Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsen återhämtade sig på signaler från Fed

Efter att ha inlett dagen med djupa fall lättade humöret betydligt framåt stängning på torsdagen. Indexen avslutade dagen som följer:

• S&P 500: –0,2%
• Dow Jones: –0,3 %
• Nasdaq komposit: +0,4 %

Enligt Wall Street Journal steg investerarnas humör efter att den amerikanska centralbanken Federal Reserve signalerat en mer försiktig väg när det kommer till räntehöjningar. Enligt tidningen kommer Fed frångå strategin ”gradvisa räntehöjningar” till ”vänta och se”.

Även Amazon och Alphabet hjälpte till att lyfta indexen något. Aktierna avslutade dagen på plus 1,9 respektive plus 1,6 procent.

Dagens sura inledning följde de breda nedgångarna på Asien- och Europabörserna och tog också vid där handeln slutade i tisdags då investerarna oroade sig för handelskrig och en annalkande lågkonjunktur.

Enligt CNBC var det samma oro som hängde kvar i den inledande torsdagshandeln. Även ett fallande oljepris pressade marknaderna. Efter några timmars handel var samtliga stora index ner omkring 3 procent.

Art Hogan, marknadsstrateg på B Riley FBR, säger till CNBC att så länge det inte kommer några nya nyheter kring vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina kommer investerarna fortsätta att sälja av.

Sent i går kväll kom nyheten att den kinesiska telekom-tillverkaren Huaweis finanschef Meng Wanzhou gripits i Vancouver på begäran av USA. Ett gripande som enligt experter kan hota handelsvapenvilan mellan USA och Kina, skriver Bloomberg.

New York-börserna tisdags
Dow Jones: –3,1 %
S&P 500: –3,2 %
Nasdaq: –3,8 %

Börstjänster

Nyheter och analys

Kalender

Toppnyheter

Peter Lundgren. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Lundgren

Lundgren polisanmäld för sexuellt ofredande efter tafsskandalen inom SD

En polisanmälan om sexuellt ofredande har kommit in mot SD:s EU-kandidat Peter Lundgren, rapporterar Ekot.

Nu kommer en åklagare att utreda om det finns anledning att inleda en förundersökning mot Lundgren som tagit en partikollega på brösten.

Både Lundgren och kvinnan som utsatts har tonat ner händelsen. Men eftersom det kan vara sexuellt ofredande att ta en kvinna på brösten mot sin vilja kan det falla för allmänt åtal – alltså att vem som helst kan välja att polisanmäla händelsen, skriver DN.

2 tim
Ebba Busch Thor/Annie Lööf/Peter Lundgren. TT
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Kritiken mot SD: ”Sänder väldigt märkliga signaler”

Flera partiledare ifrågasätter hur SD-ledaren Jimmie Åkesson hanterat skandalen kring EU-kandidaten Peter Lundgren.

KD-ledaren Ebba Busch Thor tycker att det är märkligt att kvinnan som larmar får gå, medan mannen som erkänner att han tagit på en kvinnas kropp får vara kvar.

– Det sänder väldigt märkliga signaler om vilka värderingar som gäller och hur man får bete sig i partiet, säger hon till DN.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är också kritisk.

– För mig framstår det som att de är ett parti där karlarna klappar varandra på ryggen och kvinnorna på baken, säger hon till Expressen.

”Om dessa uppgifter stämmer är det helt vedervärdigt”, twittrar C-ledaren Annie Lööf. V-ledaren Jonas Sjöstedt ifrågasätter varför den kvinna som slår larm straffas. ”Jimmie Åkesson måste kliva fram och ta ställning till det som nu sker i hans parti”, twittrar han.

3 tim
Peter Lundgren. Dominique HOMMEL
EU-valet Anklagelserna mot Lundgren

Peter Lundgren ställer in flera debatter: ”Behöver lugn och ro med familjen”

EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD) hoppar av Sveriges Radios slutdebatt och Aftonbladets toppkandidatsdebatt inför söndagens EU-parlamentsval, skriver Aftonbladet. Han har även ställt in medverkan i SVT:s Aktuellt och Malou efter tio i TV4.

SD:s presschef Henrik Gustafsson säger till flera medier att politikern behöver några dagar i lugn och ro med familjen för att fylla på batterierna. På torsdag väntas han återgå till sitt kampanjschema.

– Det har varit några betungande och intensiva dagar för Peter, där sömn och mat fått stå åt sidan, säger Gustafsson.

Lundgren har medgett att han tagit på en kvinnlig partikollegas bröst – mot hennes vilja – på en fest förra året. SD har släppt en video där kvinnan och Lundgren säger att de har lagt händelsen bakom sig.

5 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Lundgren
Brexit Storbritanniens framtid
Theresa May under tisdagens tal.  POOL / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Theresa May öppnar för en andra brexitomröstning

Storbritanniens premiärminister Theresa May öppnar för en ny folkomröstning om brexit.

Beskedet kom under ett tv-sänt tal i samband med att May presenterade ett nytt förslag på brexit-avtal som ska läggas fram för omröstning i det brittiska parlamentet. Om parlamentet röstar igenom Mays förslag kommer ledamöterna också att få rösta om en ny folkomröstning, meddelade premiärministern.

De brittiska parlamentsledamöterna ska rösta om det nya avtalet i juni. Det blir fjärde gången May försöker få igenom ett brexit-avtal.

Nyheten får pundet att stiga mot andra valutor.

1 tim
Andrea Leadsom och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

May ska ge nya detaljer om ”djärvt” avtal

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska under tisdagen ge nya detaljer om avtalet för att lämna EU, rapporterar Sky News.

På tisdagen debatterade regeringen det nya förslaget som May tidigare sagt ska innehålla ”ett nytt, djärvt förslag till parlamentsledamöterna”.

Underhusets ledare Andrea Leadsom varnar May att hennes ledamöter inte kommer ställa sig bakom ett nytt förslag om det öppnar för en gemensam tullunion med EU, skriver The Guardian.

Samtidigt säger oppositionspartiet Labours talesperson i frågan, Emily Thornberry, att partiet kommer att rösta emot om avtalet inte är ”radikalt annorlunda”.

4 tim
Läs mer om Brexit
EU-valet Europa röstar
Farage. Scott Heppell / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Fransk minister: Farages framgång är en huvudvärk

Det är oroväckande att Nigel Farages nya parti Brexitpartiet leder i opinionsmätningarna inför EU-parlamentsvalet i Storbritannien. Det säger Frankrikes finansminister Bruno Le Maire enligt Reuters.

Enligt Le Maire kommer en seger för Brexitpartiet skapa ”en huvudvärk” för resten av unionen. Frankrike har länge tryckt på för att britterna ska lämna EU så fort som möjligt men flera länder, däribland Tyskland, fick sin vilja igenom och sköt upp brexitdatumet till den 31 oktober.

– När en separation tar för lång tid hindrar den parterna från att bygga upp sitt liv på nytt. Det gäller för både människor och nationer, säger Le Maire.

30 min
Italiens vice premiärminister Matteo Salvini kampanjar i Milano. ALESSANDRO GAROFALO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

EU-valet kan ge eurorally – om populister får stryk

Euron är nära tvåårslägsta mot dollarn och analytiker från UBS tror på ett eurorally om resultatet från EU-parlamentsvalet går emot kontinentens populistpartier och visar att deras framgångar har nått ett topp. JP Morgans analytiker är inte lika övertygade och anser att euron fortfarande har fallhöjd, skriver Bloomberg.

JP Morgan menar att en koalition bland högerpopulister kan se dagens ljus och att den i så fall skulle kunna arbeta för mer nationellt oberoende. Det skulle i sin tur påminna investerare om att valutaunionen en dag kan bryta samman, varnar bankens analytiker.

Valframgångar för Italiens styrande populistkoalition skulle kunna uppmuntra ett ökat motstånd mot EU:s budgetregler, menar James Athey, förvaltare vid Aberdeen Standard.

5 tim
Jeremy Corbyn.  TT
EU-valet Europa röstar

”Ingen sida i konflikten om brexit litar på Corbyn”

Labours partiledare Jeremy Corbyn har nu lyckats ena båda sidor i konflikten om brexit i en fråga – ingen litar på honom inför EU-valet. Det skriver Zoe Williams i en krönika i The Guardian.

”Labour befinner sig i en absurd position där ”lämnare” tror att partiet stödjer att Storbritannien ska vara kvar i EU, medan ”stanna”-sidan tror att partiet är fast beslutet att verkställa ett utträde”, skriver hon.

När Storbritannien tvingades delta i EU-valet, eftersom brexitförhandlingarna återigen brakade samman, har Labour drivit en kampanj som syftat till att tilltala båda sidor.

Idag 10:54
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Erik Ullenhag (L). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

Ullenhag tar tjänstledigt – samtidigt som L–ledarvalet

Den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag (L) har ansökt om tjänstledigt från sitt arbete som ambassadör i Jordanien – samtidigt som Liberalerna ska välja ny partiledare, rapporterar DN.

Som skäl till tjänstledigheten anges ”enskild angelägenhet”. Han ska vara ledig mellan 28 maj och 30 juni, enligt UD:s handlingar.

I går rapporterade SR med hänvisning till flera källor att Ullenhag kandiderar till partiledarposten. Liberalerna har sagt att de kommer att meddela de slutgiltiga kandidaterna den 28 maj.

2 tim
Arkivbild: Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag och dåvarande biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni presenterar en skolsatsning år 2012 BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Jakten på ny L-ledare

”Blir Ullenhag partiledare sitter Löfven lite tryggare”

Att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat i Liberalerna, som uppgifter till Ekot gör gällande, innebär att Nyamko Sabuni får en tuff motståndare. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i radions sändning.

L:s partiledarval kan få betydelse för samarbetet som ligger till grund för den nuvarande regeringen, enligt Ramberg.

– Skulle Ullenhag bli partiledare så sitter Stefan Löfven lite tryggare än om det blir Nyamko Sabuni.

Statsvetaren Jenny Madestam säger i Expressen att det är två kandidater som förutom en politisk skillnad även skulle föra med sig olika ledarstil.

– Sen ska sägas att allt ligger inte bara i partiledaren, utan även partiet måste bestämma vilken riktning man ska ta.

Igår 13:27
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. TT
Jakten på ny L-ledare

Ledare: L får välja mellan två helt olika kandidater

Opinion ”Det blir Sabuni vs Ullenhag”, skriver GD:s Bawar Ismail i en ledare.

Enligt Ismail är Nyamko Sabinu och Erik Ullenhag två vitt skilda politiker då hon i sin tidigare roll som integrationsminister ville kartlägga utanförskap och extremism medan han under sina år som integrationsminister blev känd för att ha lanserat regeringssajten om tolerans och invandringens ”myter”.

”Liberalpartisterna har ett intressant val att göra.”

UNT:s ledarsida lyfter också kandidaternas olikheter. Enligt ledarsidan kommer valet förmodligen handla om Sabunis och Ullenhags två olika synsätt: Hon som lyfte fram problem som könsstympning och att många utlandsfödda kvinnor inte kom in på arbetsmarknaden och han som ville ge ”en positiv bild”.

Igår 14:00
Läs mer om Jakten på ny L-ledare
Trumps USA Rysslandsutredningen
Pelosi och Trump. BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Demokrater pressar Pelosi: Ställ Trump inför riksrätt

Allt fler inom Demokraterna kräver att representanthusets talman Nancy Pelosi inleder ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, uppger källor för Washington Post.

Under måndagen ska flera demokrater i kongressen haft ett möte bakom stängda dörrar där man försökte övertyga Pelosi att sätta igång processen, något hon länge varit skeptisk till.

Demokraternas ilska späddes på ytterligare efter gårdagens nyhet att Vita huset stoppar den tidigare juristen Don McGahn från att vittna i kongressen om Muellerutredningen.

3 tim
JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Tomt i stolen – nu hotas rådgivaren att vittna

Den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn dök som väntat inte upp till det förhör i representanthusets justitieutskott som han kallats till i dag. McGahn instruerades av president Donald Trump att inte närvara.

Utskottets ordförande Jerrold Nadler hotar nu att vidta rättsliga åtgärder för att få McGahn att vittna om anklagelserna om att Trump försökt hindra Robert Muellers Rysslandsutredning.

– Jag ska vara tydlig: Det här utskottet kommer att höra McGahns vittnesmål, om vi så måste vända oss till domstol för att försäkra oss om det, säger han.

2 tim
Don McGahn. Saul Loeb / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Vita huset stoppar advokat från att vittna

USA:s president Donald Trump tänker stoppa den tidigare Vita huset-juristen Don McGahn från att vittna i kongressen om Robert Muellers Rysslandsutredning, uppger källor för flera amerikanska medier.

McGahn har kallats till en utfrågning i representanthuset om huruvida Trump försökte hindra eller stoppa Muellerutredningen. Enligt flera medierapporter ska Trump ha beordrat McGahn att sparka Muller under utredningens gång.

Vita huset har inte kommenterat uppgifterna.

Igår 19:19
Läs mer om Trumps USA