TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
Förgiftningen av ex-spionen

23 ryska diplomater utvisas – May anklagar ryska staten för mordförsök

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger att 23 ryska diplomater ska utvisas efter nervgasattacken. Det är den största utvisningen sedan Kalla kriget och diplomaterna får en vecka på sig att lämna landet, rapporterar AP.
Storbritannien ställer även in de diplomatiska kontakterna på hög nivå mellan London och Moskva. Theresa May anklagar även ryska staten för mordförsök på den ryska dubbelagenten Sergej Skripal, rapporterar Reuters.
Dessutom kommer ingen minister eller medlem av den brittiska kungafamiljen att närvara vid fotbolls-VM i Ryssland i sommar, meddelar May.
Regeringen i Moskva har inte svarat på Storbritanniens krav om att förklara sig kring det nervgift som användes mot Skripal och hans dotter i Salisbury. På onsdag ska FN:s säkerhetsråd hålla ett möte om situationen.

Toppnyheter

Enrique de la Osa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Flygbolaget kritiserades för bristande säkerhet

Det mexikanska charterbolaget, som trafikerade flygplanet som kraschade på Kuba på fredag och 110 människor ombord dog, hade tidigare fått klagomål om säkerheten. Det berättar två ex-piloter för BBC.
På Facebook beskriver en av piloterna hur ett flygplan som hyrdes från bolaget Damojh Airlines helt försvann från radarn för åtta år sedan, vilket ledde till att nyckelpersoner ur besättningen av stängdes av.
Mexikanska myndigheter kommer nu att utföra en säkerhetsrevision av bolaget, meddelar de.
Tre kvinnor överlevde kraschen nära Havanna flygplats som är den dödligaste flygkatastrof på Kuba på mer än 30 år.

22 min
Anhöriga sörjer. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

20 präster dog i kraschen – tre överlevande vårdas

20 präster från den evangeliska kyrkan dog i flygplanskraschen i kubanska Havanna, skriver AP. Totalt 110 personer dog i flygkraschen bland dem 99 kubaner, sex mexikaner ur besättningspersonalen, två passagerare från Västsahara, en mexikansk turist och ett par från Argentina. Bara tre överlevde, de vårdas för kritiska skador.
Gruppen var i den kubanska huvudstaden för ett möte som hade pågått i flera dagar innan de skulle resa tillbaka till sin hemstad Holguín.
Orsaken till flygkraschen är fortfarande oklar.

Igår 19:40
Kraschade planet på Kuba. Ramon Espinosa / TT / NTB Scanpix
Flygkraschen i Havanna

Svart låda från planet hittad – den är i gott skick

En av de så kallade svarta lådorna har hittats bland vrakdelarna av flygplanet som kraschade i kubanska Havanna i går, skriver AFP. Lådan uppges vara i gott skick, enligt landets transportminister Adel Yzquierdo.
– Vi borde erhålla den andra inom några timmar, säger han.
Förhoppningen är att lådorna ska ge svar på varför planet, en Boeing 737–200, plötsligt störtade. 110 personer dog när planet plötsligt vände efter starten och kraschade. Tre personer överlevde och vårdas för livshotande skador.

Igår 20:47
Läs mer om Flygkraschen i Havanna
Presidenten Nicolás Maduro har lagt sin röst. Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Presidentvalet i Venezuela

Vallokalerna har öppnat – Maduro väntas vinna

Vallokalerna i Venezuela har öppnats, rapporterar AFP. Den sittande presidenten Nicolás Maduro väntas vinna valet och motkandidaten Henri Falcón, anses ha försvinnande små chanser.
Omvärlden har riktat skarp kritik både mot Maduro och mot hur valet genomförs och stora delar av oppositionen i Venezuela har valt att bojkotta det. Inga oberoende observatörer finns på plats.
Venezuela befinner sig sedan flera år tillbaka i en djup ekonomisk och politisk kris. Hyperinflation har lett till omfattande brist på mat och mediciner, brottsligheten har ökat kraftigt och trasiga vatten- kraft och transportnätverk har lett ökat missnöje och våldsamhet.

2 tim
Nicolas Maduro samt en kvinna som förbereder inför dagens presidentval TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i Venezuela

Flyr landet: Folk röstar inte för de vet att valet är riggat

Situationen i Venezuela är kritisk, konstaterar byggnadsarbetaren Deiver Guarate som anser att valet är uppgjort på förhand till president Nicolas Maduro fördel. Själv tänker han inte stanna kvar och höra resultatet, säger han till Reuters.
Med väskorna packade befinner han sig på en gata vid gränsen mot Colombia. Där har han och ett hundratals andra venezuelaner sovit under de senaste dagarna i väntan på att myndigheterna ska stämpla passen.
Krisen i landet har lett till superinflation och basala nödvändigheter som mat och medicin har få numera råd med.
– Folk röstar inte längre eftersom de vet att det är riggat. Om vi ​​hade något hopp om att detta skulle förändras, skulle vi inte migrera, säger Guarate.

Idag 05:00
Presidentvalet i Venezuela

Skenande inflation bakom krisen i Venezuela

I dag hålls presidentval i Venezuela. Trots att landet befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris är det få som tror att någon annan än regerande Nicolás Maduro kommer kamma hem segern.
Omvärlden har riktat skarp kritik mot Maduros planer på att genomföra valet. Oppositionsledare har hindrats från att ställa upp och inga oberoende observatörer finns på plats.
Oron är dessutom stor över att Maduro ytterligare kommer cementera en diktatur, genom att förklä sitt alltmer auktoritära ledarskap till demokrati.
Men vad är egentligen bakgrunden till krisen? I videon ovan kan du lära dig mer.

Idag 07:19
Läs mer om Presidentvalet i Venezuela
Arkivbild. Johan Nilsson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Moskéns ordförande: ”Vi var jätteoroliga”

En moskélokal i ett flerfamiljshus blev helt utbränd under lördagskvällen och polisen misstänker att det rör sig om mordbrand.
Islamiska Kulturcentrets ordförande Ismail Darragi tog sig till moskén så snabbt han kunde efter det att en medlem ringt och berättat om branden.
– Det var mycket rök, flera brandbilar var där som försökte släcka elden, det var familjer som fick hjälp att komma ut från lägenheterna, och jag kände mig så ledsen, säger Ismail Darragi till TT.
Han tror inte att branden har anlagts av högerextremister, utan att det kan vara en hämnd för att föreningen polisanmält två utomstående personer som stulit en insamlingsbössa från moskén.
– Det gick inte att sova på hela natten, vi var vakna till morgonen och var jätteoroliga.

42 min
Arkivbild. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskébranden i Hässleholm

Moskélokal utbränd – person ska ha krossat ruta

En lokal i Hässleholm som används som moské förstördes i en brand i går kväll. Polisen rubricerar händelsen som grov mordbrand, uppger P4 Malmö.
Enligt polisen har en person krossat en ruta och tagit sig in i lokalen för att anlägga branden. Det har också varit stor spridningsrisk till lägenheterna i huset.
– Det är en moské som har brunnit, som ligger i bottenplanet på ett hyreshus, säger Magnus Carlsson, inre befäl vid Räddningstjänsten i Hässleholm, till radion.

4 tim
Läs mer om Moskébranden i Hässleholm