Cecilia Wikström. Arkivbild. Wiktor Nummelin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valets efterspel

Wikström tjänar 70 000 i månaden på sidouppdrag

EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L) tjänar 70 000 kronor extra varje månad, tack vare styrelseuppdrag i företagen Beijer-Alma och Elekta, rapporterar SVT Nyheter.

Wikström tjänar 80 000 kronor i månaden i parlamentet, plus reseersättningar och traktamenten. Hon påpekar att det inte finns några lagar eller regler som förbjuder parlamentariker att ta sidouppdrag och ser heller ingen risk för att styrelsejobben ska ta tid och fokus från arbetet i parlamentet.

– Nej, jag kommer jobba 100 procent för mina väljare. Jag har hög arbetskapacitet, säger hon till SVT.

Toppnyheter

Ett kors på marken intill fallskärmsklubben i Umeå efter flygolycka där nio personer omkom. Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Fallskärmshopparnas sista resa – minut för minut

34 minuter och 43 sekunder tog det från att fallskärmshopparna satt sig i flygplanet till att turen förvandlats till en tragedi, skriver Västerbottens-Kuriren. Tidningen har kartlagt flygturen utanför Umeå minut för minut.

Ombord fanns två kvinnor och sju män. Planet lämnar flygplatsen 13.34 och stiger som mest till en höjd på 4 170 meter, vilket är normalt.

Vid klockan 14.07.14 börjar planet att tappa höjd och faller nästan 100 meter per sekund. Den sista uppmätta höjden är 390 meter och klockan 14.08.43 försvinner signalen från planet.

36 min
En helikopter bärgar vrakdelar från flygplanet. TT
undefined

Flygplanet i Umeå har bärgats från olycksplatsen

Flygplanet som störtade utanför Umeå i söndags har bärgats från olycksplatsen, skriver TT. Planet och vrakdelarna ska nu vidare till Strängnäs för att undersökas.

Bärgningen påbörjades vid 13.30-tiden på onsdagen och en helikopter med kedja användes för att flytta delarna från ön Storsandskär till fastlandet.

Polisen har under dagen bistått Haverikommissionen med dykare i vattnet och drönare i luften i sökandet efter vrakdelar. Polisen är även intresserad av tips och iakttagelser från allmänheten om man hittar föremål.

– Man får absolut inte vidröra eller flytta föremålen, det gäller även delar som ligger i vattnet, säger Malin Axroth, polisens presskommunikatör, till TT.

3 tim
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter olyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dykare och drönare deltar i letande efter vrakdelar

Letandet efter vrakdelar fortsätter i Umeå efter söndagens flygolycka då nio personer dog. Polisen bistår Statens haverikommission med dykare i vattnet och drönare i luften.

Om allmänheten hittar föremål som kan misstänkas vara rester från planet uppmanas man kontakta polisen.

”Det är inte tillåtet att vidröra det som påträffats. Detta gäller även ifall delar påträffas på eller under vattenytan”, skriver polisen i ett meddelande till allmänheten.

Idag 09:59
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå
Trumps USA Demokraternas framtid
Ilhan Omar/Donald Trump. TT.
Trumps USA Demokraternas framtid

”Strategiskt av Trump – han konstruerar en fiende”

Donald Trumps uppmärksammade Twitter-inlägg riktade till fyra demokratkvinnor följer ett rastema som är genomgående i den amerikanske presidentens karriär, säger Erik Åsard, professor emeritus i Nordamerikastudier till nyhetsbyrån TT.

Inläggen, där Trump bland annat uppmanar fyra kongresskvinnor att åka tillbaka till sina hemländer, är strategiskt uttänkta för att mobilisera Trumps kärnväljare och samtidigt visa på en splittring inom Demokraterna, anser han.

– Jag tror att han vill konstruera en fiende till nästa val och göra Demokraterna till ett parti som bara värnar om minoriteterna och inte det vita Amerika.

2 tim
Bild från när väljare välkomnar presidenten vid ett kampanjmöte i Georgia i november förra året.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumpväljare om inläggen: ”Han är inte perfekt”

Den 58-årige Donald Trump-väljaren Bill Brasch bemöter den amerikanske presidentens senaste twitterkontrovers med en axelryckning.

– Jag tittar på vad han har åstadkommit och inte vad han säger, säger han till AP.

Och bland väljarna som nyhetsbyrån pratat med finns olika åsikter bland de som röstat på presidenten. En del är irriterade, andra tycker inte att det spelar någon roll.

– Han är inte perfekt, verkligen inte. Och det finns vissa saker du inte gillar, säger Yanire Kruiniger som röstade på Trump 2016 och som hoppas att han vinner i hennes hemdelstat Nevada nästa år.

Emily Ort säger att hon tycker att Trump helt enkelt sa vad han menade. Att man kan lämna landet om man inte tycker om det.

– Om du går till en restaurang och inte gillar deras mat, går du dit igen?

Idag 07:46
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Analys: Trumps retorik visar strategin inför valet

Donald Trumps utspel mot de fyra unga kvinnliga demokraterna i kongressen visar hans strategi inför nästa val. Det skriver Martin Gelin i en analys i Dagens Nyheter.

”I stället för att kritisera Trump har andra republikaner börjat prata som Trump”, skriver han och menar att presidentens republikanska partikamrater också vill att valet 2020 ska handla om de unga vänsterdemokraterna.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps språk visserligen kan få hans politiska fiender ur balans men att det också kan få honom att förlora väljare:

”Han spelar ett riskabelt politiskt spel – men å andra sidan är han kanske den enda som vet hur man spelar det.”

Andrew C. McCarthy på National Review skriver att Trumps twitterinlägg inte var rasistiska utan att de attackerade de kvinnliga kongressledamöternas radikalism. Han skriver också att han inte tror att Trump är någon ”mästare på strategi som försöker få talmannen Nancy Pelosi och vanliga demokrater att omfamna de radikala”.

Idag 07:23
Läs mer om Trumps USA
En 18-årig man har knivhuggits till döds vid ett rån i på Hjalmar Brantingsplatsen Göteborg. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta rånmordet i Göteborg

Boende: Helt fruktansvärt – vi vågar inte gå ut själva

Rånmordet på Hjalmar Brantingsplatsen är inte någonting som förvånar göteborgarna. Boende berättar för Aftonbladet att sysslolösa unga driver omkring där på nätterna och de anser att situationen är hopplös i centrum.

– Det fungerar inte att lägga ned fritidsgårdar och göra sig av med pedagoger. Plötsligt så står ungdomarna bara på ett torg och de har inga kanaler. Ungdomar måste ha vuxna förebilder, säger Lena Kronér.

Systrarna Marita Hammar och Lisbeth Christiansen berättar för GT att de inte trodde det var sant när det gick höra om rånet där en person dog.

– Fruktansvärt. Helt fruktansvärt. Vi vågar inte gå ut utan varandra längre, varken på natten eller morgonen, säger de till tidningen.

7 min
Polis på plats vid Hjalmar Brantingsplatsen Göteborg Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter dödliga knivrånet – tre personer har anhållits

Två män i 20-årsåldern och en 17-årig kvinna har anhållits efter att två unga män rånades natten till onsdagen i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida. En av männen knivhöggs och dog sedan av sina skador på sjukhus.

De tre anhållna greps tidigare under dagen och är ”på sannolika skäl misstänkta tillsammans och i samförstånd för grovt rån samt mord”, skriver polisen och hänvisar till ett beslut från åklagaren.

De unga männen rånades på mobiltelefoner, en guldkedja och en väska. Stöldgodset hittades sedan hos de tre personer som nu har anhållits.

3 tim
Sven Granath. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kriminolog: ”Ovanligt med rånmord på öppen gata”

Det dödliga knivrånet i Göteborg är en sällsynt typ av dåd. Det anser Sven Granath, kriminolog och analytiker vid polisen och expert på dödligt våld.

– Det är väldigt ovanligt att det sker rånmord på öppen gata i Sverige, och i hela Västeuropa över huvud taget. I vanliga fall sker det under inbrott eller liknande, säger han till TT.

Granath berättar att det ofta inte finns ett direkt uppsåt att döda vid rån och han lyfter att våld i samband med rån minskat de senaste 20 åren.

– Man har inte så mycket kontanter på sig längre och mobiltelefoner är numera allmängods, säger han.

Tre personer har anhållits efter att två unga män rånades natten till onsdagen. En av männen knivhöggs och dog sedan av sina skador.

2 tim
Läs mer om Misstänkta rånmordet i Göteborg
Wu Ke-xi. Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
#Metoo-uppropet i Asien

Gav egna industrin känga – med en film om #metoo

När den taiwanesiska skådespelaren och manusförfattaren Wu Ke-xi letade efter ett ämne till sin nya film fastnade hon för den egna branschen – filmindustrin och Me too-rörelsen, rapporterar AP.

Filmen ”Nina Wu” handlar om en skådespelare, som i jakten på en roll som ska ge henne det stora genombrottet, blir fysiskt och psykiskt utsatt av en man med makt.

Wu Ke-xi säger till nyhetsbyrån att hon var ”genuint nyfiken” på vad som hände under Me too-vågen 2017 och att hon själv har fått utstå hot under sin karriär.

– Det är fortfarande en förödmjukande upplevelse. Så jag kände verkligen en koppling till de här kvinnorna.

6 min
Zhou Xiaoxuan. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De flesta i Kina har aldrig hört talas om #metoo”

Me too-vågen har skakat om filmindustrin världen över – så även i Asien. Manusförfattaren Zhou Xiaoxuan blev en central figur för Me too-rörelsen i Kina efter att ha skrivit om hur hon utsatts för sexuella övergrepp av en tv-stjärna.

Enligt Zhou har rörelsen fått begränsat genomslag i Kina och mestadels påverkat en grupp högprofilerade män med stort kontaktnät.

– De skrämdes av Me too-vågen och de slutade. Men de flesta i samhället har aldrig hört talas om Me too, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Även länder som Sydkorea, Japan, Pakistan och Thailand har haft flera omskrivna händelser.

6 min
Läs mer om #Metoo-uppropet i Asien