Hem
Illustrationsbild. (Shutterstock)

Bebisskrik och tonårsoro till trots: Föräldrar lever längre

Föräldrar lever längre än barnlösa. Det visade en studie som genomfördes med alla män och kvinnor födda i Sverige mellan 1911 och 1925.

I studien, som genomfördes i Karolinska Institutets regi och publicerades i Journal of Epidemiology and Community Health, ingick 704 000 män och 725 000 kvinnor. Papporna levde knappt två år längre än barnlösa män, medan mammorna levde 1,5 år längre än kvinnor utan barn.

”De underliggande orsakerna är mindre tydliga”, skrev försteförfattaren Karin Modig och hennes forskarkollegor när studien publicerades våren 2017.

Men vissa forskare
har landat i andra slutsatser, skriver Time Magazine. En polsk studie som sträckte sig över 116 år kom fram till att kvinnor förlorar hela 95 veckors livslängd per barn. Sjukdomar som hypertoni (högt blodtryck) och graviditetsdiabetes kan spela in, liksom den fysiska påfrestning det innebär att bära och amma ett barn. I nästa andetag noterar ändå magasinet att en klar majoritet av de existerande studierna pekar på att föräldrar lever längre.

Medicinprofessorn Robert H Shmerling, som har läst den svenska studien, undrar varför. På Harvaduniversitetets hälsoblogg lyfter han tre möjliga förklaringar:

  1. Föräldrar har fler sociala interaktioner. Det tros öka livslängden.
  2. Föräldrar röker mindre, äter bättre och rör på sig mer.
  3. Föräldrar kan få hjälp av sina barn på ålderns höst.

Kanske, skriver Shmerling, borde vi behandla barnlöshet i höga åldrar som en riskfaktor. Han tycker att äldre som inte har barn borde uppmuntras att delta i fler sociala aktiviteter, som ett sätt att minska gapet i livslängd.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen