

Opinion Att svenska elever presterar över OECD:s genomsnitt i alla Pisa-mätningens tre områden kan ge skolan lite andrum att jobba med långsiktiga reformer, skriver skolexperten Per Kornhall i ett blogginlägg i Skolvärlden. Om Sverige vill klättra mer är det likvärdigheten man behöver komma till rätta med, konstaterar han.

Gabriel Heller-Sahlgren, skolforskare vid Institutet för näringslivsforskning, skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att det är dags att revidera katastrofbilden av den svenska skolan. ”Under de senaste åren har många, jag själv inkluderad, tävlat i att döma ut den svenska skolan. Men nu när resultaten har förbättrats två gånger i rad är det på sin plats att ge beröm.”

Även Lärarnas riksförbund slår fast att likvärdigheten är det stora orosmolnet. Om likvärdigheten ska bli bättre måste lärarnas arbetsbelastning minska och arbetsmiljön bli bättre, skriver Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas riksförbund, i en debattartikel i Aftonbladet. ”Att andra yrkeskategorier kan avlasta lärarna är av yttersta vikt.”

Toppnyheter

Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
Svensk arbetsmiljö

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

1 tim
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

3 tim
Eva Nordark. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Öka skyddsombudens möjlighet att kontrollera”

Opinion Regeringen föreslår att arbetsmiljölagen ändras så att regionala skyddsombud får större rätt att kontrollera alla arbetsplatser som omfattas av kollektivavtal. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) tillsammans med två fackordföranden på DN Debatt.

I dag får de regionala skyddsombuden bara ingripa om minst en person på arbetsplatsen är med i ett fackförbund. Det innebär enligt debattörerna att arbetsplatser med exempelvis en stor andel utländsk arbetskraft inte kan kan kontrolleras på ett tillfredsställande sätt.

Igår 20:25
Läs mer om Svensk arbetsmiljö
Coronaviruset Dagens börs
Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronaviruset Dagens börs

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

12 min
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga fall på Wall Street – guldet på rekordnivåer

På förnyad oro för coronaviruset vände de ledande indexen på Wall Street tvärt ner från gårdagens stängningar som skedde på nya rekordnivåer. S&P 500 var som mest ner 1,2 procent. Under kvällen har indexen återhämtas sig och strax före klockan 21 stod indexen som följer:
• S&P 500: −0,4%
• Nasdaq: −0,7%
• Dow Jones: −0,4%
Börserna sjunker efter förnyad oro för coronavirusets effekter samtidigt som guldet stiger till högsta nivån på över sju år. Guldet handlas runt 1 620 dollar.

Morgan Stanley, som har köpt nätmäklaren E-trade för 13 miljarder dollar, faller drygt 4 procent. E-trade i sin tur rusar över 20 procent.

Även L Brands, som är nära att sälja Victoria's Secret till en privat investmentfirma, föll inledningsvis och handlas vid 19.45-tiden ner −0,9 procent.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund