Stefan Löfven på Järvaveckan. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Järvaveckan 2018

Analyser: ”Stefan Löfven var inte så lite djärv”

Det var inte så lite djärvt av statsminister Stefan Löfven att lova ett avskaffande av de särskilt utsatta områdena i Sverige, skriver Expressens K-G Bergström i en analys. Mest djärvt var när Löfven utropade lag och ordning som en vänsterfråga, menar Bergström.

Det är ett omfattande åtagande som partiet har tagit på sig, skriver Aftonbladets Lena Mellin i en analys. Hon menar att det inte är något fel på S-förslagen om bland annat upprustning av miljonprogrammen och skärpta straff, men att de inte är tillräckliga.

Däremot gillar Mellin att löftena inte riktar sig mot någon speciell målgrupp, utan mot att få ordning på de särskilt utsatta förorterna vilket är ”betydelsefullt för hela landet”, skriver hon.

SvD:s Göran Eriksson skriver i en analys om Järvaveckan kontra Almedalsveckan. Han menar att Järvaveckan är en solklar vinnare då den veckan befinner sig närmare det valrörelsen på riktigt handlar om. ”Och de människor den handlar om”.

Läs mer

Toppnyheter

Lena Hallengren.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Socialministern kallar till möte efter 1177-skandalen

Socialminister Lena Hallengren (S) kallar nu till ett möte efter skandalen med de telefonsamtal till Vårdguiden som legat oskyddade på nätet, rapporterar Dagens medicin.

Hallengren säger i en skriftlig kommentar till tidningen att hon vill ha en redogörelse från alla inblandade kring vad som hänt och hur det ska förhindras att något liknande ska hända i framtiden.

– Mötet kommer att hållas inom kort. Människor ska kunna vara trygga när de kontaktar vården via 1177, säger hon i kommentaren.

17 min
Landstingshuset på Kungsholmen. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårdguiden-läckan

Region Stockholm visste om rättsliga osäkerheter

Region Stockholm kände till att det fanns rättsliga osäkerheter kring patientuppgifter när en privat aktör har verksamhet utomlands, likt företaget Medhelp som står i centrum för Vårdguidenläckan, rapporterar DN.

I april 2018 beslutade man därför att upphandla tjänsten på nytt. I det nya avtalet förbjuds Medhelp att ha verksamhet i utlandet. Det avtalet börjar gälla i september i år – fram till dess är det det gamla som gäller.

Medhelps underleverantör Medicall har sin verksamhet i Thailand.

Igår 15:08
Läs mer om Vårdguiden-läckan
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Arkivbild. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

UD markerar mot Ungern – efter Strandhälls ordbråk

Utrikesdepartementet gjorde i dag en tydlig markering mot Ungern under ett möte med landets ambassadör i Sverige. Detta med anledningen av ordbråket mellan S-ministern Annika Strandhäll och ministrar i Ungern, skriver Expressen.

Under mötet framfördes vikten av att kunna föra en politisk diskussion utan att gå till personangrepp, uppger UD.

– Det ligger i båda parters intresse att man för en saklig dialog, även i frågor där man står ganska långt ifrån varandra, säger Anton Dahlquist vid UD:s presstjänst.

I helgen kallade Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för en ”sjuk varelse” efter att hon kritiserat Ungerns familjepolitik på Twitter.

1 tim
Annika Strandhäll och Zsolt Semjen. TT
Sveriges relation med Ungern

Ungersk minister kallade Strandhäll ”sjuk varelse”

Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjen gick till vilt angrepp mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) i helgen.

Semjen medverkade i ett program på den regeringsvänliga kanalen Echo-TV och fick frågor om Strandhälls kritik mot Ungerns familjepolitik. Han refererade då flera gånger till Strandhäll som ”en sjuk varelse”, enligt SVT.

”Det finns stora skillnader mellan den svenska och ungerska familje- och jämställdhetspolitiken, vilket jag visade på. Det är politiska skillnader, och det är viktigt att kunna föra en diskussion om politik utan att gå till personangrepp”, skriver Strandhäll på Twitter.

UD har kallat upp den ungerske ambassadören för ett möte på onsdagen.

Igår 21:19
Annika Strandhäll. Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges relation med Ungern

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör efter ordkrig

Sverige kallar upp Ungerns ambassadör med anledning av bråket mellan socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och flera ministrar i Ungern, rapporterar SVT Nyheter.

Ordkriget började med att Strandhäll twittrade kritiskt om Ungerns premiärminister Viktor Orbáns familjepolitik, där hon bland annat skrev att den ”osar 30-tal”. Detta väckte stor ilska bland flera av Orbáns partikamrater. Så sent som i helgen kallade vice premiärminister Zsolt Semjen Strandhäll för ”en stackars sjuk varelse”, enligt SVT.

Mötet med Ungerns ambassadör kommer att äga rum under onsdagen, uppger UD för tv-kanalen.

Igår 19:52
Läs mer om Sveriges relation med Ungern
Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Vintervädret

Expert: Pollensäsongen kan bli den värsta på decennier

Årets pollensäsong kan bli den värsta sedan mätningarna inleddes för 45 år sedan, säger pollenexperten Åslög Dahl till P4 Göteborg. I alla fall i södra och västra Sverige, där förra årets varma sommar gett de vårblommande träden chans att ”ladda upp” ordentligt.

– Det är när björken kommer igång som den jobbigaste perioden kommer vara, vid mitten på april till början på maj, säger Dahl, som är forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet.

På östkusten väntas i stället lägre nivåer än förra året, säger Pia Östensson, biolog på Naturhistoriska riksmuseet, till TT.

18 feb
Läs mer om Vintervädret
Malkohi-lägret. LUIS TATO / AFP
Valet i Nigeria

Boko Harams offer känner sig bortglömda i valet

Nigerianer som flytt terrogruppen Boko Harams våldsvåg känner sig bortglömda inför valet i landet, skriver AFP. En av dem är Idriss Abdullahi, som fick fly när terrorgruppen utropade hans hemstad till ett ”kalifat” för fem år sedan. Även flyktinglägret Malkohi, där han lever i dag, har utsatts för attacker.

– Till och med djuren har det bättre än jag, säger han till AFP.

Samtidigt säger Abdullahi och de andra flyktingarna nyhetsbyrån talar med att de tänker fortsätta stödja president Muhammadu Buhari i helgens val:

– Under Buhari har vi sett att flera av våra byar inte har återtagits från Boko Haram. Men om vi ger honom en andra chans kan vi kanske få komma hem, säger ungdomsledaren Yunussa Takda.

2 tim
Utrustningen testas inför helgens val. YASUYOSHI CHIBA / AFP
Valet i Nigeria

Uppskjutet val – högt pris att betala för nigerianer

Invånare i Nigeria vittnar om hur det uppskjutna valet drabbar dem ekonomiskt, skriver Al Jazeera.

Okiti Erhovwo berättar att han måste boka om sitt bröllop på grund av beslutet. Hans fästmö har tagit det hårt, säger han.

– Ingen blir glad över sådana plötsliga nyheter. Hon blev ledsen, familjen blev ledsen.

Al Jazeera skriver att många nigerianer reste många mil för att rösta i helgen och att en del nu är ”strandade” i väntan på den nya valdagen den 23 februari. Andra är beredda att betala resekostnaderna på nytt för att kunna rösta.

– Valet är väldigt viktigt och folk vill visa att de har tilltro till demokratin genom att delta i besluten inför framtiden, säger affärsmannen Pascal Matuh.

Igår 21:29
Medlemmar ur Nigerias president Muhammadu Buharis parti talar på ett valmöte i Abuja. Ben Curtis / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Nigeria

Expresidenter om läget: Västafrika står vid vägskäl

Nigeria, Senegal och Elfenbenskusten kommer alla att gå till val i år eller nästa. Västafrika har kommit till ett vägskäl och nu krävs det internationella samfundets stöd för att garantera demokratiska framsteg, skriver Nigerias tidigare president Olusegun Obasanjo, Ghanas tidigare president John Dramani Mahama, Sierra Leones tidigare president Ernest Bai Koroma och Malawis vicepresident Saulos Chilima i en debattartikel på sajten Project-Syndicate.

De är kritiska till att valet i Nigeria sköts upp, bara timmar innan vallokalerna skulle ha öppnat i lördags. Nigeria som stark och stabil demokrati kan i egenskap av Afrikas folkrikaste land utgöra ett viktigt föredöme i regionen, skriver de.

Omvärlden behöver trycka på för att politiker ska följa vallagar och verka för en hållbar utveckling i de kommande valen, skriver de.

Igår 21:10
Läs mer om Valet i Nigeria

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund