Hem
Statsvetarna Jonas Hinnfors, Jenny Madestam och Henrik Ekengren Oscarsson. (TT. )

Experter: Stenevi ger glans – men MP belönas inte

Miljöpartiet dansar kring riksdagsspärren och mår sådär just nu – bland annat eftersom man har svårt att vinna väljarnas förtroende i sina egna hjärtefrågor. Den bedömningen gör flera statsvetare som Omni talat med.

Trots det har partiet gott självförtroende efter många år i regering, säger Jenny Madestam.

– Den ömma punkten är att partiet bitvis framstår som att det har förhandlat bort betydande delar av partiets själ till förmån för regeringsinnehavet.

Omnis expertpanel reder ut.

Fotnot: Frågorna om Miljöpartiet besvarades innan Stefan Löfven (S) lämnat besked till talmannen kring sitt sonderingsuppdrag.

Hur mår Miljöpartiet just nu?

Märta Stenevi under Järvaveckan tidigare i sommar. (Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

MP mår väl sådär. I och för sig har nya språkröret Stenevi kommit in med glans och med henne har partiet tagit upp en vidare palett frågor i opinionsbildningen förutom miljö och klimat. Ett dilemma för MP är att trots att klimatfrågan diskuteras ganska allmänt så har partiet svårt att få trovärdighet hos väljarkåren. Samtidigt har partiet nu snart åtta års regeringserfarenhet och kan visa att man förmått kompromissa och ta ansvar, men opinionssiffrorna är usla. Trots det tycks partiet stå internt enigt.

Jenny Madestam

Miljöpartiet mår bra på så vis att det visat sig kapabelt att sitta i regering, ett inte oviktigt betyg att visa upp för väljarna. Regeringspositionen har givit MP gott självförtroende. Å andra sidan ligger partiet nära fyraprocentsspärren i opinionsmätningar vilket så klart oroar internt. Regeringens tuffare migrationspolitik har varit svår att motivera för partiets väljare.

Henrik Ekengren Oscarsson

Sådär. Att vara junior regeringspartner är inte hälsosamt för resultaten i efterföljande vaI. Partiet dansar kring fyra procent. I omvärlden äger det rum klimatval (Danmark) och vi ser stora framgångar för miljöpartier (Tyskland). Men i Sverige är det trögt. Miljöpartiet har svårt att få belöning på väljarmarknaden för vunna segrar på miljöområdet.

Vad är partiets ömma punkt som motståndarna vill trycka på?

Per Bolund under en pressträff med Stefan Löfven i februari. (Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

Även om det nog inte ska överdrivas kan fortfarande motsättningen mellan realister och fundamentalister till viss del finnas kvar i MP (men efter sju år i regeringen har ju de pragmatiska realisterna kommit att dominera) och kritik (direkt och indirekt) från V om att MP går för långt i pragmatism skall nog inte helt underskattas.

Jenny Madestam

Den ömma punkten är att partiet bitvis framstår som att det har förhandlat bort betydande delar av partiets själ till förmån för regeringsinnehavet. Det är oklart för somliga väljare vad MP vill och står för. Miljö- och klimatfrågan är högaktuell men MP har inte lyckats fånga in dessa strömningar, vilket är ett bekymmer för partiet. Historiskt sett har partiet framstått som varken ett vänster- eller högerparti, vilket gynnat dem i förhandling med andra. Nu betraktas partiet som ett vänsterparti vilket begränsar handlingsutrymmet.

Henrik Ekengren Oscarsson

Efter två mandatperioder i regeringsställning är det svårt för MP att slå sig fri från Socialdemokraterna. Det pragmatiska ansvarstagande partiet har fått kompromissa både kring miljön och migrationen. Miljöpartiet kan precis som sist kallt räkna med stödröster från S-sympatisörer om det skulle bli nödvändigt, men det bygger ju på att MP först deklarerar att man vill fortsätta.

I vilken fråga skördar MP störst framgångar?

Märta Stenvi och Per Bolund plockar skräp vid Sicklasjön. (Carl-Olof Zimmerman/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors

MP skördar inte några större framgångar. Tvärtom, väljarunderlaget är skört kring fyra procent och har parkerat sig där under lång tid. Miljöfrågan oroar allmänt sett många svenskar men partiet får skral utdelning av det – och flertalet konkurrenter har också delvis liknande fokus.

Jenny Madestam

MP kan vinna på att prata miljö och klimat, samtidigt har de haft problem att förklara för väljarna vad de åstadkommit på detta område. De kan även vinna på ett liberalt perspektiv i migrations- och integrationsfrågan, men detta är samtidig svårt i och med regeringssamarbetet.

Henrik Ekengren Oscarsson

Miljöpartiet har på sistone tappat i väljarnas förtroende på sitt eget hjärteområde. Det är svårt för partiet att på egen hand få miljöfrågorna att klättra på dagordningen, och eventuell draghjälp från Centerpartiet öppnar omedelbart för direkt konkurrens om väljare. Om sakfrågeägarskapet i miljöfrågorna vårdas finns en potential att göra väljarvinster under förutsättning att miljön blir en av valets viktigaste frågor.

Om Expertsvepet

Under Almedalsveckan låter Omni tre experter kommentera de åtta riksdagspartiernas förutsättningar. Lär känna experterna nedan.

Jonas Hinnfors. (Adam Ihse / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jonas Hinnfors är professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Hans forskning berör bland annat partibeteenden och migration, och han deltar ofta i panelsamtal och tv-program om den politiska utvecklingen i Sverige.

bakgrund
 
Jonas Hinnfors
Wikipedia (sv)
Jonas Hinnfors, född 1956 i Lund, är en svensk statsvetare. Hinnfors disputerade 1992 vid Göteborgs universitet, där han 2007 blev professor i statsvetenskap.
Jenny Madestam. (Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Jenny Madestam är statsvetare och universitetslektor vid Södertörns högskola. Hon har bland annat forskat om svenska partier och politiskt ledarskap, och kommenterar återkommande det politiska läget som expert hos Expressen.

Henrik Ekengren Oscarsson. (Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN)

Henrik Ekengren Oscarsson är professor i statsvetenskap. Han är särskilt inriktad mot valforskning och leder i dag det svenska Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet. Var mellan 2010 och 2017 föreståndare för SOM-institutet.

bakgrund
 
Henrik Ekengren Oscarsson
Wikipedia (sv)
Gustav Henrik Ekengren Oscarsson, ogift Oscarsson, född 21 juli 1972, är en svensk professor i statsvetenskap och valforskare vid Göteborgs universitet samt samhällsdebattör. Oscarsson disputerade 1998 med avhandlingen Den svenska partirymden. Väljarnas uppfattningar av konfliktstrukturen i partisystemet 1956–1996. Han har samförfattat eller redigerat 29 böcker (se nedan). Under perioden oktober 2010 till september 2017 hade han ett tidsbegränsat uppdrag som föreståndare för SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Sedan 2011 är han professor i statsvetenskap med särskild inriktning mot valforskning. Som landets enda valforskningsprofessor leder han det svenska Valforskningsprogrammet, som sedan 1950-talet genomför stora besöksintervju-undersökningar av svenska väljare i samband med varje riksdagsval, folkomröstning och Europaparlamentsval. Undersökningarna är en del av demokrati-statistiken och genomförs i samarbete med Statistiska centralbyrån. Undersökningsresultaten publiceras i form av rapporter, uppsatser, artiklar, bokkapitel, avhandlingar och böcker. I maj 2009 offentliggjorde Oscarsson sin egen Poll of polls, som väger samman flera opinionsundersökningar för att på så sätt få ett stabilare mätresultat. Från februari 2010 valde han att kalla mätmetoden för Mätningarnas mätning (MäMä). Oscarsson myntade 2013 ordet "åsiktskorridor", som en reaktion på vad svenskarna egentligen tycker och vad som diskuteras i offentligheten. Henrik Ekengren Oscarsson är ledamot i Medieakademin.

Omnis expertpanel kommenterar partierna:

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen