Experter: SD når framgång – utmaningar väntar senare
Att M och KD på allvar har släppt in Sverigedemokraterna i den politiska värmen ska betraktas som en stor framgång för Jimmie Åkesson och partiet tycks må bra, säger experter till Omni.
Utmaningen för partiet väntar längre fram då SD lär bli tvunget att kompromissa med nämnda partier, menar statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson.
Statsvetarkollegan Jenny Madestam pekar på att SD länge varit ett parti som riktar udden mot etablissemanget – till att nu bli en del av det.
Omnis expertpanel reder ut.
Hur mår Sverigedemokraterna just nu?
Jonas Hinnfors
Partiet förefaller må bra – framför allt eftersom nu M, KD (och delvis L) har tagit in SD i värmen som en seriös samarbetspartner. Potentialen till mer organiserat inflytande över svensk politik och att pressa övriga partier i riktning mot SD:s långsiktiga ideologiska mål finns därför, trots att väljarkåren egentligen inte ökat nämnvärt jämfört med valet 2018. Att SD bidragit till att rösta ner Stefan Löfvens regering ses troligen som en stor framgång.
Jenny Madestam
Sverigedemokraterna mår bra, sett till opinionsläge och inflytande. Att partiet nu för samtal med Kristdemokraterna och Moderaterna är så klart en stor framgång för partiet. SD har nått framgångar dels i påverkan på Sveriges förda migrationspolitik och debatten om densamma, men även i att betraktas som ett möjligt regeringsunderlag.
Henrik Ekengren Oscarsson
Trots att partiet hamnat offside under pandemins mer kritiska faser bibehåller SD ett relativt stabilt opinionsstöd som kan ge partiet ännu ett framgångsval i den långa raden. Associationerna mellan invandring och brottslighet har stärkts under de senaste åren genom att andra partier också börjat koppla ihop frågorna. Partiet har vittring på mer än bara indirekt inflytande på förd regeringspolitik.
Vad är partiets ömma punkt som motståndarna vill trycka på?
Jonas Hinnfors
Motståndarna kommer framförallt från center-vänster-gruppen som dels sannolikt kommer att fortsätta att peka på SD som ett parti som har en ideologi som i sin förlängning pekar åt varianter av rasism och fascism. Särskilt S och V kommer säkert också att försöka få SD:s arbetarklassväljare att se problem med SD-politik vad gäller fackföreningar, offentlig sektor och sysselsättningspolitik. Högerut är SD:s problem att hjärtefrågan om svensk etnicitet kan oroa delar av M och KD.
Jenny Madestam
SD:s ömma punkt handlar dels om att partiet nu går från att vara ett antietablissemangsparti till en del av etablissemanget. Detta är inte motståndarnas främsta kritik men en utmaning gentemot väljarna. Övriga partier, speciellt de rödgröna partierna vill fokusera på SD:s, som många menar, främlingsfientliga historik. Inte minst vill detta betonas om partiet i syfte att försvåra för M och KD att samarbeta med SD.
Henrik Ekengren Oscarsson
SD är fortfarande det i särklass minst omtyckta partiet och väcker starka känslor. Antipatierna är en garanti för att SD och partiets frågor ständigt hamnar i debattens fokus. Inflytande över förd regeringspolitik kräver ansvarstagande. Den ömma punkten är under vilka omständigheter partiet kan ställa sig bakom och ta ansvar för kompromisser och avtal med andra partier på centrala politikområden. I en valrörelse med större fokus på fördelningspolitik är det inte säkert att alla grupper av SD-väljare gynnas ekonomiskt av en moderat arbetslinje.
I vilken fråga skördar SD störst framgångar?
Jonas Hinnfors
Flera partier har ju närmat sig SD vad gäller striktare migrationspolitik och hårdare kriminalpolitik, men den stora framgången för SD är kanske att en del andra partier nu, liksom SD, börjar knyta samman invandringsfrågan med brott och straff-frågan. Därmed ger de större legitimitet åt SD:s ideologiska vision om att ett mer etniskt homogent land minskar skadlig ”splittring”.
Jenny Madestam
SD når framgångar i migrationsfrågan, men i dag kanske ännu mer i integrationsfrågan, eftersom en restriktivare migrationslagstiftning nu införts. Problemen med kriminalitet, men även andra samhällsproblem, kopplar partiet ihop med bristande integration.
Henrik Ekengren Oscarsson
I val efter val sedan 2002 återkommer fyra sakfrågor som särskilt viktiga för just SD-väljare: invandring, brottslighet, välfärdsmissnöje (äldrevården) och EU. Just nu står tre av dessa frågor mycket högt på väljarnas dagordning och Sverigedemokraternas positioner är mycket välkända bland väljarna. Dagordningen är mycket gynnsam för SD.
Om Expertsvepet
Under Almedalsveckan låter Omni tre experter kommentera de åtta riksdagspartiernas förutsättningar. Lär känna experterna nedan.
Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning berör bland annat partibeteenden och migration, och han deltar ofta i panelsamtal och tv-program om den politiska utvecklingen i Sverige.
Jenny Madestam är statsvetare och universitetslektor vid Södertörns högskola. Hon har bland annat forskat om svenska partier och politiskt ledarskap, och kommenterar återkommande det politiska läget som expert hos Expressen.
Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap. Han är särskilt inriktad mot valforskning och leder i dag det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Var mellan 2010 och 2017 föreståndare för SOM-institutet.