Hem
Statsvetarna Jonas Hinnfors, Jenny Madestam och Henrik Ekengren Oscarsson. (TT.)

Expertpanelen: S dras åt två håll – saknar framtidsvision

Har Stefan Löfven ett ”förbluffande bra läge” framåt – eller saknar partiet helt en vision för framtiden? Åsikterna går isär bland statsvetare som Omni talat med inför partiets halvdag under Almedalsveckan.

Framöver lär partierna högerut vilja fokusera på migrationen och kriminaliteten som inte är S hemmaplan, spår Henrik Ekengren Oscarsson. Men även andra frågor kan vålla problem för Löfven. Statsvetaren Jenny Madestam tror att jobben är en sådan fråga.

Omnis expertpanel reder ut.

Fotnot: Frågorna om Socialdemokraterna besvarades innan Stefan Löfven (S) lämnat besked till talmannen kring sitt sonderingsuppdrag.

Hur mår Socialdemokraterna just nu?

Stefan Löfven när han valdes till partiledare 2013. (Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

Partiets läge är å ena sidan förbluffande bra, å andra sidan var det ett stort avbräck att Stefan Löfven röstades ner i riksdagen. Trots att partier i regeringsställning ofta drabbas av väljarnas frustration ligger opinionssiffrorna stadigt. Januarisamarbetet som sannerligen innehöll ansträngande delar för S fungerade länge väldigt smidigt men har i stort sett fallit. Planen som S hade för budgetsatsningar och annat i höst är nu mycket mer osäker.

Jenny Madestam

Socialdemokraterna mår inte särskilt bra och har så inte gjort under många år. Förklaringen till detta handlar om att partiet under lång tid inte brytt sig om att idéutveckla partiet, och hitta en berättelse om vilka Socialdemokraterna är i dag, i ett postmodernt individualistiskt samhälle. Detta gör att partiet saknar en vision om Sverige i dag och i framtiden, att kommunicera till väljarna. Januarisamarbetet har än mer försvårat för partiet att hitta en egen grund att stå på.

Henrik Ekengren Oscarsson

S har ett pedagogiskt problem: Hur kommunicera att det finns en skillnad mellan den faktiskt förda regeringspolitiken – vars tyngdpunkt ligger till höger om mitten just nu – och partiets ideologi. Det finns givetvis alltid en sådan skillnad i ett parlamentariskt flerpartisystem. Januariavtalet är ett exempel på det. Detta avstånd kommer märkas på höstens partikongress.

Vad är partiets ömma punkt som motståndarna vill trycka på?

Stefan Löfven under partiledardebatten i riksdagen tidigare i sommar. (Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

En öm punkt åt höger är integration/migration/kriminalitet, som högerpartierna gärna lägger i samma korg. Potentiellt måste S samarbeta med partier med öppnare hållning. Motståndarna lär fokusera på att S måste få med partier som skiljer sig åt och S blir då tvunget att kompromissa åt två håll. Balansen mellan höger- och vänsterfrågor kan bli en öm punkt där det för väljarna kan framstå som att S sviker sina ideal, trots att hyresfrågan nu är delvis avfärdad.

Jenny Madestam

Den mest ömma punkten för S just nu är a) att partiet tvingas genomföra politik som det självt inte tror på (om regeringsmakten återfås med hjälp av Centerpartiet), b) kriminaliteten, som alltjämt uppfattas som ett stort problem av väljarna, c) arbetslösheten, som ökat och som Moderaterna vill göra till valets huvudfråga.

Henrik Ekengren Oscarsson

Brottsbekämpning och migration är bortaplansfrågor för S. Huvudstrategin här är att försöka nå ”oavgjort” med M. Väljarna ska övertygas om att en politik för hårdare tag och restriktiv migrationspolitik redan är på plats. Samtidigt ska hemmaplansfrågor som välfärd och trygghet lyftas högre på dagordningen. Socialdemokraternas dagordningsmakt är dock mycket svagare idag än för tjugo år sedan. Prata skatter och ekonomi bjuder upp till dans i fördelningspolitiska frågor. Det är inte omöjligt att M har intresse att dansa med.

I vilken fråga skördar S störst framgångar?

Stefan Löfven under ett EU-möte i juli 2020. (John Thys / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

Opinionsläget är stillsamt men generellt brukar regeringar få svårt vid kriser, så det får räknas som en framgång för S. Pandemin är dock inte som andra kriser. Forskning visar att regeringar som gör stora satsningar för att lindra ekonomiska problem kan belönas. Höga dödstal tycks inte tillmätas så stor vikt av väljarna som ekonomiska stödåtgärder. Om S kan återkomma i regeringsställning och få igenom en S-präglad budget i höst blir det deras största framgång, men om det tillträder en ny regering faller den möjligheten.

Jenny Madestam

Partiet har skördat framgångar i frågan om att behålla regeringsmakten, och att ha lyckats splittra den förra Alliansen. Detta är i nuet ett överordnat mål för S, och är också det som partiet antar ska belönas av väljarna.

Henrik Ekengren Oscarsson

Krishanteringen sprider uppmärksamheten på många företrädare och skänker sakpolitisk bredd åt det seniora regeringspartiet. Än så länge tycks det vara övervägande positivt. Läget normaliseras men ännu har regeringspartierna ett opinionsmässigt lyft relativt före pandemin. Med ett drygt år kvar till valet ligger regeringen på cirka 95 procent av sitt ursprungliga väljarstöd. Det är klart bättre än snittet för svenska regeringar.

Om Expertsvepet

Under Almedalsveckan låter Omni tre experter kommentera de åtta riksdagspartiernas förutsättningar. Lär känna experterna nedan.

Jonas Hinnfors. (Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning berör bland annat partibeteenden och migration, och han deltar ofta i panelsamtal och tv-program om den politiska utvecklingen i Sverige.

bakgrund
 
Jonas Hinnfors
Wikipedia (sv)
Jonas Hinnfors, född 1956 i Lund, är en svensk statsvetare. Hinnfors disputerade 1992 vid Göteborgs universitet, där han 2007 blev professor i statsvetenskap.
Jenny Madestam. (Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jenny Madestam är statsvetare och universitetslektor vid Södertörns högskola. Hon har bland annat forskat om svenska partier och politiskt ledarskap, och kommenterar återkommande det politiska läget som expert hos Expressen.

Henrik Ekengren Oscarsson. (Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap. Han är särskilt inriktad mot valforskning och leder i dag det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Var mellan 2010 och 2017 föreståndare för SOM-institutet.

bakgrund
 
Henrik Ekengren Oscarsson
Wikipedia (sv)
Gustav Henrik Ekengren Oscarsson, ogift Oscarsson, född 21 juli 1972, är en svensk professor i statsvetenskap och valforskare vid Göteborgs universitet samt samhällsdebattör. Oscarsson disputerade 1998 med avhandlingen Den svenska partirymden. Väljarnas uppfattningar av konfliktstrukturen i partisystemet 1956–1996. Han har samförfattat eller redigerat 29 böcker (se nedan). Under perioden oktober 2010 till september 2017 hade han ett tidsbegränsat uppdrag som föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Sedan 2011 är han professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Som landets enda valforskningsprofessor leder han det svenska Valforskningsprogrammet, som sedan 1950-talet genomför stora besöksintervju-undersökningar av svenska väljare i samband med varje riksdagsval, folkomröstning och Europaparlamentsval. Undersökningarna är en del av demokrati-statistiken och genomförs i samarbete med Statistiska centralbyrån. Undersökningsresultaten publiceras i form av rapporter, uppsatser, artiklar, bokkapitel, avhandlingar och böcker. I maj 2009 offentliggjorde Oscarsson sin egen Poll of polls, som väger samman flera opinionsundersökningar för att på så sätt få ett stabilare mätresultat. Från februari 2010 valde han att kalla mätmetoden för Mätningarnas mätning (MäMä). Oscarsson myntade 2013 ordet "åsiktskorridor", som en reaktion på vad svenskarna egentligen tycker och vad som diskuteras i offentligheten. Henrik Ekengren Oscarsson är ledamot i Medieakademin.

Omnis expertpanel kommenterar partierna:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen