Margot Wallström Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Parlamentsvalet i Nederländerna

Wallström: Folket har valt bort populismen

Utrikesminister Margot Wallström (S) och flera andra europeiska ledare gratulerar VVD och den nederländske premiärministern Mark Rutte till att ha blivit största parti i parlamentsvalet.
”Valresultatet visar att det nederländska folket har valt bort populismen och i stället röstat för ett inkluderande och öppet samhälle”, säger Wallström i en skriftlig kommentar till TT.
Frankrikes president François Hollande, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker välkomnar också Ruttes valseger.
”Republikens president gratulerar Mark Rutte varmt till den tydliga segern mot extremismen”, säger Hollande i ett uttalande.
Peter Altmaier, chef för Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli, säger att valresultatet visar att ”träden inte växer hela vägen till himlen”, ett tyskt ordspråk med innebörden att framgången har sina gränser.”
”Demokrati och förnuft starkare än demagogi!” skriver Peter Altmaier, chef för Tysklands förbundskansler Angela Merkels kansli, på Twitter.

Toppnyheter

Moon Jae-in och Kim Jong-Un på en affisch inför mötet. Lee Jin-man / TT / NTB Scanpix
Nordkoreakrisen

Analys: ”Mötet är som det första draget i schack”

Även om många bedömare listar kärnvapenfrågan som den viktigaste inför mötet mellan Nord- och Sydkorea på fredag finns det andra frågor som väger tungt, skriver BBC:s Virginia Harrison i en analys.
Ett exempel är de 60 000 personer som separerades från sina familjer under Koreakriget och hur de ska kunna återförenas.
Benjamin Haas på The Guardian tror inte att chanserna för några konkreta överenskommelser är särskilt stora och menar att det kan ta flera år av förhandlingar innan några avtal signeras.
”Mötet är som öppningsdraget i schack. Hur du väljer att spela avgöra vilka efterföljande drag som är möjliga”, skriver Haas.

Idag 11:03
Invånare på ön Yeonpyeong. ED JONES / AFP
Nordkoreakrisen

Invånare på bombad ö är skeptiska inför mötet

Invånare på den sydkoreanska ön Yeonpyeong, som bombades av Nordkorea 2010, är skeptiska till fredagens möte mellan Sydkoreas president Moon Jae-in och Nordkoreas ledare Kim Jong Un, rapporterar AFP.
– De (Nordkorea) har under de senaste 60–70 åren tillverkat saker som ska döda människor, säger 80-åriga Park Dong-ik till nyhetsbyrån.
Men samtidigt som invånarna inte är säkra på vilka avsikter Nordkorea har med mötet välkomnar de ändå tecken på att hotet om krig minskar.

Idag 07:53
Läs mer om Nordkoreakrisen
Matt Slocum / TT / NTB Scanpix
Sexbrottsanklagelserna mot Cosby

Bill Cosbys utbrott efter domen: ”Trött på honom”

Bill Cosby ställde sig upp och svor efter att jurymedlemmarna lämnade rättssalen, rapporterar AP. ”Jag är trött på honom!” ska komikern bland annat ha ropat om den åklagare som argumenterat för att dra tillbaka Cosbys borgen. Han ska också ha svurit åt åklagaren.
Den 80-åriga komikern dömdes på samtliga åtalspunkter för att ha drogat och sexuellt utnyttjat en kvinna. Han kan nu dömas för upp till tio års fängelse, rapporterar CNN.

39 min
Brendan McDermid / TT NYHETSBYRÅN
Sexbrottsanklagelserna mot Cosby

Advokaten: ”Kvinnorna blev till sist trodda av juryn”

Domen mot Bill Cosby är en stor seger för kvinnor. Det sa Gloria Allred, som representerar tre av de fem ytterligare kvinnor som vittnat mot Bill Cosby, under en presskonferens. Hon tackade juryn för att ”rättvisa skipats”.
– Vi är så glada att vi till sist kan säga att kvinnor blir trodda. Och inte bara genom #metoo, utan i en domstol, sa hon.
Skådespelarens advokat Bill Cosby döms på samtliga åtalspunkter för att ha drogat och utnyttjat en kvinna sexuellt.
80-åringen kan nu dömas för upp till tio års fängelse för brottet, skriver CNN. Komikern har anklagats för sexuella övergrepp av över 60 kvinnor.

14 min
Läs mer om Sexbrottsanklagelserna mot Cosby
Ronny Jackson NICHOLAS KAMM / AFP
Trumps USA Trumps team

Ronny Jackson drar sig ur – blir inte veteranminister

Vita husets läkare Ronny Jackson som är nominerad till posten som USA:s veteranminister drar sig ur nomineringsprocessen, rapporterar AFP.
– Samtidigt som jag är tacksam för förtroendet som jag fått från president Trump i och med den här möjligheten, drar jag mig tyvärr ur min nominering till att leda veterandepartementet, säger Jackson i ett uttalande.
Jackson har bland annat anklagats för att ha skapat en hotfull arbetsmiljö och för att ha skrivit ut mediciner till sig själv. Han anklagas även för att ha kraschat en regeringsbil efter att ha blivit berusad på en fest som Secret Service anordnade.
Ronny Jackson tillbakavisar anklagelserna om att han ska ha krockat med en bil och säger att han inte vet var påståendena kommer ifrån.

Idag 12:04
Bild på när Scott Pruitt vittnade inför senaten i januari 2018. Joshua Roberts / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

Miljöskyddschef grillas om flygresor i första klass

Scott Pruitt som är chef för USA:s federala miljöskyddsmyndighet EPA kommer under torsdagen att förhöras av delar av kongressen om slöseri och etiska skandaler på myndigheten, rapporterar AP.
Anklagelserna handlar bland annat om dyra förstaklassbiljetter, ett telefonbås för 43 000 dollar som Pruitt skulle använda för privata telefonsamtal samt ovanliga säkerhetsutlägg.
Louisianas republikanska senator John Kennedy menar att Pruitts uppförande skadar både Donald Trumps och republikanernas trovärdighet.

Idag 11:31
Läs mer om Trumps team
Horace Engdahl på väg till torsdagens sammankomst. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Akademien: Inget beslut om Nobelpriset i kväll

Svenska Akademien har ännu inte bestämt om årets Nobelpris i litteratur ska delas ut eller inte. Det meddelade ledamoten Sture Allén efter Akademiens sammanträde på torsdagen, rapporterar SvD.
– Ingenting i dag, sa Allén efter möte.
Inför mötet hade ledamoten Horace Engdahl flaggat för att något beslut troligen inte skull fattas.
– Jag skulle säga att vi nog gärna skulle vilja diskutera väldigt grundligt och ta lite tid på oss med det beslutet, sa Engdahl på väg in till sammankomsten.
Flera akademieledamöter har tidigare bekräftat att frågan om att ställa in årets pris är uppe på bordet. Ledamoten Per Wästberg har i ett mejl till SVT:s Kulturnyheterna sagt att beslutet kommer ”om någon torsdag eller två”.

1 tim
Stortorget i Gamla stan.Utanför Svenska Akademien samlades tusentals människor i en knytblusmanifestation till stöd för Sara Danius. Nina Rung och Mona Sahlin fanns bland talarna. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Krönika: Ta det försiktigt med revolutionsromantiken

Opinion ”Alla bör nu ta det varligt med revolutionsromantiken.” Det skriver SvD:s skribent Johan Wennström i en krönika om Svenska Akademien.
Ledamöterna har i flera år undergrävt institutionens värden men det viktigt att Akademien inte omtolkas till en myndighet och blir ett slags Statens kulturråd med fullständig insyn, menar han. ”Akademien som institution behöver sålunda vänner.”
I går rapporterade Sveriges Radio att källor uppgett att årets utdelning av Nobelpriset kan ställas in. Kulturredaktionens Mattias Berg kallar utvecklingen för ”ett skred”.
– Horace Engdahl har sagt att Sara Danius skulle vara den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786, och jag skulle på många sätt kunna säga att det här är den sämsta Akademien sedan 1786

Idag 08:05
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.