Shamima Begum. LAURA LEAN / POOL
Kampen mot IS

Begum vill överklaga beslut om förlorat medborgarskap

Shamima Begum har tilldelats rättslig hjälp för att kunna överklaga Storbritanniens beslut om att dra tillbaka hennes medborgarskap.

19-åringen anslöt sig till IS i Syrien 2015 och vill nu återvända till Storbritannien, men i februari blev hon av med sitt brittiska medborgarskap.

Begums familj har tidigare sagt att hon planerar att överklaga beslutet.

Rättslig hjälp är en form av ekonomiskt stöd som finansieras av de brittiska skattebetalarna och riktar sig till dem som inte har råd med egen rättslig representation.

Toppnyheter

Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för historiska samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

2 tim
SHAMIL ZHUMATOV / TT NYHETSBYRÅN
Nordkoreakrisen

Putin: Vill stärka positiv utveckling på Koreahalvön

Vladimir Putin stödjer de pågående försöken till nedtrappning på Koreahalvön och vill stärka de ekonomiska banden. Det sa Rysslands president när han mötte Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Mötet är det första mellan de båda ledarna.

– Jag är övertygad om att ert besök i Ryssland [...] kommer att hjälpa oss att bättre förstå hur vi kan lösa situationen på Koreahalvön och vad Ryssland kan göra för att stötta den positiva processen som pågår, sa Putin innan de båda inledde dagens samtal.

2 tim
TT
Trumps USA Nordkoreakrisen

Efter fiaskot i Hanoi: Kim nobbar sin högra hand

Kim Jong-Un har degraderat sin närmaste medarbetare Kim Yong-Chol inför torsdagens möte med Vladimir Putin, rapporterar Reuters med hänvisning till sydkoreanska medier.

Efter det misslyckade mötet mellan den nordkoreanske ledaren och Donald Trump i Hanoi i februari ser Kim Jong-Un ut att ha satt rådgivaren på läktaren. Kim Yong-Chol är en av de mest hängivna kärnvapenförespråkarna, och hans frånvaro kan vara ett positivt tecken inför framtida samtal, säger den sydkoreanske forskaren Cheong Seong-Chang.

– Den orealistiska förhandlingsstrategin som Kim hade i Hanoi visade att han inte kunde agera rationellt på grund av ”hökarnas” påverkan, säger han.

Igår 20:53
Läs mer om Nordkoreakrisen
Illustrationsbilden har ingen koppling till dessa bränder. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Hundratal kan evakueras när vinden tilltar i Motala

Boende i Motala kommer under torsdagen att evakueras efter att branden i Tjällmo blossat upp på nytt. Vinden väntas tillta under dagen.

Hur många som behöver lämna sina hem är fortfarande oklart, men Sylvia Rydström på Räddningstjänsten Östra Götaland säger till TT att ”en oerhört grov uppskattning är ett hundratal”.

Även i Godegård i Motala kommun brinner det, enligt SVT Öst. Där har dock räddningstjänsten lyckats ringa in branden.

3 min
Bilder från branden i Hästveda i Hässleholm.  Johan Nilsson/TT
Skogsbränderna

Polis till Gnosjöborna: Gör er redo att lämna era hus

Ännu en skogsbrand har upptäckts norr om Gnosjö i Jönköpings län. Den bedöms inte vara under kontroll, enligt uppgifter till TT under tidiga torsdagsmorgonen.

Polisen har uppmanat boende i området att mentalt förbereda sig på en evakuering samtidigt som helikoptrar vattenbombar skogen. 5–6 hushåll har redan utrymts, men ingen har behövt evakueras, enligt SVT.

Totalt har ett 50-tal gräsbränder och 10–15 skogsbränder blossat upp dagligen den senaste veckan, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Läget i branddrabbade Hästveda har dock förbättrats under natten.

– Det ryker väldigt mycket men nu är det inga öppna lågor, säger Joakim Ilmrud, räddningsledare, till TT.

2 tim
Från skogsbranden vid Kårböle strax utanför Ljusdal förra sommaren. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna

Räddningschefens oro: ”Riktigt skräckscenario”

Räddningschefen Johan Szymanski varnar för att vi kommer att få se sommarbränder i år igen. Detta då vi redan nu har bränder på flera håll sedan torkan slagit till.

– Det vi ser nu är ett riktigt skräckscenario, säger han till Metro.

Szymanski arbetar vid brandkåren i norra Dalarna och var med och bekämpade sommarbränderna 2018. Han oroas över att det kommer ta tid för myndigheter att stärka upp sin brandberedskap.

– Det gör att vi inte har någon jätteförmåga i år heller, säger han.

Igår 21:26
Läs mer om Skogsbränderna
Säkerhetsstyrkor nära en av de kyrkor som attackerades. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Terroristjakten fortsätter i Sri Lanka: Soldater sätts in och drönare förbjuds

Efter helgens attacker mot lyxhotell och kyrkor i Sri Lanka sätts nu 3 300 extra soldater in för att söka efter personer som kan misstänkas vara inblandade. Totalt arbetar 6 300 soldater med att söka efter ansvariga och detonera misstänkta bomber.

Landet vidtar också andra åtgärder för att förhindra ytterligare angrepp. Bland annat förbjuds drönare, enligt AP. I Irak har terrorgruppen IS packat sådana med sprängmedel, skriver nyhetsbyrån.

IS har påstått sig ligga bakom terrordådet men gruppens roll är ännu inte bekräftad. Enligt experter bar dåden många av IS kännetecken och regeringen har sagt att lokala militanta islamistiska organisationer inte hade klarat att utföra en så komplicerad attack på egen hand.

19 min
Kvinna sörjer i Negombo. Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Sri Lanka fick tre formella varningar – agerade inte

Sri Lanka fick tips om förestående terrorattacker från islamister fyra månader före dåden på påskdagen, rapporterar The Guardian.

Källor uppger för tidningen att indiska säkerhetsmyndigheter gav kontinuerliga tips på misstänkta terrorister och utfärdade tre formella varningar.

– I ett annat land skulle hela regeringen tvingas avgå efter att ha slarvat på det här sättet, men det kommer inte ske här. Säkerheten har blivit ett skämt, säger den lankesiske politikern Sarath Fonseka enligt tidningen.

Uppgifterna om att lankesiska myndigheter varnats har utlöst ilska och en politisk kris i landet och presidenten Maithripala Sirisena har krävt polischefens avgång.

Igår 18:11
Sirisena (i mitten) besöker kyrkan St Sebastian som attackerade i helgen. HANDOUT / SRI LANKAN PRESIDENT'S OFFICE
Terrordåden i Sri Lanka

Presidenten kräver att polischef och minister går

Sri Lankas president Maithripala Sirisena kräver att landets polischef och försvarsminister avgår, uppger två källor med insyn enligt Reuters.

Anklagelserna har duggat tätt inom Sri Lankas politiska toppskikt sedan helgens terrordåd där dödssiffran nu har skrivits upp till 359 offer.

Parlamentets ledare har hävdat att säkerhetstjänstens information om en förestående attack med avsikt inte vidarebefordrades. Dessutom har premiärminister Ranil Wickremasinghe riktat en känga mot president Sirisena, som har högsta ansvar för säkerhetstjänsten, genom att säga att terrordåden kunde ha förhindrats.

Igår 10:30
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
Ints Kalnins / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Swedbank inför särskild enhet mot penningtvätt

Swedbank inför en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet, meddelar bolaget i samband med släppet av delårsrapporten. Den nya enheten ska fokusera på att förhindra penningtvätt, åtgärder mot terrorismfinansiering, bedrägerier samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och fysisk säkerhet, skriver Swedbank.

Styrelsen i Swedbank har även rekryterat externa rådgivare som ska bistå i den pågående utredningen av penningtvätt.

”Med anledning av den senaste tidens rapportering och pågående utredningar behöver förtroendet för Swedbank och dess regelefterlevnad återställas”, skriver banken.

44 min
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Starkt resultat från Swedbank

Swedbanks välbevakade räntenetto växte ungefär som väntat i det första kvartalet, visar den färska rapporten.

Rörelseresultatet kom däremot in klart bättre än väntat. Lägre kostnader och kreditförluster än väntat ligger bakom uppgången. Framåt spår banken dock ökade kostnader på 1 miljard kronor under 2019 utöver det tidigare kostnadstaket på 17 miljarder. Ökningen beror delvis på att digitaliseringen av vardagliga banktjänster blir dyrare än tidigare prognos, skriver banken.

Men 650 miljoner av dessa gäller kostnader för penningtvätt, säger tillförordnade vd:n Anders Karlsson till Direkt. Bankens kunder har varit oroliga, men kundflykten har varit begränsad, säger Karlsson. I samband med rapportsläppet meddelade Swedbank att de skapar en särskild enhet för att bekämpa ekonomisk brottslighet.

Resultaten gäller till största delen sparkade vd:n Birgitte Bonnesens sista tid i banken. Bonnesen lämnade 28 mars vilket var det första kvartalets näst sista veckodag.

43 min
Journalister utanför Swedbanks huvudkontor den 27 mars.  Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Misstänkta penningtvätten i Swedbank

Ny husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har på onsdagen genomfört en ny husrannsakan mot Swedbanks huvudkontor i Sundbyberg. Det bekräftas av bankens advokat Hans Strandberg för DI.

Till skillnad från den förra husrannsakan, den 27 mars, ska myndigheten i dag ha fått ta del av alla handlingar de ville ha. Sist uppstod en dispyt då banken inte ville lämna ut den så kallade Grimstadrapporten om bankens penningtvättsrisker i Baltikum.

Dagens husrannsakan ska inte ha föregåtts av några nya misstankar mot banken, skriver DI.

Igår 19:29
Läs mer om Misstänkta penningtvätten i Swedbank
Illustrationsbild. TT.
Vårvädret

Regn drar in i väst – men bönderna vågar inte jubla

Trots att väderprognosen utlovar regn i väst vågar inte lantbrukarna pusta ut.

– Med tanke på torkan som har varit så kommer det mesta ändå bara rinna bort, säger Henrik Johansson från Björlanda Gård till Göteborgs-Posten.

Enligt vädertjänsten Foreca ska ett omfattande regnområde dra in till helgen med ihållande regn ända in till natten mot måndag. Men Henrik Johansson oroar sig för en repris av förra årets heta sommar.

– Vi har inget förråd, vattennivån i bäckar och drag är väldigt låg, säger han.

18 min
Illustrationsbild. TT
Vårvädret

Värmeböljan fortsätter – men regn väntar i väst

Först till helgen kan det slå om till regn på vissa håll i Sverige efter en regnfattig aprilmånad. Det skriver Aftonbladet.

Redan under torsdagen kan det komma någon lättare i skur längs västkusten.

– Götaland ser ut att kunna få en hel del regn under helgen, på sina håll kraftigt, säger Mikael Sjöstrand meteorolog på Foreca, till tidningen.

Men i resten av landet kommer det fortsätta vara torrt. Temperaturerna kommer att ligga på mellan 15 och 20 grander och något lägre i fjällen.

Torkan har hittills lett till flera skogsbränder i landet.

Igår 22:22
Illustrationsbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Smogliknande dis i södra Sverige – ända från Sahara

Sand från Sahara och utsläpp från industrier orsakar ett smogliknande dis i södra Sverige. Diset har förts hit med sydliga vindar, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det är som ifall det vore molnigt fast att det inte är ett enda moln över himmeln, säger Max Elmgren som är miljöutredare på miljöförvaltningen i Stockholm stad till radion.

Enligt Elmgren är partikelhalterna fem gånger högre än normalt, och de som har känsliga luftvägar känner nog av det. Men diset lär avta om någon dag, även om det kan bli värre under torsdagen.

Igår 20:53
Läs mer om Vårvädret

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Morgan Johansson  Susanna Pettersson Öste/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Regeringen vill att fler ska dömas till livstids fängelse för mord, rapporterar Ekot.

Vid dagens regeringssammanträde kommer man att fatta beslut om ett konkret förslag som bland annat ska ange ett antal omständigheter i Brottsbalken som ska ses som skäl för livstids fängelse vid mord.

– Man kommer att öka andelen livstidsdomar från ungefär 30 procent i dag, upp till över 50 procent, säger Johansson till Ekot.

Högsta domstolen har slagit fast att livstids fängelse endast ska dömas i undantagsfall, men en bred majoritet i riksdagen vill att personer som döms för mord ska kunna dömas till lagens strängaste straff.

Regeringens förslag ska skickas vidare till Lagrådet för granskning.

2 tim
Arkivbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Lagrådet: För hårda straff för blåljussabotage

Regeringen föreslog nyligen, i en lagrådsremiss, att grova angrepp mot polis, brandkår och ambulans ska kunna straffas med upp till livstids fängelse. Men Lagrådet anser att regeringen har tagit i för mycket, skriver TT.

Det är redan brottsligt att angripa polis, brandmän eller ambulanspersonal i syfte att hindra dem att utföra sitt arbete. Skillnaden är att straffen för det skärps i regeringens förslag. Men Lagrådet ifrågasätter de stränga straffskalor som föreslås och framhåller, med en hänvisning till den utredning som förslagen grundar sig, på, att det oftast är unga män och tonårspojkar som gör sig skyldiga till de brott som avses.

Lagrådet ifrågasätter om det ens behövs en rubricering för grovt brott.

Igår 13:14
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen