Margot Wallström i samband med sitt möte med Mike Pompeo i går. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
FN-avtalet om kärnvapenförbud

Wallström lämnar besked om kärnvapenförbud snart

Regeringen återkommer ”inom kort” med ett datum för när Sverige bestämmer väg kring FN:s kärnvapenförbud. Det säger utrikesminister Margot Wallström till TT efter sitt möte med USA:s dito Mike Pompeo.

– Vi behöver titta på det, se hur mycket tid vi behöver för att sammanställa remissvar. Sedan behöver det stämmas av med andra partier, säger Wallström.

Den utredning som tillsattes av regeringen, som har haft som mål att ansluta sig, avrådde från att skriva under. Försvarsmakten och överbefälhavare Micael Bydén delar utredningens synpunkter.

Sverige kan bara ansluta sig om riksdagen säger ja. Det krävs att parlamenten i 50 länder godkänner avtalet för att det ska träda i kraft, något som 23 länder hittills har gjort.

Läs mer om Wallströms möte med Pompeo (29 april)

Toppnyheter

Jeffrey Epstein-fallet

Prinsens försvar sågas: ”Olidligt och katastrofalt”

BBC Newsnights intervju med prins Andrew har släppts i sin helhet och den brittiske kungligheten får hård kritik för sin insats. ”Mer skada än nytta”, är BBC:s hovkommentator Dickie Arbiters bedömning.

I intervjun bemöter prins Andrew anklagelserna om kontakterna med den sexbrottsutpekade miljardären Jeffrey Epstein och påståenden om att han själv haft sex med en 17-årig flicka. Kvällen när det ska ha skett – 10 mars 2001 – hävdar prins Andrew att han köpte pizza med sin dotter och sedan var hemma.

Enligt Arbiters är det oklart om hovet alls gett sitt samtycke till intervjun.

– Jag gissar att han gått fram som en bulldozer och bestämt sig för att göra det utan att be om råd, säger hovkommentatorn.

Även andra experter på det brittiska kungahuset menar att det ur pr-synpunkt var ett dåligt beslut. Den har bland annat kallats ”katastrofal” och ”olidlig”, skriver Sky News.

Intervjun kan ses i sin helhet via länken ovan.

3 tim
Drottning Elizabeth och prins Andrew fotograferade i Skottland den 15 september i år. Robert Perry / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Drottningen lär vara besviken på favoriten

De brittiska tabloiderna går på högvarv efter att Storbritanniens prins Andrew i en BBC-intervju uttalat sig om kopplingarna till den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein. Det är tydligt att prinsen befinner sig i en desperat situation, skriver Dan Wootoon i en analys i The Sun. Men i stället för att räta ut de frågetecken som fanns väckte intervjun bara nya frågor.

”Till och med drottningen måste vara besviken på sin favoritson”, skriver Wootoon.

Efter kritikstormen såg prinsen det som sin bästa utväg att låta sig grillas av ”en av BBC:s mest ihärdiga förhörsledare”, skriver Adam Sherwin i I News.

”En enorm chansning”, skriver Sherwin, men menar att prinsen var tvungen att göra en sådan chansning för att kunna vinna tillbaka folkets stöd.

Intervjun kan komma tillbaka och hemsöka honom, tror Sky News hovexpert Claudia Joseph. En sådan intervju ”saknar nästan motstycke” i historien, säger Joseph, men tycker att prinsen åtminstone verkade prata direkt från hjärtat.

Igår 14:40
Läs mer om Jeffrey Epstein-fallet
Vladimir Putin/Nyamko Sabuni. TT
Liberalernas landsmöte

Expert: Sabuni går väldigt långt i kritiken mot Putin

Liberalernas ledare Nyamko Sabunis kritik mot Vladimir Putin under gårdagens tal är unikt för en svensk partiledare. Det säger Jan Hallengren, forskningsledare vid Utrikespolitiska institutet, till SVT Nyheter.

Under linjetalet sa Sabuni att Putin är en man som ”förtrycker sitt folk”.

– Vad jag kan minnas har jag inte hört något liknande långtgående från en svensk partiledare sedan Ryssland efterträdde Sovjetunionen 1991, säger Hallengren.

4 min
Nyamko Sabuni.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni: Landsbygd ska inte betala för städers utsläpp

Liberalerna vill införa vägavgifter på motorvägssträckor där det redan finns goda kollektivtrafikalternativ. Partiledare Nyamko Sabuni menar att det är rimligt att den som i de här fallen ändå väljer att ta bilen ska betala mer.

– Landsbygden ska inte behöva betala för storstädernas utsläpp, säger hon i en intervju med TT.

Förslaget är en del av den klimatrapport som partistyrelsen tagit fram inför Liberalernas landsmöte i helgen. Ledningens förslag om att utsläppsfria bilar ska kunna undantas röstades dock ner.

1 tim
Riksdagsledamoten Barbro Westerholm TT
undefined

L vill utreda aktiv dödshjälp – körde över partistyrelsen

Ombuden på Liberalernas landsmöte körde över partistyrelsen och röstade ja till att verka för att tillsätta en utredning om aktiv dödshjälp.

– Det är en viktig frihetsfråga, säger riksdagsledamoten Barbro Westerholm som ligger bakom förslaget till TT.

Beslutet går ut på att en statlig utredning ska undersöka om någon av de metoder för aktiv dödshjälp som används i andra länder kan tillämpas även i Sverige.

Partistyrelsen ville dock att motionen skulle avslås.

6 tim
Läs mer om Liberalernas landsmöte
En kvinna vadar i Venedigs vatten. MANUEL SILVESTRI / TT NYHETSBYRÅN
Översvämningarna i Venedig

Värsta veckan på 150 år – fortsatta översvämningar

Vattennivåerna i Venedig har under söndagen legat på 150 centimeter – och hela den här veckan räknas nu som den absolut värsta i stadens historia sedan man började mäta högvattnet 1872, skriver Reuters.

Högvattennivåer på 80–90 centimeter ses som normala och hanterbara, men sedan måndagen har de legat på över 140 centimeter. Maxnivåerna för veckan nåddes i tisdags med hela 187 centimeter.

8 min
Markusplatsen i Venedig.  Luca Bruno / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Museer i Venedig stänger efter översvämningarna

Flera museer i Venedig tvingas att stänga efter de värsta översvämningarna sedan 1966, rapporterar internationella medier.

Bland annat har Venedigbiennalen och Guggenheimmuseet hållit stängt under dagen. Markusplatsen var täckt av en meter vatten och även Markuskyrkan hade svämmat över. I palatset Ca' Pesaro utbröt en brand efter elektrisk kortslutning.

Borgmästaren Luigi Brugnaro säger att Venedig går på knäna.

– De kommande dagarna blir en prövning och vi behöver all hjälp vi kan få, säger han enligt italienska nyhetsbyrån ANSA.

13 nov
Läs mer om Översvämningarna i Venedig
Ulf Kristersson. Linus Svensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

”Europa och USA bör bilda gemensam front mot Kina”

Opinion Den fria världen kan inte tillåta att Kina dikterar vilkoren i världen, skriver Moderaternas ledare Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens Industri.

Kristersson besökte nyligen Hongkong där protesterna mot Kina har präglat 2019. Mycket pekar på att Hongkong är på väg att förlora sin särskilda status och bli en kinesisk provins bland andra, skriver han. Sverige kan dock inte ensamt göra mycket mot ett land med högteknologiska muskler som har ambitionen att bli en global maktfaktor.

”Det är bara tillsammans med EU som ett litet land som Sverige framgångsrikt kan höja rösten. Och det arbetet måste ytterst ske tillsammans med USA”, skriver han.

35 min
Regeringskritiska demonstranter i centrala Hongkong. LAUREL CHOR / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tuff vardag för många i våldsamt Hongkong

Protesterna i Hongkong är inne på sin sjätte månad och oroligheterna splittrar staden. De senaste veckorna har varit de hittills våldsammaste.

Nu börjar delar av allmänheten tröttna, skriver The Guardian. Över hela staden muttrar invånare om att det dagliga livet påverkas. I stället för 30 minuters pendling kan människor få gå två timmar för att komma till jobbet. Gamla och sjuka – och för den delen även läkare – har svårt att ta sig till sjukhusen på grund av blockerade vägar.

Samtidigt är stödet för demonstranternas sak fortfarande starkt, enligt tidningen. En mätning från mitten av oktober visade att 52,5 procent fortfarande anser att styret bär det största ansvaret för konflikten. 18 procent beskyllde polisen och bara knappt 10 procent demonstranterna.

2 tim
Blått vatten sätts in mot demonstranterna. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polis skjuten med pil under offensiv mot universitet

Dramatiska scener utspelar sig vid det polytekniska universitetet i Hongkong. Under morgonen har polis gjort framryckningar mot universitet där demonstranter har barrikaderat sig. Dessa har i sin tur använt katapulter för att slunga bensinbomber mot polisen.

På gatorna har polis satt in vattenkanoner med blåfärgat vatten. Färgen används enligt The Guardian för att identifiera demonstranter men den innehåller också en svidande pepparlösning.

Demonstranter som är kritiska till Hongkongs styre och relationen till Fastlandskina har de senaste veckorna ockuperat flera universitetscampus. Majoriteten har gett upp sina posteringar men de mest hårdföra håller ställningarna på polytekniska universitetet, enligt AP.

En polis har skjutits med pilbåge under sammandrabbningarna, enligt CNN.

Idag 07:24
Läs mer om Hongkongprotesterna