Magdalena Andersson  TV4
Höstbudgeten

Andersson: ”Långsiktigt arbete för att ta itu med samhällsproblemen”

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hon är ”enormt nöjd” med höstbudgeten som i dag presenteras.

– Det här är ett konstruktivt och långsiktigt arbete för att vi ska kunna ta itu med de samhällsproblem vi står inför, säger hon när hon gästar TV4 Nyhetsmorgon.

Andersson lyfter fram satsningar på polisen och mer pengar till landets pensionärer som delar av budgeten som hon är speciellt nöjd med. När hon får frågor om vad Socialdemokraterna anser om att man nu avskaffar värnskatten svarar hon:

– Det är inte någonting som vi socialdemokrater hade gjort om det sett annorlunda ut i riksdagsmajoriteten. Det är inte det som vi hade föredragit, men Sverige var tvungna att få en regering.

Läs mer

Analyser

Hittills kända budgetsatsningar, netto, utöver vad som redan är beslutat för 2020.

Slopad värnskatt: 6,12 mdr

Sänkt skatt pensionärer: 4,33 mdr

Miljö/klimat: 2,90 mdr

Ingångsavdrag: 1,67 mdr

Höjt tak bostadstillägg, höjd garantipension: 1,40 mdr

Sänkt skatt glesbygd: 1,35 mdr

Jobbpaket: 1,29 mdr

Sänkt bensin/dieselskatt: 0,90 mdr

Rättsväsende: 0,70 mdr

Investeringsstöd, bostäder: 0,60 mdr

Sänkt arbetsgivaravgift, forskning/utveckling: 0,50 mdr

Höjt tak för uppskov

med reavinstskatt: 0,50 mdr

Höjt bistånd: 0,37 mdr

Ungdomspsykiatri: 0,30 mdr

Utvecklingstid: 0,22 mdr

Ersättning för vårdmoms: 0,21 mdr

Jämställdhet: 0,16 mdr

Landsbygdsåtgärder : 0,12 mkr

Skolpaketet: 0,11 mdr

Åtgärder mot välfärdsbrott : 0,10 mdr

Karriärtjänster för specialistsköterskor: 0,10 mdr

Vidareutbildning för sjuksköterskor: 0,10 mdr

Stöd till kulturskola: 0,10 mdr

Funkispaket: 0,10 mdr

Mediestöd : 0,085 mdr

Nattåg: 0,05 mdr

Insatser mot penningtvätt : 0,03 mdr

Summa: 24,42 mdr

Reformutrymme: 24 mdr

Skatt, plastpåsar: 2,1 mdr

Avfallsförbränningsskatt: 0,24 mdr

Övrigt: 0,02

Summa: 26,34 mdr

Källa: TT

Toppnyheter

Centerpartiets chefsekonom och arbetsmarknadspolitiske talesperson Martin Ådahl har utarbetat reformförslaget. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstroendehotet mot Nordmark

S-källor: Centern avgör januariavtalets öde

Det är bara Centerpartiet som kan förhindra en regeringskris. Det menar flera tunga S-företrädare som Expressen har pratat med. Men den omfattande reformen av Arbetsförmedlingen som lett till den politiska situationen, där arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riskerar att avsättas, var också centralt för att släppa fram Stefan Löfven för knappt ett år sedan.

Partiet måste med andra ord backa från förslaget om att den nya modellen bygger på lagen om valfrihet, LOV, annars väntar regeringskris, enligt S-företrädarna som Expressen har pratat med.

– Då återstår att gå till talmannen eller utlysa nyval, säger en av S-källorna.

36 min
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Opinionsläget ett skäl till att S inte vill ha nyval”

Genom att stödja Vänsterpartiets misstroendehot, men samtidigt ställa två krav på regeringen försöker Ebba Busch Thor (KD) och Ulf Kristersson (M) att ta initiativet från Jonas Sjöstedt. Det menar Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Den här metoden för att påverka i en politisk sakfråga är enligt honom också ovanlig. I vanliga fall försöker man gå ihop i riksdagen för att rösta igenom en förändring i sakfrågan, men nu tycker man det skulle ta för lång tid. I stället vill man att regeringen drar tillbaka förslaget om lagen om valfrihet – och som motprestation får man behålla sin arbetsmarknadsminister, menar Ramberg.

Ewa Stenberg på DN menar att hotet om ett extraval skulle kunna läggas fram de närmaste dagarna, men att det också finns flera faktorer som talar emot det – bland annat Socialdemokraternas opinionssiffror.

I stället tror hon att ”regeringens mästerförhandlare” kommer få ta plats på scenen över helgen.

5 tim
Stefan Löfven och Eva Nordmark. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Löfven måste sätta hela regeringen på spel

Opinion ”Så här kan det inte fortsätta, Stefan Löfven”. Så skriver Ingvar Persson på Aftonbladets socialdemokratiska ledarsida efter dagens misstroendehot mot Eva Nordmark.

Persson tycker Vänsterpartiets agerande är märkligt. Dels för att hotet riskerar att öka kaoset på Arbetsförmedlingen, dels för att Eva Nordmark bara suttit på sin post i tre månader. Om Jonas Sjöstedt ska avsätta någon borde det vara statsministern, fortsätter han.

”Stefan Löfven har knappast något val. Han måste ställa sig bakom sin arbetsmarknadsminister och göra misstroendeomröstningen om henne till en kabinettsfråga för hela regeringen.”

Liberala DN:s Amanda Sokolnicki är också kritisk till Sjöstedt och kallar honom ”högerns nyttiga idiot”. Göran Greider på socialdemokratiska Dala-Demokraten hyllar dock agerandet och skriver att det är nödvändigt för att rädda Arbetsförmedlingen.

”Jag tror inte det finns en enda socialdemokrat som gillar detta huvudlösa projekt; jag har inte mött någon.”

6 tim
Läs mer om Misstroendehotet mot Nordmark
Brexit Valet i Storbritannien
Brittiska underhuset/montage.  TT
Brexit Valet i Storbritannien

Flera medier vägrar välja sida: ”Vi förtjänar bättre”

Flera tunga brittiska medier har publicerat sin politiska linje inför nyvalet om en vecka. Men det är inte med entusiasm som de går till valurnorna.

”Storbritanniens mardröm före jul”, skriver The Economist och noterar att Boris Johnsons regering är den mest impopulära i historien samtidigt som Jeremy Corbyn är den mest impopulära oppositionsledaren någonsin. Tidningen ställer sig bakom Liberaldemokraterna, men gör det utan förhoppningar.

”De kommer inte vinna. Så varför stötta dem? Det praktiska skälet är att de kan lägga band på den som hamnar på Downing Street.”

Financial Times skriver att det något bra att välja på och väljer att inte stötta något parti alls.

”De konservativa och Labour har koloniserats av populister och lämnat mitten”, skriver man.

Magasinet New Statesman väljer också att inte stödja något parti men uppmanar väljarna att rösta taktiskt emot Torypartiet för att motarbeta Johnsons brexitlinje.

2 tim
Storbritanniens finansminister Sajid Javid.  PHIL NOBLE / POOL
undefined

Ministern skeptisk: ”Kan inte klippa band utan avtal”

Ett frihandelsavtal med EU måste troligtvis finnas på plats innan Storbritannien kan ”klippa banden” till unionen i slutet av nästa år. Det säger den brittiske finansministern Sajid Javid i en intervju med BBC Radio, enligt Reuters.

– Jag är säker på att vi kommer att kunna sluta ett avtal. Jag tror att det är extremt långsökt att lämna utan ett avtal, säger han.

Torypartiet har lovat att baxa igenom sitt utträdesavtal genom parlamentet så att Storbritannien kan lämna EU i slutet av januari om man vinner nyvalet nästa vecka. Därefter följer en övergångsperiod som tar slut i slutet av 2020, skriver nyhetsbyrån.

Idag 12:24
Jeremy Corbyn håller tal vid en Robin Hood-staty i Nottingham. Joe Giddens / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Visselblåsare larmar inifrån Labour – Corbyn pekas ut för elva fall av antisemitism

Larmen om antisemitism inom det brittiska partiet Labour ökar i styrka, skriver brittiska medier. Totalt 70 nuvarande och tidigare Labour-politiker har uttalat sig om saken i den pågående utredningen mot partiet, enligt The Times.

Partiledaren Jeremy Corbyn anklagas själv för elva fall av antisemitiska händelser, skriver Daily Telegraph. Corbyn ska regelbundet ha ”haft samröre, sympatiserat och engagerat sig i antisemitism”. Han ska bland annat ha gett sitt stöd till en Förintelseförnekare och skrivit förordet till en bok som argumenterar för att banker och medier kontrolleras av judar.

Det är organisationen The Jewish Labour Movement, som har haft en nära relation med moderpartiet i 100 år, som står bakom det senaste larmet. I akten anklagas partiet för att försvara förövare och för att mörklägga de problem som finns.

Idag 11:00
Läs mer om Brexit
TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street klättrade svagt – Signet lyfte på rapport

Wall Streets huvudindex rörde sig försiktigt kring nollan under torsdagen och hade vid stängning klättrat till grönt:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,1%
På bolagsfronten har bland andra Tiffany & Co rapporterat delår. Bolagets resultat kom in lägre än väntat och aktien sjönk något.

Konkurrenten Signet slog däremot analytikernas förväntningar och juvelbutikskedjans aktie lyfte över 7 procent.

Slack, som rapporterade i går efter börsens stängning, slog analytikernas förväntningar – förlusten per aktie blev betydligt lägre än väntat och aktien tappade initialt men vände upp och stängde 5 procent högre.

Samtidigt är det nu bara tio dagar kvar tills Trumps nästa tullsalva sätts in mot Kina. Parterna jobbar nu mot klockan för att nå ett partiellt handelsavtal (fas ett-avtalet) innan den 15 december.

På makrofronten visar färska siffror att antalet nyanmälda arbetslösa sjönk med 10 000 personer förra veckan.

Färsk data visar även att USA:s handelsunderskott minskade mer än väntat i november. Analytiker hade räknat med ett underskott på 48,6 miljarder dollar men det landad på 47,2 miljarder dollar.

1 tim
undefined

Börsen vände ner: SAS rasade – Systemair rusade

Stockholmsbörsen sjönk till minus efter gårdagens kraftiga uppgångar som gjorde onsdagen till den starkaste börsdagen på en månad.

Vid stängning visade ledande index:
• OMXS30 −0,1%
• OMXSPI +-0%
SAS aktie rasade över 15 procent och bolaget noterade sin sämsta börsdag på 10 år. Detta efter att ha rapporterat ett starkt fjärde kvartal men ett ”otillfredsställande” helår, enligt vd Rickard Gustafson.

Systemair rapporterade däremot bättre än väntat över hela linjen. Vinsten ökade med 50 procent i bolagets andra kvartal. Aktien steg runt 6 procent.

SSAB:s aktie stiger efter att marknaden smält informationen från gårdagens kapitalmarknadsdag som pekade mot goda utsikter.

Bland aktierekommendationer fick Bilia en köprekommendation av Nordea. Aktien lyfte runt 9 procent. Byggbolaget Peab steg 4,6 procent på en höjd rekommendation från SEB.

Texten uppdateras.

Idag 08:06
Illustrationsbild: Valutahandlare på KEB Hana Bank i Sydkorea.  Ahn Young-joon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Handelsförvirring” präglar humöret på Asiens börser

De flesta av Asiens ledande börser handlades uppåt på torsdagen, återigen stärkta av förhoppningar och medieuppgifter om att ett handelsavtal mellan USA och Kina är nära förestående, skriver CNBC.

Vid 05.10-tiden såg utvecklingen ut så här:


• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +0,3%
• Shenzhen: +0,6%
• Hongkong: +0,3%
• Kospi: −0,5%

I går kom medieuppgifter som gjorde gällande att Kina och USA – den hårda retoriken till trots – har kommit allt närmare en överenskommelse. Detta efter att Donald Trump dagen innan sagt att han ”gillar idén” att vänta med att sluta ett avtal med Kina till efter det amerikanska presidentvalet nästa höst, vilket fick världens börser att dyka.

William Reinsch, seniorrådgivare och ordförande för tankesmedjan CSIS internationella ekonomiska enhet, säger till CNBC att de tvetydiga uppgifterna förmodligen är en förhandlingstaktik där den nya omgången av tullar mot Kina aviserats till den 15 december.

– Trump gillar att se till att alla är i obalans. […] Jag tror att han vill göra saker som håller Kina i obalans, se till att de är förvirrade och behålla pressen, säger han.

Idag 04:52
Läs mer om Dagens börs
Pexels
Lantmännen

Här är grödorna som ska klara klimatförändringarna

Extremt väder och förändringar i klimatet är något som påverkar hela världen och efter förra sommarens allvarliga torka och värmebölja blev effekterna ännu tydligare även här i Sverige. Förra året förlorade många lantbrukare stora delar av sin skörd till följd av det extrema vädret, och tidigare i år presenterades ny forskning som visar att temperaturen i Sverige har ökat med nästan två grader sedan förindustriell tid.


Det nya klimatet skapar stora utmaningar för Sveriges lantbrukare, och Lantmännen har därför tillsammans med en grupp samarbetspartners startat ett projekt som satsar på att utveckla perenna – det vill säga fleråriga – sädesslag.


Det handlar om sädesslag som liknar vete och korn, men som har kraftigare och större rotsystem som klarar av att hämta vatten på större djup och därför tål torka och regn bättre.

– Perenna växter har alltid funnits, som exempelvis skog och vall. Det som är nytt här är att vi ser om vi kan bygga in perenna egenskaper i spannmål. Idag måste lantbrukare så nya grödor efter att de skördat, medan perenna sädesslag kan skördas flera år i rad, säger Pär-Johan Lööf, projektledare för innovation på Lantmännen R&D.

Belastningen på klimatet minskar med perenna sädesslag, som kan skördas år efter år, eftersom de utsläpp som uppstår när man sår nya grödor på åkrarna minskar. Lantbrukarna tjänar också på att odla perenna sädesslag genom att de kan sänka sina kostnader för frön och genom en lägre bränsleförbrukning för lantbruksmaskiner. Ambitionen är att inom cirka 10-15 år ha tagit fram dessa perenna, tåligare grödor som kan klara framtida klimatförändringar.

Lantmännen satsar årligen mellan 250 och 300 miljoner kronor på forskning och innovation, exempelvis forskning på SamZoner – odlingsremsor som kan öka den biologiska mångfalden på svenska åkrar samt ThermoSeed – en fröbehandlingsmetod som gör att mängden bekämpningsmedel i jordbruket kan minskas.

Projektet görs av Lantmännen och Lantmännens Forskningsstiftelse, tillsammans med forskare vid SLU, Formas och Mistra.

29 nov
Trumps USA Riksrättsprocessen
Trumps USA Riksrättsprocessen

Pelosi i bråk med reporter: ”Tjafsa inte med mig!”

Representanthusets talman Nancy Pelosi hamnade i ett bråk med en reporter efter dagens pressträff där hon meddelade att Demokraterna går vidare med riksrättsanklagelserna mot Donald Trump.

– Hatar du presidenten? frågade en reporter när Pelosi var på väg att lämna rummet. Det fick henne att gå tillbaka till mikrofonen och uppmana reportern att inte ”tjafsa med henne”.

– Som katolik blir jag arg när du använder ordet ’hat’ när du pratar med mig. Jag hatar ingen, sa Pelosi men tillade att hon inte tycker om presidentens politik, och hur han har agerat i Ukrainafrågan.

4 tim
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

Idag 15:44
Nancy Pelosi. Erin Scott / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Demokraterna vill gå vidare med riksrätt mot Trump – kan bli omröstning före jul

USA:s representanthus talman Nancy Pelosi uppmanar husets juridiska utskott att gå vidare med riksrättsprocessen mot president Donald Trump. Hon vill att nästa formella steg nu tas i utredningen. Beskedet kan innebära en omröstning i representanthuset om Trumps presidentskap redan före jul, skriver New York Times.

– Presidentens handlingar har skadat konstitutionen på ett allvarligt sätt, säger Pelosi under en pressträff.

Trump har själv kommenterat saken, strax innan Pelosi lämnade beskedet.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så vi kan ha ett rättvist förhör i senaten”, skriver presidenten.

Om det finns stöd för riksrätt i det demokratstyrda representanthuset går frågan vidare till senaten, där Republikanerna har majoritet.

Idag 14:31
Läs mer om Trumps USA